Tarım Danışmanları, hakları için buluşuyor!

Seslerini duyurmak istiyorlar...Yaklaşık Bin 200 Veteriner, Ziraat Mühendisi ve Ziraat Teknikerlerinden oluşan Tarım Danışmanları seslerini duyurmak için Ankara'da toplanıyor.

Tarım Danışmanları, hakları için buluşuyor!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Ziraat Odalarında, Üretici birliklerinde, STK’larda istihdam edilen ve serbest olarak görevini yapan 1.200 Veteriner, Ziraat Mühendisi ve Ziraat Teknikerlerinden oluşan Tarım Danışmanları seslerini duyurmak için Ankara’da toplanıyor. 21 Ekim Cuma günü Ulus Meydan’ında saat 13:00’te basın açıklaması yapacak olan Tarım Danışmanları Platformu,  “Birlikte varız birlikte güçlüyüz. Ekmeğinin ve emeğinin peşinde olan tüm Tarım Danışmanlarının desteğini bekliyoruz” çağrısı yaptı.  Açıklamada ayrıca, “Bilgi ve birikimlerimizi üreticilerimize aktaran ve Türk Tarımına katkı sağlayan Tarım Danışmanları olarak özlük haklarından yoksun, zor şartlarda görevlerini yerine getirmeye çalışıyor” denildi.
Diğer yandan Tarım Danışmanları Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan’a da CİMER üzerinden ulaşmaya çalışarak, şu ifadeleri kullandı: 
Tarım Bakanlığı 2021 bütçesinde Her bir Tarım Danışmanı için Stk’ lara desteği 46.000 TL’de bırakmış olup aylık net ücretimiz 2.580 TL’ye gelmektedir. Bu da 2021 yılında asgari ücretin altında kaldığımızı göstermektedir. 46.000/12 ay=3.833 brüt olan maaşımız vergi ve sigortalar kesildikten sonra net 2.580 TL olmuştur.Tarım bakanlığı 11 Kasım 2021 tarihinde çıkan Cumhurbaşkanı Kararında 2022 yılı Tarım Danışmanı Desteğini tekrar her bir Tarım Danışmanı için 46.000 TL’ de tutmuş daha sonra ise bu tutarı 52.000 TL’ ye çıkarmış olsa da her birimizin asgari ücretten tamamen uzaklaşmamıza engel olamamıştır. 52.000/12 ay=4.333 brüt olan maaşımız vergi ve sigortalar kesildikten sonra net 3.000 TL olmuştur. Asgari ücretin altında kalan Tarım Danışmanları (Son 10 yıldır Asgari ücret alıyoruz) işsiz kalmakla karşı karşıya gelmiştir. Çalıştığımız kurumlardan (Ziraat Odaları) büyük bir kısmı Tarım Bakanlığı desteği arttırmadı asgari ücretle fark çok üstünü veremeyiz çıkışınızı vermek zorundayız demektedir. Çünkü bu hesapla çalıştığımız kurumlar her bir danışman için yıllık en az bütçesinden 25.000 tl fark ödemek zorundadır. Özlük haklarımız olmadığı gibi ücretlerimizin de asgari ücretin altında kalması bizleri işsiz kalmanın eşiğine getirmiştir. Şu an aldığımız bilgilere göre Tarım Bakanlığının 2023 yılı için her bir danışmana kişi başı öngördüğü destek miktarının 72.000 TL olacağı duyumunu almış bulunmaktayız. Bu miktar bizi asgari ücretten tamamen koparacağı gibi işsiz kalmamızın da önünü tamamen açacaktır. 72.000/12 ay= 6.000 brüt olan maaşımız vergi ve sigortalar kesildikten sonra 4.000 TL’ye düşecektir. Ocak ayında yeni asgari ücret tutarının 5.500 TL’den 7.500 TL civarına çıkabileceğini düşünürsek buda her birimizin 3.500 TL tutarında bir farkla asgari ücretin altında kalması demektir. Hal böyle olunca Ziraat Odaları biz artık bunun üstesinden gelemiyoruz bakanlık size asgari ücret vermiyor çıkış vermek zorunda kalacağız diyor ve ziraat odaları Tarım Bakanlığının yeni çıkardığı sistemle geçilen dijital ortamdan maddi olarak etkilenmesi de bizleri işsizliğin eşiğine getirmiştir. Şöyle ki; Ziraat odaları genel olarak ÇKS işlemi için alınan çiftçi belgesinin verilmesi sırasında toplanan oda yıllık aidatı ile gelir elde eden ve bu şekilde çalışanlarının ve tarım danışmanlarının maaşlarını tamamlamaya çalışan bir kurum iken çiftçi belgesi zorunluluğunun kaldırılması ile ve üreticilerin çiftçi belge için kurumlara gelmemesinden kaynaklı aidat toplayamaz bir duruma gelmiştir ve çoğu oda personel olarak küçülmeye gitmeyi düşünmek zorunda kalmıştır.
Hal böyle olunca ilk göze batan biz Tarım danışmanları oluyoruz çünkü her birimiz için oda bizi çıkararak 35.000 TL gibi bir yükten kurtulacağını düşünmekte 3 tane Tarım Danışmanı çalıştıran bir kurum için bu tutar 105.000 TL demek oluyor. Tarım danışmanları için 2023 yılında asgari ücrete ulaşmak için gereken destek miktarı 108.000 TL olmalıdır. 108.000/12 ay= 9.000 TL brüt vergi ve sigortalar kesildikten sonra net 7500-7800 TL arası olacaktır. Bu da bizim en azından asgari ücretin altında kalmayıp biz Tarım Danışmanlarını işsiz kalmaktan kurtaracak gibi gözükse de bir sıkıntıda odaların kesilen aidat ücretleri yüzünden maddi sıkıntı yaşayacak olmalarıdır. Çünkü Tarım Bakanlığı her yıl bu desteği bize 2 parça halinde Ziraat odalarına göndermekte bizler ise maaşlarımızı her ay odadan yatacak destek miktarı gelene kadar almaktayız. Hal böyle olunca odalar maddi sıkıntıdan ötürü destek miktarı yatana kadar düzenli maaş veremeyeceği için bizlere işten çıkış vermek yoluna gidecekler ve Ocak ayında çoğu arkadaşımız işsiz kalmakla karşı karışa kalacaktır.( Bunu stk’lar dile getirmekte) Daha önce KÖYMER - TARGEL projesi kapsamında çalışan Ziraat Mühendisleri-Ziraat Teknikerleri Veterinerlerin Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesine alınarak Türk Çiftçisine hizmet etme imkanı sunulduğu gibi Ziraat Odalarında ve Stk’ larda çalışan Tarım Danışmanı arkadaşlarımızın da ( Mühendis-Tekniker-Teknisyen- Veteriner Hekim vs.)Tarım Bakanlığımız bünyesine sözleşmeli olarak alınarak hem mağduriyetlerinin giderilmesi hem Özlük haklarına kavuşmasını en önemlisi ise Türk tarımına ve Türk çiftçisine daha iyi hizmet etme imkanınınsağlanmasınıistiyoruz.(ÇalışmaBakanımızınüzerindeçalıştığı 90.000Taşeronakadro programına alınmak istiyoruz.) Sayın Cumhurbaşkanımız bizler inanıyoruz ki siz elimizden tutar ve bizlere kulak verirseniz işsiz kalmamakla birlikle özlük haklarımıza kavuşup daha iyi bir gelecek için ailelerimize ve evlatlarımıza ortam hazırlamış olacağız. 
Tarım Danışmanları, hakları için buluşuyor!
TARIM DANIŞMANLARININ SORUNLARI
*Özlük haklarımız yok.
*işsizlik primimiz yok.
*Her sene Bakanlığın hazırladığı tebliğ çıkacak mı yoksa çıkmayacak mı diye düşünmekten gelecek planımız yok. *Tebliğde geçen Tarım Danışmanları ile Stk’lar arasında yapılacak en az 2 yıllık sözleşme maddesinden ötürü STK’lar tarafından bizlerle yapılan 2 yıllık sözleşmeler sonrasında acaba 2 yıl sonra çıkış verirler mi işsiz kalacak mıyız düşüncesi ile önümüzü görme bir gelecek kurma ileriye yönelik planlar yapma şansımız yok.
*Tarım bakanlığının her sene tebliğ çıkarken Tarım danışmanlardan sıkıntılar ve sorunlar hakkında görüş almasına rağmen hiç değişiklik ya da düzeltme yapmadan her sene aynı tebliği çıkarması en az bizden 1 temsilciyi de (TARIM DANIŞMANLARINDAN) tebliğ zamanı bakanlığa davet edip görüş alışverişi yapmaması bu zamana kadar hiçbir yol kat edemememizin bir göstergesidir.
* Bayan arkadaşlarımızın doğum yaptıklarında yaşadıkları sıkıntı ise tebliğde düzeltilmemiş memur statüsündeki bayan arkadaşlarımızla aynı konumda olamamışlardır.
* Bizler 1200 civarı Serbest ve Stk’lar da görev yapan Tarım Danışmanları olarak çalışan vasıfsız kişileriz. Ne oda personeliyiz ne bakanlık personeliyiz ne taşeronuz hiçbir vasfımız ve özlük hakkımız yok şahsım adına 12 yıldır yaptığım bu hizmette hiçbir özlük hakkımız olmadı. Yıllardır Hastaneler, Postaneler, Belediyeler vb yerlerde çalışan Taşeronlar işçiler bile Kadroya alınırken ( KPSS şartı aranmadan) biz 12 yıldır Türk Tarımına hizmet eden Tarım Danışmanları göz ardı edildik.
*12 sene Türk Tarımına hizmet edip çiftçilerin ürünleriyle ilgilenerek sıkıntılarına çözümler bularak işimizi yaparken üreticilerin arazilerinden çıkmazken şimdilerde işsiz kalarak market, manav, giyim sektörleri gibi yerlerde iş bulmaya çalışmak zorunda bırakılıyoruz.
Bu sebeple bu sıkıntılardan kurtulmak özlük haklarımızı almak işsiz kalma korkusundan kurtulup gelecek planları kurabilmek için Tarım Bakanlığı bünyesine alınmak istiyoruz