Tarihi Roma Havuzu, ziyaretçilerini büyülüyor

Bugün bile kullanılan yapı, zamanın dayanıklılığını ve mühendislik başarısını gözler önüne seriyor. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Tarihi Roma Havuzu, ziyaretçilerini büyülüyor

Kızılırmak Nehri'nin bereketiyle süslenen Felahiye ilçesi, komşu ilçeleri gibi doğal güzelliklerle dolup taşıyor. Bu güzelliklerden biri, bölgenin büyük bir su kaynağına ev sahipliği yapan Sıtma Pınarı'dır. Ancak bu yerin sadece doğal bir su kaynağı olmanın ötesinde başka bir tarihî özelliği daha bulunmaktadır.

Tarihi Roma Havuzu, ziyaretçilerini büyülüyor

Roma döneminde inşa edilen ve günümüze oldukça sağlam bir şekilde ulaşan bir havuz, Sıtma Pınarı'nı süslüyor. Bu tarihi ve doğal güzelliklerin mükemmel bir birleşim yeri olan Sıtma Pınarı, ziyaretçilerini adeta büyülemektedir.

ORAN Kalkınma Ajansı da “X” sosyal medya hesabından tarihi çeşme ve havuzu için paylaşımda bulundu. Bu tarihi güzelliği görmek isteyenleri Felahiye’ye davet eden ORAN Kalkınma Ajansı şu açıklamada bulundu; “Klasik Roma çeşme ve havuz yapısı özellikleri gösteren çeşme, yol kotunun yaklaşık 6 metre kadar aşağısındadır. Bu klasik Roma çeşmesini görmek için sizleri Felahiye'ye bekliyoruz.”

Tarihi Roma Havuzu, ziyaretçilerini büyülüyor

Havuzun Roma mimarisi, klasik özellikleriyle dikkat çekiyor. Bugün bile kullanılan bu yapı, zamanın dayanıklılığını ve mühendislik başarısını gözler önüne seriyor. Roma dönemine ait bu çeşme ve havuz, günümüzde bile etkileyici bir şekilde korunmuş durumda. Çeşmenin dikdörtgen planı, mermer, kesme ve moloz taşların uyumlu bir şekilde kullanılmasıyla dikkat çekiyor.

Çeşmenin ana bölümü, dikdörtgen yapının kuzey-doğu yönünde konumlanmış durumda. Yapı, yuvarlak kemerli duvarın içine ustaca yerleştirilmiş. Çeşmenin ön kısmında ise kareye yakın bir havuz bulunuyor. 5.94x4.10 metre boyutlarındaki havuz, merkeze doğru kademeli bir şekilde basamaklandırılmış.

Günümüzde çeşmeye ulaşmak için önünden geçen yolun yüksekliği nedeniyle onüç basamaklı bir merdiveni kullanmak gerekiyor. Sıtma Pınarı'ndaki bu eşsiz mekân, tarih ve doğanın kucaklaştığı bir nokta olarak ziyaretçilerini bekliyor.

Tarihi Roma Havuzu, ziyaretçilerini büyülüyor