Suriyelilere af çıkıyor!

Suriye devlet haber ajansı SANA, hükümetin Suriyelilerin geri dönüşüne öncelik verdiğini ve bir af çıkarmaya hazırlandıklarını açıkladı.

Suriyelilere af çıkıyor!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Suriye devlet haber ajansı SANA, Esad hükümetinin başta Türkiye olmak üzere iç savaş döneminde başka ülkelere kaçan Suriyelilerin dönüşü için af çıkarmaya hazırlanıyor. Ajansın haberine göre Yerel Yönetim ve Çevre Bakanı Hüseyin Mahluf yerinden edilen Suriyelilerin geri dönüşünün devlet için bir öncelik olduğunu belirtti. Geri dönüşler için başta af kararnameleri olmak üzere kolaylıklar sağlanacağını ifade eden Mahruf, durumlarını halletmek isteyenlere izin verilmesi ve uzlaşma dosyasının tamamlanmasını takip etmek için de hiçbir çabadan kaçınmayacaklarını dile getirdi. Suriye'de 2011'de Arap Baharı'nın etkisiyle başlayan protesto gösterilerinin Esad rejimi tarafından bastırılmasıyla patlak veren iç savaş 10 yılda 400 bine yakın Suriyelinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Savaştan kaçan 5,6 milyon kişinin önemli bir kısmı Türkiye, Lübnan ve Ürdün’e sığındı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre, bu sığınmacıların en az bir milyonunu çocuklar oluşturuyor.
KAYSERİ'DE KAYITLI KAÇ SURİYELİ VAR?
Göç İdaresinin 28 Nisan 2021 tarihli resmi verilerine göre, Kayseri'de yaşayan Suriyeli sayısı belli oldu. Veriler kentte 79 bin 883 Suriyeli'nin yaşadığını belirtiyor. Kayseri, bu rakamlar en çok Suriyelinin yaşadığı 30 şehir arasında yer aldı. İl Nüfus ile karşılaştırıldığında ise kentte Suriyeli oranı yüzde 5,6.
BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE ARTIŞ VAR
Türkiye’deki geçici koruma altındaki kayıtlı Suriyeli sayısı bir önceki aya göre 4 bin 396 kişi artarak toplam 3 milyon 670 bin 342 kişi oldu. Bu kişilerin 1 milyon 739 bin 587’sini (%47,4) 0-18 yaş arası çocuklar oluşturuyor. 0-18 yaş arası çocukların ve kadınların toplam sayısı ise 2 milyon 599 bin 756 kişi.