Suriyeli tartışması!

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Kayseri Milletvekilleri arasındaki Suriyeli tartışması dikkat çekti...

Suriyeli tartışması!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer ile CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık arasından Suriyeli tartışması yaşandı. Kayseri’nin iki milletvekili Meclis’te karşı karşıya geldi. 

ŞEHİR HASTANESİNDE DOĞAN BEBEK SAYIMIZ 6.690 SURİYELİLERİN NÜFUSU 80 BİN, DOĞAN BEBEK SAYISI 3.473
CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Meclis’te yaptığı konuşmada, “Bizim insanımız çocuk sahibi olmaya korkarken kevgire dönen sınırlarımızdan binlerce sığınmacı geliyor ve doğurganlık hızları da 5,8. Bakın, TÜİK rakamlarına göre bizim tam 5 katımız. Size ilim Kayseri’den bir örnek vermek isterim. Bakınız, bizim nüfusumuz 1,5 milyon, 2021 yılında Şehir Hastanesinde doğan bebek sayımız 6.690; Suriyelilerin nüfusu 80 bin, doğan bebek sayısı 3.473; tam yarımız. Yine resmî rakamlara göre bugün ülkemizde eğitim çağında mülteci çocuk sayısı 1 milyon 272 bin 691. Bunların çoğu da eğitime ulaşamamış. Şimdi, demografik yapımız bozulmuyor mu?” ifadelerini kullandı. İktidara da yüklenen Arık, “Hamaset yapmayın, düğünlerde ‘3 çocuk, 5 çocuk; gerisi garip’ demeyin. Çocuklara iş bulun, aş bulun diyorum; aş bulun da millet çoluğunu çocuğunu evlendirsin” dedi.

AK PARTİLİ TAMER: KAYSERİ'DEKİ DEMOGRAFİK YAPI KESİNLİKLE BOZULMAZ!
CHP’li vekilin bu yöndeki sözlerinin ardından konuşan AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer ise, artan Suriyeli rakamlarıyla ilgili olarak “Kayseri'deki demografik yapının kesinlikle bozulmayacağını ifade etmek isterim” dedi. Tamer, şunları söyledi: Aslında Sayın Arık kendisiyle, burada konuştuklarıyla tamamen çelişki içerisine girdi. Bir taraftan benim de her düğünde söylemiş olduğum “Bir olur garip olur, iki olur rakip olur, üç olur bereket olur, dört beş olunca daha da bereketli olur.” cümlemin anlamı da Sayın Cumhurbaşkanımızın her dönem ifade etmiş olduğu gibi, fazla çocuk yapmanın Türkiye için ne kadar önemli olduğunun ifadesidir. Ama burada tam tersini söylüyor, evet, düştü. Bunun düşüşünü de AK Parti’den biliyor, Hükümetimizden biliyor. Bakın Sayın Arık, sen çok iyi bilirsin, anne ölüm hızlarını biz iktidara geldiğimizde binde 64'lerden binde 16’lara düşürdük, bebek ölüm hızı aynı şekilde oldu. Onun için şimdi böyle ifade etmeniz, evet, buraya getirebilirsiniz, demografik yapının bozulmaması adına böyle bir önerge vermiş olabilirsiniz ama ben her zaman söylüyorum, Kayseri'yi çok da iyi bilmiyorsunuz. Niye bilmiyorsunuz? Şunun için bilmiyorsunuz: Kayseri demografik yapı açısından 1,5 milyon 1 milyon 517 bin, şu andaki nüfusu, bunun 101 bini yabancılardan oluşuyor; 83.635'i geçici koruma altındaki Suriyeliler,  ikamet izni verilenler 7.773 ve uluslararası korumada 10.152 kişi yaşıyor. Bu anlamda Kayseri, Orta Anadolu'nun yıldız bir şehri, Orta Anadolu'da parlayan ve sanayisiyle, 5 üniversitesiyle, birlik beraberlik içerisinde Türkiye ekonomisine damga vuran bir şehir. Dolayısıyla Kayseri'deki demografik yapının kesinlikle bozulmayacağını buradan ifade etmek isterim.