Su zammı merkezde 19.80, kırsalda yüzde 55

Su zammı merkezde 19.80, kırsalda yüzde 55
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi gündeminde buluna n konuları görüşüp karara bağlamak için toplandı. Belediye Meclis gündeminin ardından KASKİ Genel Kurul toplantısı da yapıldı. Toplantıda 2020 yılına yönelik su fiyatlarında yapılacak artış görüşüldü. Buna göre, merkez ilçeler Melikgazi ve Kocasinan’da su ücretlerine yüzde 10 zam yapılması kararlaştırıldı. Bu oran TEFE ve TÜFE’nin de eklenmesiyle yüzde 19.80 olarak faturaya yansıyacak. Diğer yandan kırsalda ise bu zam oranı vatandaşın faturasına yüzde 55 olarak yansıyacak.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım ayı ikinci oturumunun ardından Kayseri Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Kurulu da yapıldı. Toplantıya su zammı tartışması damgasını vurdu.

İYİ PARTİLİ YÜCEL: BU ZAM YÜKSEK, VATANDAŞ EKONOMİK SIKINTI İÇERİSİNDE

İYİ Parti Büyükşehir Belediye Meclis Grup Başkanı Kazım Yücel, genel kurulda yaptığı konuşmada 2020 yılında zam yapılmamasını önerdi. Vatandaşın ekonomik sıkıntı içerisinde olduğunu dile getiren ve zam yapılmayarak, vatandaşa destek olunmasıyla ilgili çağrı yapan Yücel, yapılan zam miktarının da yüksek olduğunu belirtti.  Yücel, devletin emekliye yüzde 10, TEFE ve TÜFE oranında zam yapmadığını belirterek, TEFE -TÜFE ile birlikte 2020 yılında merkezde su zammı miktarının yüzde 30’ları geçeceği uyarısında bulundu. Yücel, “Fiyat artışına gidilecekse yüzde 10 zam ile birlikte TEFE-TÜFE oranlarındaki artış yapılmasın” dedi.

İYİ PARTİLİ ÖZHAN: KIRSALI DESTEKLEMEK İÇİN ZAM ORANINI AŞAĞIYA ÇEKELİM

İYİ Parti Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Erhan Özhan da kırsal bölgeler içinde zammın yüzde 55’ler seviyesinde olduğunu ifade ederek, “En azından kırsalda yaşamı destekleme, kırsaldan kent merkezlerine göçü önleme noktasında bu zam oranlarını aşağı çekelim” önerisinde bulundu.

CHP’Lİ ÖZER: ZAM TALEBİ İTİRAZIMIZA RAĞMEN KABUL EDİLDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özer de su zammına tepki göstererek, “Kasım ayı, Büyükşehir Belediyesi ikinci meclis toplantısında KASKİ'nin TEFE-TÜFE’yle birlikte yüzde20’yi bulacak olan zam talebi itirazlarımıza rağmen oy çokluğu ile kabul edildi” dedi.

BÜYÜKKILIÇ: YATIRIMLAR İÇİN BU ARTIŞ GEREKLİ

Başkan Memduh Büyükkılıç, ise  yapılacak olan yatırımları gerekçe göstererek, fiyat artışını savundu. Kırsalda içme suyunun sulama suyu olarak kullanıldığını dile getiren Büyükkılıç, bahçesinde sondaj suyu olan vatandaşın şebekeden daha ucuz su temin etmesinden dolayı sondajını kullanmadığını ve bu nedenle su bulmakta zorlandıklarını ifade etti. Büyükkılıç, Ağırnas, Büyük Bürüngüz gibi bölgeleri de örnek gösterdi.

İŞTE YENİ YILLA BİRLİKTE ORTAYA ÇIKACAK ZAM ORANLARI

Yapılan konuşmaların ardından zam talebi muhalefetin karşı oyuna rağmen oy çokluğu ile kabul edildi. Buna göre, merkezde su fiyatları 2020 yılı ocak ayından itibaren yüzde 10 artı. TEFE-TÜFE oranında bu artışın yüzde 30’u da bulabileceği ifade edildi. Kırsal kesimde ise zam oranı yüzde 55 civarında olacak. Bu artış KASKİ’nin değerlendirmesine göre bazı bölgelerde yüzde 55’den  yüksek, bazı ilçelerde de yüzde 55’in altında olabilecek.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN BÜTÇESİ  BELLİ OLDU!

Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi gündeminde bulunan konuları karara bağlamak üzere toplandı. Toplantıda Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile 16 ilçe belediyesinin 2020 yılı bütçeleri de karara bağlandı. Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi 1 milyar 350 milyon TL olarak belirlendi.

Büyükşehir Belediyesi Meclisi Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç yönetiminde toplanarak belediyelerin bütçelerinin de aralarında bulunduğu 28 gündem maddesini görüştü. Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 mali yılı performans programı, bütçe ve bütçe kararnamesi ve gelir tarifesinin görüşüldüğü toplantıda 2020 yılı bütçesi 1 milyar 350 milyon TL olarak kabul edildi. Toplantıda ilçe belediyelerinin bütçeleri de tek tek ele alınarak karara bağlandı. Büyükşehir Belediyesi ve KASKİ ile 16 ilçenin 2020 yılı toplam yatırım bütçesi 2 milyar 864 milyon 032 bin TL’ye ulaştı. Büyükkılıç, tüm belediyelerin bütçelerinin hayırlı olması dileklerinde bulundu. Başkan Büyükkılıç, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin 2020 bütçelerinin mecliste oybirliği ile kabul edilmesi nedeniyle de meclis üyelerine teşekkür etti. Toplantıda, komisyonlardan gelen diğer gündem maddeleri de meclis üyelerince oybirliği ile kabul edildi.   

Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı’nın ardından KASKİ Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç yönetiminde yapılan toplantıda gündemde bulunan dört madde karara bağlandı. Genel Kurulda KASKİ’nin 2020 bütçesi yaklaşık 415 milyon TL olarak belirlendi. Toplantıda ayrıca su ücretlerinin yüzde  10+TEFE-TÜFE oranında artırılması da kabul edildi.