Şu anda gözler Perşembe gününde! Yılın ilk kararı

Piyasaların, ekonomik göstergeler ve uluslararası gelişmelerle şekilleneceği bir haftanın başlangıcında, gözler Perşembe günü açıklanacak kararda... Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Şu anda gözler Perşembe gününde! Yılın ilk kararı

Tüm yurtta olduğu gibi Kayseri'de yaşayan vatandaşlar ve iş dünyası, piyasaların gidişatını yakından takip ediyor. Özellikle 25 Ocak Perşembe günü TCMB Para Politikası Kurulu tarafından açıklanacak olan 2024 yılının ilk repo (politika) faiz kararı "Gecelik Borçlanma Faizi" ve "Gecelik Faiz Oranları" verileri, döviz kurlarından enflasyona, borsadan ticarete kadar geniş bir yelpazede etkiler yaratıyor.

2023 yılında gerçekleşen Genel Seçimlerin ardından Mehmet Şimşek'in Maliye Bakanlığı'na, Hafize Gaye Erkan'ın ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı'na getirilmesiyle birlikte repo faiz oranları hızla artış gösterdi. Yüzde 8.5'ten başlayarak her ay yüzde 42.5'e ulaşan bu artış, Kayseri'deki vatandaşlar ve iş dünyasını etkisi altına aldı. Şu anda gözler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) 25 Ocak 2024 Perşembe günü yapacağı toplantıda açıklanacak olan yılın ilk repo faiz kararında.

Karar öncesi döviz kurları

Dolar kuru, uzun bir süre 30 TL'nin altında seyrettikten sonra ocak ayının ikinci haftasında 30 TL'nin üzerine çıkarak haftalık kapanışını 30 TL bandının üstünde gerçekleştirmişti. Geçtiğimiz hafta Dolar, 30 TL üzerinde kalarak haftayı tamamlamıştı ve yeni haftaya 30 TL üzerinde başladı. Şu an serbest piyasada 30.23 TL bandında işlem görüyor. Euro ise geçtiğimiz hafta 33 TL seviyesine çıktıktan sonra tutunamayarak haftayı 32.91 TL seviyesinde tamamlamıştı. Yeni haftaya 33 TL'nin hemen altında başlayan Euro, şu anda serbest piyasada 32.96 seviyelerinde işlem görüyor.

Borsa

Geçtiğimiz hafta BİST 100 endeksi, haftalık açılış ve kapanışını 7.996 puanda gerçekleştirirken, 8.000 puan üzerinde günlük kapanışlar yaparak psikolojik direnç hattını test etmişti. Ancak, cuma günü itibariyle haftalık kapanışını 8.000 puan altında 7.996 puanda yapmıştı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yeni haftaya önceki kapanışının hemen altında başladı ve şu anda 8.018 puanda işlem görüyor.