Şok rapor: Belediye 'ruhsatsız iş yeri' çalıştırıyor!

Sayıştay'ın Kocasinan Belediyesi ile ilgili hazırladığı denetim raporunda dikkat çeken bulgular ortaya çıktı. Denetimde, 'Belediye tarafından kiraya verilen bazı işyerlerinin iş yeri açma ve çalışma ruhsatının bulunmadığı' ifade edildi. Detaylar Kayseri haber bülteninde. Yine Belediyenin finansal kiralamayla temin ettiği 34 araçla ilgili de aykırılık tespit edildi. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Şok rapor: Belediye 'ruhsatsız iş yeri' çalıştırıyor!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Sayıştay’ın Kayseri’nin Kocasinan Belediyesi ile ilgili hazırladığı denetim raporunda yer alan aykırılıklar dikkat çekti. Sayıştay Denetçileri, Kocasinan Belediyesi’nde kiraya verilen ve ruhsata tabi bazı işyerlerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatının olmadığını tespit etti. 

Usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz!

“Usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz” diyen Sayıştay denetçileri, “5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin  görev ve sorumlulukları başlıklı 7’nci maddesini hatırlatarak, “Sıhhî işyerlerini, ikinci ve üçüncü sınıf  gayrisıhhî müesseseleri, umuma açık istirahat ve eğlence yerlerini ruhsatlandırmak ve  denetlemek ilçe belediyelerinin görev ve yetkileri arasında sayılmıştır. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’in ‘İşyeri açılması’ başlıklı  6’ncı maddesinin birinci fıkrasında ise ‘Yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz. İşyerlerine bu Yönetmelikte belirtilen yetkili idareler dışında diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatına göre verilen izinler ile tescil ve benzeri işlemler bu Yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmaz. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan açılan işyerleri yetkili idareler tarafından kapatılır...! düzenlemesi yapılmıştır. Belirtilen mevzuat hükümlerine göre; sıhhî işyerlerini, ikinci ve üçüncü sınıf gayrisıhhî müesseseleri, umuma açık istirahat ve eğlence yerlerini ruhsatlandırmak ve denetlemek ilçe belediyelerinin görev ve yetkileri arasındadır. Söz konusu işletmeler için ilçe belediyelerinden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı almadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz. İş yeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan açılan işyerleri yetkili idareler tarafından kapatılır” görüşüne yer verdi.

Şok rapor: Belediye 'ruhsatsız iş yeri' çalıştırıyor!

Belediyeye uyarı geldi: Ruhsata tabi olan ancak işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmaksızın faaliyet gösteren işyerleri tespit edilmiştir

Sayıştay raporunda ayrıca belediyenin hesap ve işlemlerinin incelenmesi neticesinde Belediye tarafından kiraya verilen ve ruhsata tabi iş yerlerinin bilgilerinin de Ruhsat Denetim Müdürlüğü verileri ile karşılaştırıldığına dikkat çekilerek, “Bunun sonucunda ruhsata tabi olan ancak işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmaksızın faaliyet gösteren bazı işyerlerinin varlığı tespit edilmiştir. Kiraya verilen bütün işyerleri için yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinin uygulanması gerekmektedir” denildi. 

Şok rapor: Belediye 'ruhsatsız iş yeri' çalıştırıyor!