Siyasette Suriye Düellosu!

Siyasette Suriye Düellosu!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne ait resmi verilere göre, Şubat ayı baz alındığında  Türkiye’deki kayıtlı Suriyeli sayısı bir önceki aya göre 11 bin 720 kişi artarak toplam 3 milyon 644 bin 342 kişi oldu. Kayseri’de de kayırlı Suriyeli sayısı 78 bin 178 olarak açıklandı. Bu oran Kayseri nüfusuna göre değerlendirildiğinde kent nüfusunun yüzde 5.63’ü Suriyeli. İşte kentte önemli bir sayıya ulaşan Suriyeli sorunu,  yerel seçim öncesi siyasetinde ana gündem maddesi oldu.

ATAŞ: SURİYELİLERE DEĞİL, VATAN EVLATLARINA SAHİP ÇIKILSIN

İYİ Parti Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve aynı zamanda Milletvekili Dursun Ataş, bu konuda tavrını ortaya koydu ve “Suriyeliler artık ülkelerine geri dönmeli. Biz milletin desteği ile göreve geldiğimizde Kayseri’de göçmenler ve mülteciler nedeniyle ortaya çıkan, toplumun sağlığını, huzurunu ve güvenliğini tehdit eden gruplaşmaya ve belirli alanlarda kümelenerek yaşamalarına izin vermeyeceğiz. Belediye yardımlarında sırf Suriyeli diye yaralanmalarının önüne geçeceğiz.  Suriyeli gençlere sahip çıkacaklarına şu vatan için canını kırpmadan canını verecek olan işsiz memleket evlatlarına sahip çıksınlar” dedi.

ATAŞ’IN ARDINDAN PALANCIOĞLU’DAN SURİYELİLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Ataş’ın bir süredir ziyaretlerinde yaptığı bu yöndeki açıklamaların ardından AK Parti Talas Belediye Başkanı ve aynı zamanda Melikgazi Belediye Başkan adayı Mustafa Palancıoğlu da dikkat çeken bir açıklama yaptı.  Kayseri, İYİ Partili Ataş’ın bu yöndeki çıkışını tartışırken Palancıoğlu, Ataş’ın aksine seçilmesi halinde Suriyelileri değerlendireceklerini söyledi.

PALANCIOĞLU: SURİYELİLERİ AVANTAJA ÇEVİRECEK PROJELER SUNACAĞIZ

Palancıoğlu, Gültepe ve Köşk Mahallelerindeki seçim çalışmalarında vatandaşlara seslendi ve projelerini anlattı. Palancıoğlu, “Allah nasip ederse Cumhurbaşkanımıza o kadar güzel çalışma önerilerimiz var ki, esnafı koruyacak, sanayicimizin ufkunu açacak, istihdamı artıracak, Suriyelileri avantaja çevirecek projeler sunacağız. Kitapçık haline getirdiğimiz projelerimiz birçok belediye başkanının rüyasında göreceği işler değil. Allah’ın izniyle biz vizyonumuzu Melikgazi’ye yansıtacağız” ifadelerini kullandı.

KAYSERİ MAHİR ELLER PROJESİNE DE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Diğer yandan Kayseri, Suriyelilerle ilgili dikkat çeken bir projeye de ev sahipliği yapacak iller arasında. Bir süre önce Türkiye Odalar ve Borsalar (TOBB) öncülüğünde, Kayseri Ticaret Odası ev sahipliğinde “Mahir Eller” projesinin tanıtımı da yapıldı.

TOBB önderliğinde ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ortaklığında Avrupa Birliği finansmanı ile hayata geçirilen “Mahir Eller Projesi” ile Suriyeli 30 bin kişinin mesleki becerisi belirlenecek, 20 bin kişinin yetkinliği belgelendirilecek, 3 bin kişiye de istihdam sağlanacak.

İLK KEZ SURİYELİ ÇALIŞTIRAN FİRMALARA TEŞVİK VERİLECEK
Projenin hayata geçirileceği iller arasında Kayseri’de var.  Proje ile firmalara ilk kez istihdam edecekleri  Suriyeli çalışanlar için teşvik verilecek. Proje ile 12 ilde yüzde 65'i geçici koruma altındaki Suriyeli, yüzde 35'i vatandaşlarımız olmak üzere toplam 20 bin kişiye ulaşılacak. İki sene sürecek olan proje ile Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyeli nüfusunun yoğun olduğu aralarında Kayseri’nin de yer aldığı illerde Ticaret ve Sanayi Odaları işbirliği ile 30 bin kişinin beceri haritası çıkartılacak ve mesleki yetkinlikleri belirlenecek. Bunların arasından 20 bin kişi mesleki yeterlilik sınavlarına alınacak ve 15 bini belgelendirilecek. Belgelendirilen kişiler arasından 3 bin kişi istihdam edilecek. Haber: Cafer ZENGİN