Şifa kaynağı Çin hurması

Uykusuzluk sorunundan öksürüğe, bağışıklık sistemini güçlendirmeden kabızlığa kadar birçok hastalığın tedavisinde kullanılan Çin hurması hakkında bilinmeyenleri Araştırmacı – Yazar Nezir Ötegen anlattı. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Şifa kaynağı Çin hurması
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Geleneksel Çin tıbbında kullanılan ve sağlık açısından bir çok fayda sunan hünnap, Çin hurması veya kırmızı hurma olarak biliniyor. Birçok hastalığa iyi gelen şifa kaynağı hünnapı Develili Araştırmacı-Yazar Nezir Ötegen anlattı.

Şifa kaynağı Çin hurması

İşte Ötegen’in aktardıkları;

“Daha çok alternatif Çin tıp  alanında öne çıkan hünnap, günümüzde de popüler olarak dünya çapında tüketilen bir meyve haline gelmiştir. 

Özellikle uykusuzluğu gidermek için tüketilmesiyle popüler olan hünnap meyvesi, öksürükle birlikte balgam söktürücü özelliğinin dışında kabızlık sorunuyla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirmeye kadar sağlık konusunda birçok fayda sunar.

Hünnap bitkisi kuru, çiğ veya meyve olarak tüketilebileceği gibi kuru hünnaptan çay yapılıp içilmesi de mümkündür. Ayrıca hünnap sirkesi suyu, hünnap meyvesi suyu da hünnabın kullanım formları arasında yer alır.

Hünnap, bağışıklığı güçlendirir ve kanser hücreleriyle savaşır
Mukus oluşumunu azaltarak solunum yollarını temizler
Hünnap meyvesi uykusuzluğa iyi gelir
Kemik gücünü artırır
Dolaşım sistemini düzenler
Stres ve kaygıyı azaltır, zihin sakinliği sağlar
Tok tutma etkisiyle kilo verilmesine yardımcı olur
Hünnap aynı zamanda cilt tahrişlerini giderir
Kanın temizlenmesini sağlar
Kan basıncını düzenlemeye yardım eder
Hünnap potasyum açısından oldukça zengindir. Potasyum damar genişlemesine yardımcı olduğu için kan basıncını en iyi şekilde korumaya yardımcı olur.
Sindirimi düzenler ve kabızlığa iyi gelir
Hünnap, içindeki lif içeriğiyle birlikte saponinler ve triterpenoidler sayesinde besinlerin alımını optimize ederek ve gıdanın bağırsaklarda sağlıklı hareketini tetikleyerek sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlar. Bu durum kabızlığın, krampların, şişkinliğin ve aşırı gazın yanı sıra ciddi gastrointestinal rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olabilir.
Kolesterolü düşürür, kalp hastalıklarını önler
Hünnapta yer alan saponinler kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Kolesterolün düşmesi de kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.
Antioksidan, antiinflamatuar ve antibakteriyel kaynağıdır
İçeriğindeki polisakkaritler ve triterpenik asitler gibi zengin bir bileşikleri ile antioksidan kaynağıdır.  Aynı zamanda antiinflamatuar ve antibakteriyel özellikler gösteren bileşenler içeren hünnap bu anlamda serbest radikallerle savaşmaya, inflamasyonu azaltmaya yardım edebilir.
Bağışıklığı güçlendirir ve kanser hücreleriyle savaşır
Güçlü A ve C vitaminleri barındıran hünnap, bağışıklık sistemini güçlendirerek kişiyi enfeksiyonlara karşı daha da güçlü bir konuma getirir ve kanser hücreleriyle savaşmaya çalışır.
Solunum yollarını rahatlatır
Hünnap meyvesi, balgam ve mukus oluşumunu azalttığı tespit edilen bromelain adı verilen özel bir enzim içerir. Bromelain içeriği ile öksürüğe ve üst solunum yolu enfeksiyonuna iyi gelir.
Uykusuzluğa iyi gelir
Hünnap, içeriğindeki organik bileşikler ve antioksidanlar sayesinde vücudu rahatlarak uyku kalitesini artırarak daha bir uyku uyunmasını sağlar.
Kemik gücünü artırır
Demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor içerikleri sayesinde hünnap meyvesi kemik gücünü artırarak kemiklerin daha esnek ve güçlü kalmasına yardımcı olur.
Dolaşım sistemini düzenler
Hünnap meyvesi tüketerek vücuda demir ve fosfor takviyesi yaparak akışını arttırabilir, böylece dolaşım sistemine ve organlara daha etkili bir şekilde oksijen verebilirsiniz.
Stres ve kaygıyı azaltır
İçerdiği anksiyolitik özellikleri sayesinde hünnap meyvesi, kişideki stres ve kaygı durumunu azaltarak daha zihinsel olarak rahatlanmasını sağlar.
Kilo verilmesine yardımcı olur
Düşük kalorili, yüksek protein ve lif değeri olan hünnap, günlük beslenme ihtiyaçlarını karşılayarak gün içinde tok kalınmasını sağlayarak öğün aralarında atıştırma yapılmasını engeller. Bu durum da kişinin sağlıklı bir şekilde kilo vermesine destek olur.
Cilt tahrişlerini giderir
Özellikle hünnap suyu ve özü; sedef hastalığı, egzama ve sivilce dahil olmak üzere birtakım cilt tahrişlerini ve iltihaplarını tedavi etmek için topikal olarak kullanılarak fayda sağlar.
Kanın temizlenmesini sağlar
Hünnap meyvesinin içeriğinde yer alan saponinler ve alkaloidler, kanın temizlenmesi ve zararlı toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardım eder.”
 

Şifa kaynağı Çin hurması