Sıcaktan bunalan Kayserililer oraya gidiyor!

Kayserililerin ve Develililerin sıcak havalardan bunaldıklarında gittikleri o havuz: 'Keşişin Havuzu' Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde...

Sıcaktan bunalan Kayserililer oraya gidiyor!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri'nin Develi ilçesinde bulunan ve suyu Erciyes Dağı'nın zirvesindeki kar ve buzullardan gelen "Keşişin havuzu", sıcaklıkların 40 dereceyi bulduğu yaz aylarında yöre halkını yıllardır serinletiyor. Kenarındaki yüksek duvarlarından sıcak günlerde çocukların ve gençlerin atlayarak serinlediği havuzda yıllardır yüzme geleneği devam devam ettiriliyor.

Sıcak havaların etkisini iyiden iyiye gösterdiği şu günlerde Keşişin Havuzu sadece Develi halkının değil Kayserili vatandaşların da gözdesi haline geldi.

Haftasonu ailesi ve sevdikleri hem keyifli vakit geçirmek hem de serinlemek isteyen vatandaşlar bu havuza akın ediyor.

400 yıllık bir tarihe sahip yüzme havuzu asıl adı keşişin havuzudur. Söylene söylene keyşin havuzu oluyor. Keşiş eski Ermeni din adamına verilen isimdir. Eski zamanda sadece keşişe özel yüzme havuzu olan bu yer şu anda halka açıktır. Su sürekli olarak kayanın altından çıkıyor fazla olan su da havuzun arkasında bulunan dereye akıyor su sürekli olarak 7/24 tazeleniyor. Buna rağmen havuz kaynak suyundan beslendiği için günlük boşaltılıyor ve her gün klorlama yapılıyor.

Havuz haftanın 7 günü 09:00 - 19:00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Keşişin havuzu tarihi

Keşişin, Keyiş’in ve Keyşın adlarıyla bilinen havuz rivayete ve Ermeni kaynaklarına göre; Osmanlının bölgeyi fethetmeden önce havuzun bulunduğu bölgenin burada yaşayan “Aziz Gregori” isimli bir Keşiş’in (Papaz) evi olduğu ve evinin önünde yazın serinlemek amacıyla yaptığı küçük bir doğal yüzme havuzu olduğu anlatılıyor. Fetih sonrası Keşiş’in araziyi Müslüman bir Türk’e satarak bölgeden gittiği ve Türk aileninde havuzu zamanla büyüterek bugünkü halini aldığı söyleniyor. Ermeni kaynaklarında ayrıca; Meyve bahçeleri ve bağlarla çevrili havuz, “Yeğişe” adlı Papaz tarafından restorasyonu yapılmış, taşan sularla düşük kotlardaki bahçelerin sulandığı anlatılmaktadır. Havuz şu anki sahiplerinin 3.kuşağı tarafından işletiliyor.

Develi’nin sembolü olan ve de bölgede doğup büyüyen hemen hemen herkesin yüzmeyi öğrendiği Keşişin havuzunun adı 3 farklı şekilde de telaffuz edilmektedir. Keşiş (Papaz) Develi tabirinde Keyiş olarak değişmiş, bir dönem ise Keyşın havuzu olarak adlandırılmıştır.