Sendika Başkanı isyan etti: Eskiden maaşla 21 çeyrek altın alıyorduk, ya şimdi...

Sendika Başkanı isyan etti: Eskiden maaşla 21 çeyrek altın alıyorduk, ya şimdi...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Kamil Ünal, masa başı oyunlarla haklarının gasp edildiğini savunarak, “Ülkemizin kaynaklarını adilce paylaşalım diyoruz, adil bir gelir dağılımı istiyoruz” dedi. Ünal, “2002 yılında ortalama memur maaşıyla 22, 1 çeyrek altın alınabilirken bu rakam bugün 9,7’ye geriledi” ifadelerini de kullandı.

5’inci dönem toplu sözleşme ile ilgili açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Kamil Ünal, görüşmelerin 1 Ağustos Perşembe günü başlayacağını hatırlatarak, “Toplu sözleşme görüşmeleri, kamu görevlilerinin ve emeklilerinin bir kangrene dönüşmüş bulunan sorunlarının çözülebileceği tek yerdir.  Türkiye Kamu-Sen’in yetkili olduğu dönemde, yıllık ortalama enflasyonun % 13,5 olduğu bu süreçte, her yıl ortalama % 31,4 maaş zammı almayı başarmıştık. Üstelik bu dönemde toplu sözleşme hakkı yoktu ve mutabakat metinleri de bağlayıcı değildi.  Malum konfederasyonun yetkili olduğu dönemde ise yıllık enflasyon ortalama %14 oldu ama memur maaşları bütün ödemeler dahil ortalama % 17,4 arttı.  Geçtiğimiz dönem imzalanan toplu sözleşme gereği 2018 yılı için memurlara % 4+3,5 zam yapılmıştı.  Enflasyon farkı da eklendiğinde memurlara geçen yıl toplam % 14,8 zam yapıldı ama enflasyon % 20,3 oldu. Dolayısıyla resmi enflasyona göre bile 2018 yılında memur maaşları % 5,5 eridi” diye konuştu.

 “MEMUR MAAŞI AYLIK 339 DOLAR ERİDİ”

“2013 yılında 1049 dolar olan ortalama memur maaşı 710 dolara düştü; memur maaşı aylık 339 dolar eridi” diyen Ünal, “2002 yılında ortalama memur maaşıyla 22,1 çeyrek altın alınabilirken bu rakam bugün 9,7’ye geriledi.  Harcamalar bin 32 lira gelir ise 441 lira arttı; aile bütçesi 2018’de aylık 591 lira açık verdi. Maaşlar % 17,3 eridi.  Durum böyle iken, sermaye sahiplerine sürekli vergi indirimleri, aflar, teşvikler getiriliyor ama bütün yük adaletsiz vergiler yoluyla bizlerin üstüne yıkılıyor. İşte bu yüzden ülkemizin kaynaklarını adilce paylaşalım diyoruz, adil bir gelir dağılımı istiyoruz. Amacımız kamu çalışanlarını ve emeklileri insanca yaşayabileceği bir ücrete kavuşturmaktır.  Türkiye Kamu-Sen olarak taleplerimizin tamamını bilimsel ve ekonomik gerekçelere dayandırıyoruz.  Bugüne kadar dayanağı olmayan, toplumsal geçerliliği bulunmayan hiçbir talebi toplumumuzun gündemine taşımadık. Bu nedenle 2020 ve 2021 yıllarının maaş zammı belirlenmeden önce, geçmiş döneme ilişkin olarak ortaya çıkan erimenin giderilmesi, toplu sözleşme fiyaskolarının yaralarının sarılmasının zorunluluğunu ısrarla vurguluyor, memur ve emeklilerin ekonomik olarak kaybolan yıllarını geri istiyoruz” şeklinde konuştu.

"MASA BAŞINDA HAKLARIMIZ GASP EDİLİYOR"

Ünal, taleplerini şu şekilde sıraladı: Taban aylığa net 600 TL artış, Aile kutsaldır. Aile birliği sağlansın, eş durumu, sağlık ve öğrenim özrü önündeki engeller kaldırılsın istiyoruz.  Yılda iki kez dini bayramlar öncesinde tüm kamu görevlilerine de “Bayram İkramiyesi” ödenmesini istiyoruz. Görevde yükselmelerde ve ilk atamalarda her türlü istismara açık olan sözlü sınav uygulamasının kaldırılmasını istiyoruz.  Bütün kamu görevlilerini kapsayacak ve tüm beklentileri karşılayacak bir ek gösterge düzenlemesi yapılmasına, Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan personele de ek gösterge verilsin diyoruz.  Yardımcı Hizmetler sınıfındaki personelin bir defaya mahsus olarak Genel İdare Hizmetleri Sınıfına geçirilmesini; Elbette taleplerimiz bunlarla sınırlı değil, hizmet kolları itibarı ile kamu görevlilerinin birikmiş sorunlarını çözecek önerilerimiz, hazırladığımız çalışmamızda mevcut.  Taleplerimiz, geçerli temellere dayanan, son derece makul ve karşılanabilir bir şekilde hazırlanmıştır. Taleplerimizin karşılanmaması için tek engel, ekonomik tercihler ve yetkilendirilmiş sözde sendikaların masa başında siyasiler karşısında teslim bayrağını çekerek, bir yerlerden gelen talimatlara uyması olacaktır. Kamu görevlilerinin hakları için verilecek her türlü yasal mücadelede, yetkili konfederasyonun sonuna kadar arkasında ve destekçisi olacağız. Biz Türkiye Kamu-Sen olarak kanunların bizlere tanıdığı yetkiler ölçüsünde, kamu görevlilerinin masa başı oyunlarla haklarının gasp edilmesinin önüne geçmek için elimizden geleni yapmaktan geri durmayacağız. Memurları masada satmaya kalkan olursa, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da onların ipliğini pazara çıkarmak bizim asli görevimizdir”

Haber Merkezi