Şeker'de 13 yılın ardından onlarca beraat 5 vefat

Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık başta olmak üzere yaklaşık 150 kişinin sanık olduğu süreç tüm sanıklar için beraatla sonuçlandı. Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi gerekçeli kararını açıklarken aralarında Ticaret Odası eski Başkanlarından Hasan Ali Kilci'nin de olduğu 5 sanık beraat kararını göremedi. Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bülteninde…

Şeker'de 13 yılın ardından onlarca beraat 5 vefat
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’nin en önemli markalarından biri olan Kayseri Şeker Fabrikası’na yönelik 31 Ekim 2010 tarihinde başlayan süreç Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 8 Kasım 2023 tarihinde yayımladığı gerekçeli kararı ile son buldu.

15 Temmuz 2016 Darbe girişiminin ardından görevden alınarak tutuklanan dönemin Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Cemil Tuğtekin’in yürüttüğü soruşturma kapsamında aralarında Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Vedat Ali Özışık ile Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci’nin de bulunduğu yaklaşık 30 kişi gözaltına alınmıştı. Sanıklara; cebir ve tehdit yöntemlerini uygulamak suretiyle haksız ekonomik çıkar elde etmek amacıyla suç örgütü kurmak, yönetmek, bu örgütün faaliyeti çerçevesinde nitelikli tehdit suçuna azmettirme, yargı görevi yapanı etkileme, rüşvet verme, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmalardan elde ettiği bilgiden yararlanma, zincirleme zimmet, nitelikli dolandırıcılık, zincirleme suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama gibi birçok suçlama yönlendiriliyordu. Sanık sayısının 154 kişiyi ulaştığı; Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılama sırasında, Vedat Ali Özışık, Hasan Ali Kilci, Avukat Olayto Özhan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi aylarca hapis yattı. 

Yapılan yargılamanın sonrası karar Yargıtay’a gönderilirken; Yargıtay sanıkların önemli bir bölümüne beraat verirken 64 sanığın ise yeniden yargılanmasına hükmetti. Yeniden yargılamalar Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. 
Geçtiğimiz günlerde Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi sanıkların tamamı için beraat kararı verirken, gerekçeli karar 8 Kasım 2023 tarihinde açıklandı. Tam 13 yıl süren davada sanık olan Kayseri Ticaret Odası eski Başkanlarından MHP Kayseri eski Milletvekili Hasan Ali Kilci’nin yanı sıra sanıklar Oktay Açıkgöz, Recep Tekyıldız, İsmet Orhan, Cuma Karataş hayatlarını kaybettiği için beraat kararını göremedi.