SARIZ FAYINA DİKKAT!

SARIZ FAYINA DİKKAT!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Adnan Evsen, 12 Kasım 2008’de 4,9 Richter büyüklüğünde gerçekleşen Güneşli Depremi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada yine deprem gerçeğine dikkat çekti. Ülkemizde zorunlu deprem sigortasının yaygınlaşmadığını ve bunun yanı sıra da yapı güvenliğinin denetim dışı olduğunu ifade eden Evsen, “2013 yılı da bitiyor ama ortada hala deprem senaryosu yok” dedi. Diğer yandan Evsen, Sarız Fayı’na da dikkat çekerek, “Güncellenen diri fay haritasına göre; Kayseri ve yakın civarını etkileyecek yeni bir fay ortaya konuldu. Bu fayın literatürdeki adı Sarız Fayı’ dır”  şeklinde konuştu.

 

 

Beş yıl önce 12 Kasım 2008 günü, saat 16.03’te 4,9 Richter büyüklüğünde gerçekleşen “Güneşli Depremi’nin” Kayseri kentinin 1940 yılındaki Erciyes ve Yeşilhisar depremlerinden sonra son aletsel dönemin en büyük depremi olduğunu ifade eden TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Adnan Evsen, “240 yılı, 1205 ve 1717 yılı Kayseri merkezli, 1835 yılında ise Develi merkezli depremler ile son yıllarda meydana gelen depremlerde göstermektedir ki şehrimiz; bir deprem kentidir. Yine; 12 Kasım 1999 yılında Düzce merkezli 7,2 büyüklüğünde meydana gelen depremin şiddeti, ülke sınırları aşarak Ukrayna’da bile hissedilmiştir. Düzce depreminde 845 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir” dedi.

“SARIZ FAYI’NIN AKTİF VE YAKLAŞIK 200 KM UZUNLUĞUNDA”

 MTA tarafından 2012 yılında yayımlanmış olan "Türkiye Diri Fay Haritası’na göre ülkemizi etkisi altına alan diri fayların sayısı 150 iken; yapılan güncelleme çalışmaları ile bu sayının 326’ya çıktığına dikkat çeken Evsen, Sarız Fayı örneğini verdi ve uyardı. Evsen, şunları söyledi: “Söz konusu 326 adet olan diri faylar, alt segmentleri ile birlikte değerlendirildiğinde deprem üretebilecek fay sayısının yaklaşık 485 adet olduğu ortaya çıkmaktadır. Güncellenen diri fay haritasına göre; Kayseri ve yakın civarını etkileyecek yeni bir fay ortaya konuldu. Bu fayın literatürdeki adı Sarız Fayı’dır. Sarız Fayı’nın aktif ve yaklaşık 200 km uzunluğunda olması tek parçalı olması göz önüne alındığında Kayseri ve ilçelerine ait  Deprem Bölgelendirme Haritası’nın muhakkak değişmesi gerekmektedir. Kayseri, Sarız, Pınarbaşı, Bünyan, Yahyalı Tomarza, Develi bata olmak üzere ‘Deprem Bölgelendirme Haritası’ 2. Derece deprem bölgesine dönüştürülmelidir.  Sarız Fayı; Sarız ilçe merkezinden, Tomarza, Yahyalı ve Develinin 40 km,  Kayseri il merkezinin ise 80 km yakınından geçmektedir”

Açıklamasında, Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı’nın uygulanmadığından yana da dert yanan Evsen, “2013 yılı da bitiyor ama deprem senaryosu hala yapılmadı” dedi. Zorunlu Deprem Sigortası’nın da yaygınlaşmadığını dile getiren Evsen, “587 sayılı KHKʼnın yasalaşması, zorunlu deprem sigortasının kontrolünde etkinliğin arttırılması, DASKʼın ve sigorta sektörünün, bilimsel çalışmalar dahil olmak üzere, depremle ilgili çalışmalarda daha çok rol alması sağlanmasının eylem planında yer almasına rağmen istenilen maksat hasıl olmamıştır”

“YAPI GÜVENLİĞİ DENETİM DIŞI”

Yapı Denetim Sistemi’nin bina inşasının denetimine indirgenerek işletildiğini vurgulayan Evsen,”Temel ve zemin etütleri kapsamında yapılan jeolojik-jeoteknik araştırmalar  denetim süreçlerinin dışında bırakılmıştır. Bu sonuç itibariyle, her yönüyle etkin ve güvenli bir denetim sisteminin doğru tanımlar üzerinden yeniden kurulması kaçınılmaz bir ihtiyaç haline gelmiştir” diye konuştu.