Sarımsaklı'da sağanak yağış sonrası büyük kanal taşkını
Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde sağanak yağış sonrası taşan 8 kilometrelik çıkışsız drenaj kanalı, Sarımsaklı Mahallesi'ndeki evleri ve tarım arazilerini sular altında bıraktı.
Kayseri'de gün ortasından itibaren etkisini artıran şiddetli sağanak yağış kent genelinde hayatı olumsuz etkiledi. Yağışlar sonrasında Melikgazi ilçesine bağlı Sarımsaklı Mahallesi sınırlarında yer alan ve çıkışı bulunmayan 8 kilometrelik su kanalının taşması sonucu bölgedeki tarım arazileri ve evler sular altında kaldı. Kanal sularının yükselmesiyle birlikte mahalle sakinlerinin evlerini su bastı.
Kanal sele döndü
Kayseri genelindeki sağanak yağış Sarımsaklı Mahallesi'nde ciddi bir su baskınına yol açtı. Bölgede yer alan 8 kilometre uzunluğe, 3 metre derinliğe ve 7 metre genişliğe sahip su kanalında akan sular taşkına neden oldu. Mahalledeki çok sayıda tarla ve ev, garaj seviyesine kadar yükselen sel sularının hedefi haline geldi. Tarlalarda ekili bulunan ürünlerin büyük zarar gördüğü aktarılırken, mahalle sakinleri daha önce bölgede böyle bir sorunla karşılaşmadıklarını, kanalın çıkışı olmaması ve mahalle sınırında bitmesi nedeniyle suyun tahliye edilemeyerek sel baskınına yol açtığını ifade etti. Vatandaşlar, yetkililerden konuya acilen çözüm getirmesini talep etti.
Altyapı eksikliğine tepkili
Kanal taşkınından etkilenen bölge halkından 60 yaşındaki Kezban Gümüşsoy, 60 yıldır bu mahallede yaşadığını ve daha önce böyle bir sel görmediğini belirterek, drenaj kanalı dedikleri su yolu yüzünden evlerinin ve ekinlerinin su altında kaldığını dile getirdi. Sarımsaklı Mahalle Muhtarı Can Öcal ise drenaj kanalı olarak adlandırılan bu yapının açıldıktan 2 yıl sonra Sarımsaklı bölgesini adeta haşat ettiğini vurguladı. Kanallar projelendirilirken ve açılırken buranın önleminin alınması gerektiğini defalarca ilettiklerini belirten Muhtar Öcal, önlem alınmadığını, bu halkın bunu hak etmediğini ve çiftçilerin ciddi şekilde mağdur durumda olduğunu sözlerine ekledi.
‘Ne ekininin, ne buğdayının, ne de ev kaldı’
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin de köylünün ne ekininin, ne buğdayının, ne de evinin kaldığını ifade ederek sert eleştirilerde bulundu. Yolun iki tarafına 8 kilometre uzunluğunda 2 tane kanal açıp bu kanalları hiçbir yere bağlamamanın bir kasıt olduğunu savunan Şahin, iki haftada bu bölgeyi ikinci kez Sarımsaklı suyunun bastığını söyledi. İnsanların evlerini su basmasına rağmen hâlâ kalıcı bir çözüm üretilmediğini belirten Mahmut Şahin, bundan sonra yağacak her yağmurda burayı yine su basacağını, 8 kilometrelik kanalı bir yerde bitirirlerse o suyun orada durmayacağını ve köylünün tamamen mağdur olduğunu aktardı. Yaşanan su baskınının ardından mahallede su altında kalan geniş tarım arazileri ve tarlalar kameralar tarafından görüntülendi.

