Sahabiye kentsel dönüşümün hali ne olacak?

5 etaptan oluşan Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesinin hali ne olacak? Kayseri Kamu Müteahhitleri Derneği Başkanı Göker Gözütok projenin ihale süreçlerini açıkladı. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Sahabiye kentsel dönüşümün hali ne olacak?

Kayseri Kamu Müteahhitleri Derneği (KAYMÜDER) Başkanı Göker Gözütok, Kayseri Olay Türk TV’de yayınlanan Yüz Yüze programına katıldı. Gazeteci Osman Çiftci ve Gazeteci Cem Atakan’ın sorularını yanıtlayan Başkan Gözütok kamu müteahhitlerinin inşaat maliyetlerindeki artışlar sebebiyle işlerini tamamlayamayıp hem yasaklı duruma düştüklerini hem de zarar ettiklerini açıkladı.

Sahabiye kentsel dönüşümün hali ne olacak?
Son 3 yılda inşaat maliyetleri sebebiyle kamu müteahhitlerinin zor günler geçirdiğini belirten Gözütok, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin Sahabiye Kentsel Dönüşüm Bölgesi için yapılan son ihaleyle ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulundu. 
2020 yılında yapılan Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projes ihalesine de katılarak ihaleyi 27 Milyon TL’ye alan Göker Gözütok işi neden tamamlayamadıklarını ve daha sonra aynı iş için yapılan ihalenin kaç milyon TL’ye geri ihale edildiğini açıkladı. 

Daha önceki ihalede 33 Milyon TL’ye Korkmazlar İnşaatın ve 27 Milyon TL’ye Göker Gözütok İnşaatın aldığı Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi ihalesi için Göker Gözütok şunları söyledi; “Beş firma katılmıştı ilk bu işler başlamadan yapılan, şu anda bir firma katılıyor. Çünkü bu beş firmanın üçü ya da dördü yasaklandı” dedi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından 2023 yılının nisan ayında ihalesi yapılan Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesinin A4 blokun kalan işleri ihale edilmiş ve ihaleye sadece tek firma katılarak 89 milyon TL yaklaşık maliyet biçilen işe yüzde 35’e yakın oransal farkla 119 Milyon TL Fahri Taban İnşaat teklif vermişti. Yine birinci etap ikinci kısım D Blok’un ihalesine de tek firma katılmış Fahri Taban İnşaat yaklaşık maliyeti 172 milyon lira olarak belirlenen ihaleye  214 milyon TL yani yaklaşık maliyetten yüzde 25 daha fazla olarak teklif verdiği açıklanmıştı.

Sahabiye kentsel dönüşümün hali ne olacak?

‘Şimdiki firma ne kadara aldı?’

Gazeteci Cem Atakan’ın “Şimdiki firma ne kadara aldı?” sorusuna Gözütok şu cevabı verdi, “Birini 119 milyon liraya yaklaşık maliyeti 89 milyon liraydı. Birini de 224 milyon liraya yaklaşım maliyeti 170 ya da 180 milyon lira” dedi.
Gazeteci Cem Atakan’ın “İptal edilen ihalede ne kadara alınmıştı?” sorusuna ise Gözütok şu cevabı verdi, “33 milyon biri, 27 milyon biri bizim işimizdi. Şimdi 27 artı 33, 60 milyona iki blok bitecekti. Şimdi 30 milyonda fark verilse bu işler olmasaydı 60 milyona bitecekti. Bu işler olunca biz dedik ki belediyeye bu yasa çıkıyor, yukarıyla konuşun. İşte katsayıyı bir, hatta biz katsayının birden bile daha altına razı olduk. Biz de zarar edelim ama bu işi yaparken batmayalım. Yani altından kalkamayacağımız bir yük olmasın. 30 milyon lira da fark verilse 90 milyona bitecek iş, 224 milyona biri, 119 milyona biri, toplam 343 milyona ihale edildi” dedi. Verilecek fiyat farkları ile bu iki bloğun maliyeti 550 milyonu bulacak.

‘Peki bu iş nasıl bitecek?’

Gazeteci Cem Atakan’ın, “Peki bu iş nasıl neticelenecek sizce?" sorusuna Gözütok şöyle açıkladı; “Şimdi Sahabiye Kentsel Dönüşüm işinde birinci etapta daha belediye. Ve böyle birinci etabın bitmesi aşağı yukarı iki yılı bulur. İkinci etapta biliyorsunuz konutlar yıkıldı Sahabiye'de. Bir kere de ihalesi çıktı. Hatta davet usulü müydü? İhalesi çıktı, sonra bir on beş gün süre verildi ona. Yani o ihaleye katılımcı olmadı. Belediye bu ihaleye katılımcının olmayacağından o kadar emin ki herhalde. Aşağı yukarı bir yıl oldu bu ihaleye çıkalı. Ondan sonra bir daha sessiz soluk çıkmadı. Bir daha ihale çıkmadı. Yıktılar insanların evlerini ve oraya devam etmesi lazım bu Sahabeyi beşe etaptı yanlış hatırlamıyorsam. Birinci etap, ikinci etap, üçüncü etap, dördüncü etap diye gidecek. Daha biri biz tamamlayamadık. Birin bitmesi aşağı yukarı iki yıl. Yani belediye de herhalde ihalesine teklif verecek firma bulamamaktan o kadar emin ki bulamayacağından ihaleye çıkmıyor bir daha” dedi.

Kayseri Olay Türk TV'de yayınlanan Yüz Yüze programı için TIKLAYINIZ