Prov mantısı nasıl yapılır?

Prov mantısı, küçük dörtgen hamur parçalarının içine kıyma veya başka bir iç malzemeyle doldurulup kaynar suda haşlanan ve üzerine yoğurt ve tereyağlı sos eklenerek servis edilen bir Kayseri yemeğidir... Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde...

Prov mantısı nasıl yapılır?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri yöresine özgü lezzetlerden biri olan prov mantısı, Türk mutfağında çok popüler bir yemektir. Mantı, küçük dörtgen hamur parçaları içerisine genellikle kıyma veya başka bir iç malzeme ile doldurulur ve kaynar suda haşlanır.

Geniş bir karıştırma kabına unu alın. Ortasını havuz şeklinde açın ve içine yumurtaları, suyu ve tuzu ekleyin. Yavaş yavaş karıştırarak hamuru yoğurun. Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurma işlemine devam edin.
Hamuru streç filmle örtün ve 30 dakika dinlendirin.
İç harcı için bir tavada sıvı yağı ısıtın. Rendelenmiş soğan ve sarımsağı ekleyerek kavurun. Kıymayı ekleyin ve kıyma suyunu salıp çekene kadar kavurun. Tuz ve baharatları ekleyin, karıştırın ve ocaktan alın.
Dinlenen hamuru un serpilmiş bir zeminde açın. İnce bir yufka haline getirin ve yufkayı dilediğiniz büyüklükte kare veya dikdörtgen parçalara kesin.
Her bir yufka parçasının içine hazırladığınız kıymalı harçtan koyun. Kenarlarını ortada birleştirerek kare veya üçgen şeklinde kapatın. Tüm mantıları bu şekilde hazırlayın.
Bir tencerede su kaynatın ve tuz ekleyin. Kaynar suya hazırladığınız mantıları atın ve mantılar pişene kadar yaklaşık 10-15 dakika haşlayın. Mantılar suyun üzerine çıktığında pişmiş demektir. Süzgeç yardımıyla mantıları suyun içinden alın ve servis tabağına yerleştirin.
Sosu için tereyağını bir tavada eritin. Domates salçasını ekleyin ve kısa bir süre kavurun. Dövülmüş sarımsakları ekleyin ve karıştırın. Yoğurdu da ekleyerek iyice karıştırın. Sosu mantıların üzerine dökün.

Malzemeler:

500 gram un
2 adet yumurta
Yarım su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz

İç Harcı İçin:

300 gram kıyma
1 adet soğan (rendelenmiş)
2 diş sarımsak (rendelenmiş)
Tuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)
2 yemek kaşığı sıvı yağ

Sosu İçin:

2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı domates salçası
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak (dövülmüş)
Nane (isteğe bağlı)
Pul biber (isteğe bağlı)
Tuz