Perşembe günü açıklanacak! Piyasaların gözü o kararda olacak

Merkez Bankasının perşembe günü alacağı karar piyasalardaki etkisi nasıl olacak? Kayserili vatandaşların ve piyasaların yakından takip ettiği Dolar ve Euro'da hafta nasıl geçti? Yeni haftada ekonomik takvimde neler var, işte detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Perşembe günü açıklanacak! Piyasaların gözü o kararda olacak

Kayseri'de vatandaşların ve piyasaların yakından takip ettiği döviz kurlarından geçtiğimiz hafta Dolar 28.55 TL üzerinde kapanışlarına devam ederken geçtiğimiz haftalarda Euro ise 30 TL üzerindeki yerini korumuştu. Euro haftalık kapanışını ise 31 TL üzerinde yaptı. Gelecek hafta TCMB tarafından perşembe günü açıklanacak kararın piyasalara etkisi yakından takip edilecek.

Perşembe günü açıklanacak! Piyasaların gözü o kararda olacak

13 Kasım haftasına 28.55 TL civarında başlayan Dolar kuru serbest piyasada 17 Eylül Cuma günü kapanışı 28.70 TL'den yaptı, hafta boyunca en yüksek 28.87 TL'yi görürken en düşük ise 28.37 TL'yi gördü. Hafta boyunca Dolar yüzde 0,50 puanlık yükseliş gösterdi.
Euro ise serbest piyasada 13 Kasım haftasına 30.51 TL'de başladı ve Euro 17 Kasım Cuma günü kapanışını ise 31.31 TL'den yaptı hafta boyunca en yüksek 31.41 TL'yi görürken en düşük ise 30.35 TL'yi gördü. Hafta boyunca Euro yüzde 2.74 puanlık yükseliş gösterdi.

Perşembe günü açıklanacak! Piyasaların gözü o kararda olacak

Piyasaların yakından takip ettiği aylık repo faiz oranı için önümüzdeki hafta 23 Kasım Perşembe günü Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Başkan Hafize Gaye Erkan başkanlığında aylık repo (politika) faiz oranı için toplanacak. Geçtiğimiz ay Para Politikası Kurulu repo (politika) faizini yüzde 30'dan yüzde 35'e çıkarıtılmıştı. Bu hafta TCMB Para Politikası Kurulunun repo faiz kararı piyasalar tarafından merakla beklenecek. 

Gelecek hafta ekonomik takvimde tarihler...

20 Kasım 2023 Pazartesi:
Merkezi Hükümet Borç Stoku (Eki):
Bu gösterge, bir ülkenin merkezi faizinin toplam borç miktarını ifade eder. Merkezi hükümet, genellikle bütçe açığı durumunda borçlanma yolunu giderir. Bu gösterge, gelir ve harcamalar arasındaki dengesizlikleri, bütçe açıklarını veya fazlalarını gösterir

22 Kasım 2023 Çarşamba:
Tüketici Güveni (Kas):
Tüketici güveni, bir ekonominin genel sağlık hakkında bir göstergedir. Tüketicilerin ekonomik durumlarını, iş beklentilerine ve harcamalarına olan güvenlerini ölçer.

23 Kasım 2023 Perşembe:
Bir Hafta Vadeli Repo Faiz Oranı (Kas):
Repo faiz oranları, merkez bankası ile finansal kuruluşlar arasındaki kısa vadeli fonlama miktarını belirler. Bir haftalık vadeli repo faiz oranı, bu işlemin bir haftalık sürenin maliyetini ifade eder.
Gecelik Borçlanma Faizi (Kas): Bu faiz oranı, finansal sistemin işleyişi gece boyunca borç alıp verme oranları uyguladıkları faiz değişimlerini ifade eder.
Gecelik Faiz Oranları (Kas): merkez bankası tarafından kaydedilen faiz oranlarıdır. Bu oranlar, bankaların karşılıklı borçları veya borç aldıkları ödedikleri faizleri belirler.
Brüt Döviz Rezervleri: Bir ülkenin elinde bulunan döviz varlıklarını ifade eder. Bu rezervler, ödemeler sorunlarına karşı koruma sağlar.
Net Döviz Rezervleri: Brüt döviz rezervlerinden dış borçlar çıkarıldığında elde edilen değer ifade edilir. Net döviz rezervleri, bir ülkenin dış borçlarına karşı ne kadar dirençli olduğunu gösteriyor.

24 Kasım 2023 Cuma:
Kapasite Kullanım Oranı (Kas): İmalat sektöründeki kapasitelerini ne kadar oranlarını gösteren bir orandır. Yüksek kapasite kullanım oranları, ekonominin güçlü olarak işaretlenebilir.
İmalat Güveni (Kas): İmalat sektöründeki genel ekonomik durumlarına olan güvenini ölçer. İmalatın güvenirliği, büyüme veya dayanıklılığını gösterir.
Yabancı Turist Girişi (Yıllık) (Eki): Bir ülkeye gelen yabancı turistin sayısı yıllık bazda ifade eder. Turizm, bir ülkenin ekonomisine önemli bir katkı sağlayabilir ve turist girişini, turizm sektöründeki büyümeyi yansıtabilir.