PCR Testi Nasıl Yapılır?

Sağlık alanında yaygın olarak kullanılan bu test özellikle korona virüs sonrasında bilinir hale geldi.

PCR Testi Nasıl Yapılır?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Korona virüs salgınıyla birlikte günlük hayatta birçok değişiklik oldu. Yaşanan bu değişikliklerle birlikte hayata dahil olan bazı kavramlar da var. Son dönemlerde sıklıkla duyulan PCR testi hemen herkes tarafından biliniyor. Korona virüs salgınıyla hayatımızda önemli bir yer edinen PCR testi salgını kontrol altına almak için oldukça önemli. PCR testi sağlık alanında farklı birçok rahatsızlığı tespit etmek için kullanılıyor. Test;

  • Genetik hastalıkların tespit edilmesinde,
  • Korona virüs tespitinde,
  • Adli tıpta,
  • Kanser araştırmalarında,
  • Babalık testinde, 
  • DNA analizinde,
  • HIV ve hepatit B virüsü tespitinde,
  • Çeşitli bakteri ve parazit tespitinde kullanılıyor.

Sağlık alanında yaygın olarak kullanılan bu test özellikle korona virüs sonrasında bilinir hale geldi. Günümüzde hemen herkes PCR testini korona virüs testi olarak biliyor. İnsanlar virüs taşıyıp taşımadıklarını öğrenmek için bu testi yaptırıyor. Virüs taşıyanlar test sayesinde tespit ediliyor ve gerekli önlemler alınıyor.

PCR testinin nasıl yapıldığı merak konusu. Pek çok kişi testin nasıl uygulandığını, uygulama öncesinde ve sonrasında nelere dikkat etmesi gerektiğini merak ediyor. Peki, PCR testi nasıl uygulanıyor? Test öncesinde ve sonrasında nelere dikkat ediliyor? Testin uygulanması için ucu pamuklu çubuklar kullanılıyor. İnce ve uzun yapıdaki bu çubuklarla hem ağızdan hem de burundan örnek alınıyor. Test için kan alınmıyor. Kanama, ağrı, sızı, yanma olmadan test tamamlanıyor. Oldukça kolay bir şekilde yapılan bu test çok kısa sürede tamamlanıyor. İnce yapıdaki ucu pamuklu çubuklarla ayrı ayrı ağızdan yani boğazdan ve burundan örnek alınıyor. Alınan örnekler özel bir kap içine yerleştiriliyor. Daha sonra bu kap laboratuvara gönderiliyor. Burada alınan örneklere bazı işlemler uygulanıyor. Uygulanan işlemler sonrasında test sonuçlarına ulaşılıyor.

Nerede Yapılır?

PCR testinin nerede yapıldığını merak ediyor musunuz? Korona virüs salgınının ardından önemli bir yere sahip olan PCR testi sadece sağlık görevlileri tarafından yapılıyor. Test yapılırken kan alınmıyor fakat testten doğru sonuç almak için testin doğru yerlerde yapılması gerekiyor. PCR testi yaptırmak isteyenler için sağlık merkezleri hizmet veriyor.

  • Devlet hastaneleri
  • Özel hastaneler 
  • Klinikler ve sağlık kabinleri

PCR testi tüm devlet hastanelerinde, özel hastanelerde yapılıyor. Aynı zamanda Sağlık Bakanlığı onaylı bazı klinik ve sağlık kabinlerinde de test uygulanıyor. Sağlık Bakanlığı onaylı olmayan herhangi bir yerde test yapılmamalıdır.

PCR testi yaptırmak isteyenler kendine en yakın adresi tercih edebilir. Virüs taşıyanlar veya şüphesi olanlar test yaptırarak doğru sonuç elde edecektir. Test yaptırmak isteyenler test yapan yerleri öğrenmelidir. Bazı sağlık merkezleri evde PCR testi yapmaktadır. Evde yapılan PCR testi için sağlık merkezinde görevli sağlık ekibi hizmet vermektedir.

Ücreti Ne Kadar?

PCR testi yaptırmak isteyenler test fiyatlarını merak ediyor. Bazı nedenlere bağlı olarak test yaptırmak zorunlu hale geldi. Aşı olmayanlar eğer güncel PCR testi yaptırmamışsa sosyal etkinliklere katılamadığı gibi şehir dışına seyahat edemiyor. Uçak ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarını kullanmak isteyenler, sinema tiyatro gibi etkinliklere katılmak isteyenler yeni yapılmış test sonucuyla bilet alabiliyor.

Daha önce test yaptırmadıysanız devlet hastanelerinde ücretsiz test yaptırabilirsiniz. Devlet hastanelerinde yapılan testler ücretsizdir. Fakat özel hastanelerde ve diğer özel sağlık merkezlerinde yapılan testler için belirli bir ücret alınmaktadır. Ücretler farklılık gösterebilir. Test yaptırmak isteyenler güvenilir ve doğru fiyata test yapan yerleri tercih etmelidir. Evde yapılan test için talep edilen ücret de farklılık gösterir. Fiyatlar değişse de fiyatlar arasında çok fazla bir fark yoktur. Kişiler güvenilir yerlere test yaptırmaya dikkat etmelidir.