Özhaseki: Hayat pahalandı, ama insanların alım gücü arttı!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki'den dikkat çeken ekonomi değerlendirmesi.

Özhaseki: Hayat pahalandı, ama insanların alım gücü arttı!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki, uyguladıkları ekonomi politikasının doğru bir tercih olduğunu söyledi.

3-4 MİSLİ DAHA FAZLA ALINABİLİR HALE GELDİ

Asgari Ücret üzerinden değerlendirme yapan Özhaseki, 2002 ile bugünü kıyasladı. Özhaseki, "2002'deki asgari ücretle ne alınabiliyordu, bugün ne alınabiliyor? Kaç kilo et alınıyordu, kaç kilo süt alınıyordu, kaç yumurta alınıyordu, kaç litre benzin alınıyordu? Şimdi ne kadar alınabiliyor. 3 misli, 4 misli daha fazla alınabilir hale geldi. Yani asgari ücretin arttırılması boşuna değil. İnsanların alım gücü artsın diye. Fındığın fiyatının arttırılması, çayın fiyatının arttırılması, üzümün fiyatının arttırması, çiftçiye destek verilmesi, emekliye verilmesi, memura verilmesi boşuna değil, alım gücünün arttırmasına yönelik atraksiyonlar bunlar ve hayat pahalılanmış olabilir, ama insanların alım gücü de arttı. Bunu da görmek lazım" diye konuştu. 

Özhaseki: Hayat pahalılandı, ama insanların alım gücü arttı!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki, ekonomide yaşanan gelişmelere yönelik, yaptığı değerlendirmede hükümet tarafından uygulanan ekonomik politikaların doğru olduğunu savundu. 

HER TARAFTA YATIRIM YAPMAKLA İLGİLİ MÜTHİŞ BİR PATLAMA VAR

"Ekonomide bir tercih yaptı Sayın Cumhurbaşkanımız ve ekibi. O tercih Türkiye'de yatırımın yapılması, yatırım neticesinde üretimin çoğalması bunun istihdamı teşvik etmesi, işsizliği engellemesi ve ihracata yönelemesi gibi bir tercih yapıldı"  diyen Özhaseki, "Yani siz bir taraftan enflasyonu baskılamak için her tarafı durdurma cihetini mi tercih edersiniz, yoksa üretip daha çok satıp, orada yatırımın teşvik edilmesi cihetini mi tercih edersiniz? Bu bir tercihti. Hükümet olarak nihayetinde bolca yatırım yapılıp, üretim yapılıp yurt dışına ihraç edilmesi gibi bir yol tercih edildi. Kayseri İncesu OSB'de 3.5 milyon metrekare civarında, Sivas yolu üzerinde de 4 milyon metrekare civarında yeni bir organize sanayi olması ve büyümesi söz konusu. Burayla ilgili Valiliğe dilekçe vererek, ben 'burada yatırım yapmak istiyorum' diyen 1000 küsür tane vatandaş var. Yani iş adamı var. Her tarafta yatırım yapmakla ilgili müthiş bir patlama var. Neden insanlar ürettiğinde dışarıya mal satabilme imkanı çoğaldı. Pandemiden dolayı tedarik zincirleri bozuldu, ama ithalat, ihracat dengesi de bozuldu. Yani Çin'den eskiden 1,5-2 ayda mal gelirken, şimdi 8 ayda gelmeye başladı. Çin'den eskiden 1500 dolara bir konteyner mal gelirken 8-10 bin dolara gelmeye başladı. Gemiler sırada bekliyor. O zaman siz dünyanın her bir tarafına 3-4 saat uçuşla her yere ulaşabilen bir ülke olarak burasının bolca üretip, her tarafa satabilme bir ülke olmasını tercih etmez misiniz? Bu tercih edildi" şeklinde konuştu. 

2002 İLE 2022'Yİ KIYASLAYAN ÖZHASEKİ: ALIM GÜCÜ ARTTI! 

Bu yöndeki tercihin enflasyonu azdırabileceğini söyleyen Özhaseki, katıldığı programda bu nedenle insanların alım gücünün arttırılması gerektiğini belirtti. 
Özhaseki, şu an Türkiye'de insanların alım gücünün arttığını savunarak, şu ifadeleri kullandı: 
Peki bu tercih enflasyonu azdırır mı? Evet, enflasyonu biraz yükselebilir. O zaman ne yapılması gerekiyor, ben şahsi kanaatimi söyleyeyim, alım gücünün arttırılması önemli burda. İnsanların alım gücünün arttırılması. Yani ekmek 1 lira, alamıyorsunuz, ama ekmek 5 lira olmuş alabiliyorsunuz çok rahat. Hangisi kıymetli? Alabilir olmak kıymetli. Yani ulaşabilir olmak kıymetli. İnsanların alım gücünün arttırılması kıymetli. 2002'deki asgari ücretle ne alınabiliyordu, bugün ne alınabiliyor? Kaç kilo et alınıyordu, kaç kilo süt alınıyordu, kaç yumurta alınıyordu, kaç litre benzin alınıyordu, şimdi ne kadar alınabiliyor. 3 misli, 4 misli daha fazla alınabilir hale geldi. Yani asgari ücretin arttırılması boşuna değil. İnsanların alım gücü artsın diye. Fındığın fiyatının arttırılması, çayın fiyatının arttırılması, üzümün fiyatının arttırması, çiftçiye destek verilmesi, emekliye verilmesi, memura verilmesi boşuna değil, alım gücünün arttırmasına yönelik atraksiyonlar bunlar ve hayat pahalanmış olabilir, ama insanların alım gücü de arttı. Bunu da görmek lazım. Bu bir tercihti ve bu bu tercih kullanıldı. Ben de doğru bir tercih olduğuna inanıyorum. Müthiş şekilde de zaten ihracat artıyor. 250 milyar doları yakalayan bir ihracattayız. 30 küsür milyar dolarlardan 250 milyar dolar ihracatı yakalayan bir ülke konumumdayız. 

Özhaseki: Hayat pahalandı, ama insanların alım gücü arttı!