Özer: 'Yapanın yanına kar kaldı!

Deprem Haftası nedeniyle açıklama yapan ve aynı zamanda Jeoloji Mühendisi olan Umut Çınarı Kadın ve Çocuk Koruma Derneği Başkanı Ümit Özer, her deprem felaketi sonrası yaşanan acılara ve ortaya çıkan ihmallere rağmen hesap verenin olmadığını belirterek, 'Yapanın yanına kar kaldı' dedi. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Özer: 'Yapanın yanına kar kaldı!

Ülkemizde yaşadığımız deprem felaketlerinin ardından gerekli derslerin çıkarılmadığını dile getiren Umut Çınarı Kadın ve Çocuk Koruma Derneği Başkanı Ümit Özer, bu duruma tepki gösterdi. Deprem Haftası nedeniyle açıklama yapan  ve aynı zamanda Jeoloji Mühendisi olan Ümit Özer, 'Birçok felaket yaşadık, acılar yaşadık. Buna rağmen alınması gereken önlemler alınmadı, dersler çıkarılmadı, çıkarılmıyor. Fay hatları üzerine, dere yatakları üzerine yapılaşma tüm hızıyla devam etti! Toplanma alanları bile imara, ranta açıldı. Yatay mimari diye lafta göz boyandı, uygulamada ne yazık ki ranta kucak açıldı, göz yumuldu. Kentsel dönüşümde de amacı dışında rantsal dönüşüm anlayışıyla yol alındı. Bilim dinlenmedi, bilimsel uyarı yapan meslek odaları da yok sayıldı. Raporlar gözardı edildi. Hesap veren hiç olmadı, yapanın yanına kar kaldı' diye konuştu.

Özer: 'Yapanın yanına kar kaldı!

Akılda görevini yapmayanlar, göz yumanlar, ihmaller, bu yüzden yaşanan acılar, kayıplar kaldı

Yapı stoko ile ilgili de rakamlar paylaşan Özer, 'Gelinen noktada bilinen gerçekler; Ülkemizde 10 milyon civarında olan yapı stokunun 6-7 milyonun riskli. Kayseri'de yapı stokunun yaklaşık yüzde 40'ı riskli. Ülke nüfusunun en az yüzde 70’i deprem riski yüksek alanlarda yaşıyor...
1-7 Mart Deprem Haftasında da, her yıl olduğu gibi yine akılda görevini yapmayanlar, göz yumanlar, ihmaller, bu yüzden yaşanan acılar, kayıplar kaldı. Deprem Haftası vesilesiyle gerçekten derslerin çıkarılmasını, önlem alınmasını, toplumda deprem bilincinin oluşmasını temenni ediyorum. Meydana gelen Depremlerde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızı da bir kez daha rahmetle anıyorum' dedi. 

Özer: 'Yapanın yanına kar kaldı!