'Organize eden kişi Sıtkı Baş o da ortadan kayboldu'
Kayseri'de FETÖ/PDY soruşturması kapsamında 22'si tutuklu, 71 işadamı hakkında hazırlanan 316 sayfalık iddianameli dava 21 Haziran’a ertelendi. Davanın son duruşmasında da tahliye talepleri reddedildi.
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) finans kaynaklarına yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan, AK Parti eski İl Başkanı Ömer Dengiz, Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz ve Sanayi Odası eski Meclis Başkanı Nurettin Okandan’ın da aralarında bulunduğu 22'si tutuklu 71 iş adamının yargılanmasına devam edildi. 3 gün süren duruşmanın son gününde tutuklu sanıklar dinlendi. Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada sanıklar, üzerlerine atılı suçlamalarla ilgili savunma yaptı.
250 kişilik Adalet Sarayı Konferans Salonu'nda görülen davada sanık ve müştekiler ile birlikte avukatlar hazır bulundu. Davada ilk olarak tutuklu sanık Saffet Baktır savunmasını yaptı.
“BOYDAKLARLA ÇALIŞTIM. BUNUN NERESİ SUÇ ANLAMIYORUM”
Baktır: “Bylock kullandığım doğru değil. Ben hiçbir vakıfa ve derneğe üye olmadım faaliyetlerinde de bulunmadım. Ama bazı sohbetlere katıldığım doğru. Evet ben Boydaklarla çalıştım. Bunun neresi suç anlamıyorum. Ben sadece aileme destek sağlarım. Bu tür yapılara kesinlikler bir tek kuruş bile destek sağlamadım. Himmet toplar diye atılan iftiraları kabul etmiyorum. Ben himmet adı altında ne para topladım ne de para verdim. Bu manada ben tahliyemi talep ediyorum.”dedi.
Sanıklardan Orhan Topçuhasanoğlu da, “Ben giden paraların kimlere aktarıldığını bilmiyorum. Bu işi asıl yöneten organize eden kişi Sıtkı Baş’tır. (Örgütün Kayseri İmamı) O da bir anda ortadan kayboldu” diye konuştu.
“BENİ DE BU İŞE TEŞVİK EDEN SITKI BAŞ’TIR, O DA KAYBOLDU”
Topçuhasanoğlu, “Benim Battalgazi Eğitim Kurumları ile resmi hiçbir ortaklığım yok. Benim ticari geçmişim temiz. Biz sadece kağıt üzerinde gözüküyorduk. Ben buralardan giden paraların kimlere aktarıldığını bilmiyorum. Bu işi asıl yöneten organize eden kişi Sıtkı Baş’tır. O da bir anda ortadan kayboldu. Daha sonra bu okullara kayyum atandı. Bir sürü borç çıktı ve bu borçlar benim üzerime kaldı. Biz Allah rızası için iş yapmak istedik. Beni de bu işe teşvik eden Sıtkı Baş’tır. Ben bu kurumların FETÖ’nün olduğunu bilmiyordum. Ama bu kurumları ve okulları o zaman herkes destekliyordu. Evet ben GESİAD üyesiyim ama yöneticisi olmadım. Beni daha sonra yapılan genel kurul sonrasında bilgim dışında yönetimde yedek üyeye yazmışlar. Ben bunu daha sonra öğrendim. GESİAD ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi birlikte yurt dışına geziler yaptılar. Ben bu gezilere katılmadım. Bunlara himmet adı altında para da toplamadım. Bylock’cu değilim. Ben FETÖ/PYD üyesi değilim. Bunların yanından bile geçmedim. Tahliyemi talep ediyorum.”diye konuştu.
“KAYSERİ’DE BİR ÇOK SİYASETÇİ, BELEDİYE BAŞKANI VE BÜROKRATLAR ÇOCUKLARINI BU OKULA GÖNDERİYORDU
Dava da daha sonra AHUDER eski Başkanı Avukat Süleyman Gürkök savunmasını yaptı. Savunmasını yaparken gözyaşlarını tutamayan Gürkök “Ben FETÖ terör örgütüne kesinle destek vermedim ve bunlarla da hiçbir bağım olmadı. O dönem Kayseri’nin en meşhur ve başarılı okulu Yılmaz Akansu idi. Kayseri’de bir çok siyasetçi, belediye başkanı ve bürokratlar çocuklarını bu okula gönderiyordu. Bende o dönem çocuklarımın başarılı bir eğitim alabilmesi için bu okula gönderdim. Ben vatanım ve milletim için ölümü bile göze alırım. Benim eşimde tutuklu. Eşim benden önce gözaltına alındı ve tutuklandı. Bende eşimi savunacaktım ama bende tutuklandım” dedi.
“MADDİ SIKINTILARIM VAR HİMMET TOPLASAM KENDİM İÇİN TOPLARDIM”
Örgüt içinde “Eczacıların İmamı” olduğu iddiası ile tutuklu olan Şaban Hasçalık ise, FETÖ terör örgütünü şiddetle kınadığını dile getirerek, “Ben eczacıların imamı falan değilim. Ben himmet toplamadım. Benim zaten maddi sıkıntılarım var. Toplasam kendim için toplardım. Eczanemde hiçbir şeklide cemaat toplantıları yapmadık. Benim örgütsel bir bağım yok. O dönem el konulan bilgisayarımda rastlanan bir tek suç unsuru yok. Benim Bank Asya hesabım evet vardı. Ama 17-25 Aralık’tan sonra hesabımı başka bankaya aktardım. Bende diğer sanıklar gibi çocuklarımı başarılı olan bu okullara gönderdim. Ben vatanıma asla ihanet etmedim. Emeklerimiz bir iftira sonucu heba oldu. Ciddi şeklide mağdurum. Psikolojik sıkıntılar çekiyorum. İcralardan başımı kaldıramaz oldum. Ben artık özgürlüğüme kavuşmak istiyorum. O yüzden talebimi istiyorum.” ifadelerini kullandı.
“KAYSERİ’DEN BİR UÇAK DOLUSU NİJERYAY’YA GELDİLER”
Davada dönemin Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Hüsamettin Keçeci’de savunmasını yaptı. Kendisinin suçsuz olduğunu ileri süren Keçeci, “Kesinlikle suç işlemedim. Örgüt imamı iddiasını da kabul etmiyorum.” dedi.
Nijerya’ya yaptırılan hastane hakkında da önemli bilgi veren Keçeci, “Ben tamamen oradaki insanlara faydamızın olması için oraya gittim 2009’da gittim 2010’da geri geldim. Orada Hizmet Hareketi adı altında faaliyet gösteren şimdinin FETÖ’sü ile irtibata geçtik. Buraya yapılacak hastanenin tanıtımı için Kayseri Hilton Otel’de bir tanıtım toplantısı yapıldı. Bu toplantıya dönemin valileri, işadamları, siyasiler, belediye başkanları da katıldı. Daha sonra 2009 yılında Kayseri’den bir uçak dolusu işadamı, milletvekilleri, bürokratlar, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve diğer belediye başkanları da Nijerya’ya geldiler. Bu heyeti burada büyükelçi karşıladı ve bunların onuruna resepsiyon verildi. Resepsiyonda herkes buraya para verdiler “dedi.
Duruşmanın son gününde savcı, Mustafa Ünlütürk ve Şaban Hasçalık için tahliye kararı isterken, diğer sanıkların ise tutukluluk kararının devamını talep etti.
ÜNSAL: “ÇOK SIKINTI İÇERİSİNDEYİM. BENİM KAÇACAK DURUMUN YOK”
Bu sırada söz alan dönemin AK Parti Kayseri eski İl Başkan Yardımcısı
Bülent Ünsal, “ Çok sıkıntı içerisindeyim. Benim kaçacak durumun yok. İş yerimizden dolayı icralar kapımızda bizleri bekliyor. Sağlık sorunlarımı var. 10 aydır mağdur durumdayım. Talebimi talep ediyorum.”dedi. Ancak tahliye talepleri reddedildi.
DAVA 21 HAZİRAN’A ERTELENDİ
Mahkeme heyeti eksik dosya ve bilgilerin tamamlanması için tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, davayı 21 Haziran’a erteledi.
Diğer yandan tutuksuz sanıklar arasında yer alan Dengiz, Hiçyılmaz ve Okandan’ı, bir sonraki duruşmada yeni mahkeme heyeti dinleyecek. Çünkü HSK kararı ile FETÖ/PDY soruşturması kapsamında açılan davaların görüldüğü Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı hakim Mehmet Ağır, 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başkan olurken, 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Murat Şamlı da 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na getirilmişti.
Haber: Güler Ruhsar AKTAŞ