2'inci kez Talas'a bağlamadılar, Akmescitliler'in hayali yine suya düştü.

2'inci kez Talas'a bağlamadılar, Akmescitliler'in hayali yine suya düştü.
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’de 14 Mayıs’ta yapılan referandum  ile yüzde 90 oy oranıyla Bünyan’dan ayrılıp, Talas’a bağlanmak isteyen Akmescitliler’in bu hayali ikinci kez gerçekleşmedi.  Mahallede yapılan referandumun ardından Talas Belediye Meclisi’nde görüşülen konu MHP’li üyelerin “evet” oylarına karşın AK Partili üyelerin “Hayır” oyu ile kabul edilmedi.

Kayseri’nin Bünyan ilçesine bağlı Akmescit Mahallesi sakinleri, Talas İlçesi'ne bağlanmak ya da Bünyan’a bağlı kalmak için sandık 14 Mayıs’ta sandık başına gitti. İdari olarak Bünyan’dan ayrılıp bir diğer ilçe olan Talas’a bağlanmak için girişimde bulunan mahalle sakinleri, Bünyan Belediyesi’nden gerekli desteği ve hizmetleri alamadıklarını belirtiyor. 2004 yılında da aynı nedenle referanduma giden mahallede, sandıktan yüzde 98 oranında “Evet Talas’a bağlanalım” karar çıkmıştı. Ancak o yıllarda bu konuda herhangi bir çalışma yapılmadı. Bu referandumdan 13 yıl sonra bir kez daha mahalle halkı sandık başına gitti ve tercihlerini yaptı. Akmescit Çok Programlı Lisesi'nde idari bağlılık değişikliği konusunda yapılan halk oylaması için 3 sandık kuruldu. Seçim kurulu görevlileri gözetiminde mahalle halkı oylarını kullandı. Yapılan oylama sonucunda seçime katılan vatandaşlardan 732’si Talas’a bağlanma konusunda 'Evet' oyu verirken 77 kişi ise 'Hayır' oyu kullandı. 11 oy ise geçersiz çıkarken 330 seçmenin de seçime katılmadığı ifade edildi. Aradan geçen zamanın ardından Akmescit ile ilgili verilecek karar merak konusu oldu. Konu geçtiğimiz Pazartesi Talas Belediyesi Meclis gündemine de geldi. Meclis’te konu MHP’li üyelerin “Karar verelim, komisyona gönderilmesine gerek yok” yönündeki talebine rağmen Perşembe günü Meclis’te bir kez daha görüşülmek üzere komisyona havale edildi.

MAHALLE SAKİNLERİNDEN TEPKİ

Ancak komisyondan AK Partili Meclis üyelerinin oyları ile hayır kararının çıktığını öğrenen Akmescitliler, bu duruma tepki gösterdi. Belediyeye gelen vatandaşlarlar, Başkan Mustafa Palancıoğlu da bir süre görüşme yaptı. Ancak ikna olamayan vatandaşlar, belediye koridorlarında bazı meclis üyeleri ile tartıştı. Bazı vatandaşlar milli iradeye saygı duyulmadığı yönünde serzenişte bulunurken bazıları ise AK Partili Meclis üyelerinin baskı altında bu kararı vermek zorunda kaldıklarını iddia etti. Taraflar arasında tartışmaları meclis koridorlarında bir süre daha devam etti. Koridorlarda tartışma yaşanırken Akmescit  bilmecesi bir kez daha Talas Belediyesi Meclisi gündemine geldi. Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, başkanlığında toplanan Meclis’te komisyonun kararı açıklandı.

11 MHP’Lİ ÜYE “EVET” 13 AK PARTİLİ ÜYE “HAYIR” DEDİ

Buna göre oluşturulan komisyonda yer alan 13 AK Partili Üye ‘Hayır Talas’a bağlanmasın’ yönünde oy kullanırken 11 MHP’li üye ise “AK Mescit Talas’a bağlansın” yönünde oy verdi. Böylece yüzde 90 oranında “evet oyu” çıkan Akmescitliler’in Talas’a bağlanma hayalleri yine gerçekleşmedi. Toplantı sonrasında açıklama yapan MHP Talas Meclis Üyesi Abdullah Çelebi, “Her fırsatta milli irade diyenler ne yazık ki, Akmescitliler’in iradesine saygı duymamışlardır” dedi.

“HAYAT GOOGLE MAPS ÜZERİNDEN YÜRÜMÜYOR”

Çelebi,  şunları söyledi: “Akmescitliler’in biliyorsunuz uzun yıllardır Talas’a bağlanma sevdalıları var. Son yapılan referandumda da yüzde 90 oy çıktı. Biz Akmescit’in MHP olarak Talas’a bağlanmasından yanayız ama AKP ise nedense buna karşı çıkıyor.  Hayatın bir akışı var ve hayat Google Maps üzerinden yürümüyor. Hayatımız Google Maps’e göre yakın gözükebilir ama hayatın akışı genelde doğudan batıya doğru gidiyor. Dolayısı ile milli irade bunu istiyorsa kabul edilmelidir. Oylama 13 AKP’li arkadaşımız katılmama konusunda oy kullandı, 11 MHP’si ise katılsın yönünde oy kullandı. 13’e karşı 11 oy çokluğu ile Akmescit’in Talas’a bağlanma konusu reddedildi” MHP’li üyelerin komisyonda Akmescitliler’in referandumda verdikleri karar nedeniyle “evet” oyu verdiğini ifade eden Çelebi, “Akmescitli hemşerilerimizin  bu davaya devam edeceklerini inanıyorum. Burada milli iradeye karşı durmak çok ilginç geliyor. Allah hayırlısını versin diyorum.” diye konuştu.

 Haber: Cafer ZENGİN