Önemsenmeyen el kesileri fonksiyon kayıplarına neden oluyor

Op. Dr. Emre Yurdakul: Mutfak yaralanmaları ciddiye alınmalı

Önemsenmeyen el kesileri fonksiyon kayıplarına neden oluyor
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Op. Dr. Emre Yurdakul, el, bilek kesilerinde ilk müdahalenin büyük önem taşıdığını vurgulayarak ameliyathane ortamında yapılacak mikrocerrahi uygulamanın hastanın ileriki zamanlarda elini eskisi kadar güçlü kullanabilmesi açısından büyük önem taşıdığının altını çizdi.
Kesici mutfak aletlerinin sıklıkla kullanıldığı Kurban Bayramı gibi özel zamanlarda çok sayıda mutfak kazasının meydana geldiğini dile getiren Kayseri System Hospital doktorlarından Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Emre Yurdakul, “Hastanelerimizin acil servislerinde elbette ilk müdahale yapılıyor ancak el-bilek kesilerine imkan dahilinde el ve mikrocerrahi merkezlerinde müdahale edilmelidir, tendon ve sinirlerdeki kesiler; mikrocerrahi yöntemle dikilmezse elde hareket kaybı, his kaybı, dolaşım problemleri gibi kalıcı fonksiyon kayıplarına neden olabiliyor.” dedi.

Önemsenmeyen el kesileri fonksiyon kayıplarına neden oluyor
Kesi esnasındaki ilk müdahaleye de dikkat çeken Yurdakul, “Parmaklarda bir kesi oluşmuşsa parmakların her iki tarafından gelen ince damarlar ve sinirler zarar görmüştür, temiz bir bez ve  çok küçük bir basınç uygulayarak bu kanama durdurulur; önemli ve riskli olan bileğimizdeki iki ana damardan birinin ya da her ikisinin zarar görmesidir, böylesi bir durumda kesilen bölgenin yaklaşık iki santim öncesinden başparmakla güçlü bir basınç uygulamalı ardından da el ve mikrocerrahi merkezlerine ulaşılmalıdır. Bizler mikrocerrahi servisi olarak Kurban Bayramı süresince işimizin başında olacağız.” şeklinde konuştu.