Öğüt: Artçı depremler zamanla sönümlenecek

Deprem araştırmalarıyla tanınan Baturhan Öğüt, 24 Ocak - 3 Şubat arasında meydana gelen artçı depremlere dikkat çekti. 6 Şubat'ta meydana gelen büyük depremler sonrası stres transferleri nerelere kaydı? Detaylar Kayseri Olayın Kayseri haberinde...

Öğüt: Artçı depremler zamanla sönümlenecek

Deprem araştırmalarıyla tanınan Baturhan Öğüt, 24 Ocak ile 03 Şubat arasında meydana gelen artçı depremler hakkında dikkat çeken bir paylaşım yaptı. 

''Artçı depremlerin genel olarak 2.5 bar stres transferi olan yerlerde daha fazla olduğunu net biçimde görebiliyoruz'' diyen Öğüt, 'Özellikle Beyyurd'u fayı civarında olan depremler dikkat çekici ama burada formasyonu kesen kısa tali fayları'mız mevcut. Peki'ya bu depremlerin ardından daha büyük deprem olur mu sorusuna cevap olarak burada bulunan kısa tali faylar'da büyük ve yıkıcı deprem olmaz. Çelikhan Yeşilyurt arasına biliyoruz ki 2.5+2.5=5 bar stres transferi gerçekleşti. Ayrıca yeni bulundu diye tabir edilen nur topu fayı'mız oysa Yeşilyurt Baskil fay zonu'nun Pütürge segmentine paralel doğrultu da KD-GB uzantılı Baskil fayı'nın en uzun parçası ve üzerinde süregelen artçı depremler buranın 6 Şubat'tan sonra kırıldığını göstermekte. Göksun ila Saimbeyli arasına ve Beyyurd'u fayı'nın bir parçasına 2.5+1 bar stres transferi olmuş ve 6 Şubat'tan bu yana kadar meydana gelen 5,0 ve 4,0 ila 5,0 arası depremler ile enerjiyi boşaltmaya devam ediyor! Keza burada Göksun merkez üssü 6 Şubat'ta 6,0 büyüklüğü'nde ki depremle Göksu fay parçaları kırılmıştı' diye konuştu. 

Öğüt: Artçı depremler zamanla sönümlenecek

Bu kısa fayların bazıları 4,7 varan depremler üretebileceğini dile getiren Öğüt, 'Hatay'da genel olarak artçı depremlerin Amanos fayı ve Antakya fayı üzerinde gerçekleştiğini görebiliyoruz! Ayrıca Amanos fayı ve Antakya fayın'a paralel olarak kısa parçalar mevcut. Bu kısa fayların bazıları 4,7 varan depremler üretebilir. Genel olarak baktığımızda stres transferi yaşanmış yerlerde 5,3 varan artçı depremlerin olması olağandır. Sebebi bölgelere uygulanmış kilogramcinsi'nde trilyonlarca ton yük mevcut. Artçı depremler zamanla sönümlenecek.' ifadelerini kullandı. 

Öğüt: Artçı depremler zamanla sönümlenecek