O yaylada mantar bereketi! Mantar toplamak isteyen soluğu orada aldı…

Kayseri'de haftalardır etkisini sürdüren yağışlı hava mantar severlere yaradı. Hafta sonu vatandaşlar mantar toplamak için soluğu yaylalarda aldı. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

O yaylada mantar bereketi! Mantar toplamak isteyen soluğu orada aldı…

Ülke genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden yağışlar toprak altında su ile beslenen mantarları bereketlendirdi. Mayıs ve Haziran ayında çıkmaya başlayan doğal mantarlara vatandaşların ilgisi ise yoğun. Nem oranın yüksek olması sebebiyle yaylalarda bolca bulunan bu D vitamini deposu için günün erken saatlerinde yola çıkanlar soluğu yaylalarında aldı.

YAĞMURLARLA BİRLİKTE MANTAR BOLLUĞU YAŞANIYOR
Kayseri’nin Akkışla ilçe merkezine 8 km. uzaklıkta olan Üsküdar ve Berçin Yaylası da mantar toplamak isteyenlerin uğrak mekânı oldu. Etkili olan yağmurlarla birlikte doğada adeta mantar bolluğunun yaşanması dikkatlerden kaçmadı. Yağışlarla birlikte mantar toplama sezonunun da uzayacağı ifade ediliyor. 

Diğer yandan uzmanlar zehirli mantarlara karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. 

MANTARIN ZEHİRLİ OLUP, OLMADIĞINI BELİRLEYEN BİR YÖNTEM YOK

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kayseri Temsilcisi Ergül Türkarslan mantar konusunda vatandaşları uyardı. Türkaslan,  “Ülkemizde özellikle dağlık bölgelerde birçok mantar çeşidi bulunmaktadır. Mantarın zehirli olup, olmadığını belirleyen bir yöntem yoktur. Ancak kültür mantarı dışındaki mantarların tüketilmesini önermiyoruz ve riskli olarak görüyoruz. Hayvanların tükettiği mantarlar zehirli değildir gibi bir yaklaşıma girmek de yanlıştır. " Hayvanlar zehirlenmiyor diye biz de zehirlenmeyiz" diyemeyiz” ifadelerini kullanmıştı.

MANTAR ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ
Türkarslan, ayrıca mantarın yenmesinden iki saat sonra zehirlenme belirtilerinin ortaya çıkacağına dikkat çekerek, vatandaşları uyardı. Türkarslan, “Mantar zehirlenmesi konusunda, sersemlik, uykuya meyil verme, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, göz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda bir metal tadı, bulantı ve terleme gibi durumlar gözükecektir. Hiç zaman kaybetmeden acil müdahale gerekmektedir” uyarısında bulundu.