O ilçede vakalar arttı! Belediyeden uyarı geldi

Kayseri'nin kırsal kesimlerde risk artıyor. Havaların ısınmasıyla hastanelerin yoğun bakımında yatan sayısında artış gözlemlendi. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

O ilçede vakalar arttı! Belediyeden uyarı geldi
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte tehlike yeniden ortaya çıktı. Özellikle kırsal kesimlerde tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar için uyarı geldi. Kayseri’nin Sarız ilçesinde havaların ısınmasıyla birlikte Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış gözlemlendi. 

İlçede kene ısırmasıyla birlikte yoğun bakımda yatan ve sürekli kanının değişmesi gereken hasta sayısında artış gözlemlendi. 

Belediye tarafından yapılan açıklamada Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne neden olan keneler kırsal kesimlerde daha fazla risk oluşturduğu söylendi. Bu sebeple tarım ve hayvancılık yapanlar ve yeşil alanlarda piknik yapanlar gerekli önlemleri almaları istendi. 

Nasıl önlemler alınmalı?

Kene ısırmasının belirtilerinin griple karıştırılmaması gerektiğinin altı çizilirken açıklamada şu ifadeler kullanıldı; “Hastalarımıza önerimiz, özellikle belirtilerini çoğunlukla bir griple karıştırabiliyorlar. Hastalar, şiddetli baş ağrısı, ateş, kas eklem ağrıları, halsizlik, ilerleyen ağır vakalarda burun ve ciltte kanamalarla görebiliyor. Açık renkli ve vücudu örten kıyafetlerin giyilmesi, çıplak ayakla dolaşılmaması ve riskli bölgelerde koruyucu kıyafetlerin kullanılması gerekiyor. O bölgede yaşanılıyorsa mutlaka pantolon paçalarının çorap içine sokulması çok iyi bir önlemdir. Bu önlemlere rağmen kene vücuda tutunmuşsa, hemen en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Kene elle çıkarılmamalı, yanlış müdahaleler virüsün bulaşmasına neden olabilir.  Bu tarz böyle basit şikayetlerde bile kırsal bölgelerdeki insanlar özellikle hayvanlarla temas halindeyse mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurmalı.”