O ilçede bakın hangi hastalık görüldü! 'En tehlikeli hastalık' Acil mücadele çağrısı…

Kayseri'de Külleme ve Karaleke mücadelesi yapılması gerektiği ifade edildi. Yeşilhisar ilçesinde yapılan incelemelerde ortaya çıktı. Detaylar Kayseri Olay Haber merkezince hazırladığımız Kayseri Haber bülteninde...

O ilçede bakın hangi hastalık görüldü! 'En tehlikeli hastalık' Acil mücadele çağrısı…
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesinde dikkat çeken bir uyarı geldi. İlçede çalışma tapan Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Külleme ve Karaleke tespit etti. Yetkililer, vatandaşları uyardı ve 3 gün içerisinde müdahale edilmesi gerektiğini belirtti. Aynı zamanda bölgede arıcılık yapan üreticiler de uyarıldı.
O ilçede bakın hangi hastalık görüldü! 'En tehlikeli hastalık' Acil mücadele çağrısı…

Yeşilhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu uyarıda bulunuldu: 
Yesilhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelleri tarafından yapılan kontrollerde Külleme ve Kara leke mücadelesi yapılması gerekmektedir. Üreticilerimiz 3 (üç) gün içerisinde ruhsatlı Bitki Koruma ürünleri ile ilaçlama yapmaları, ilaçlama yapmadan önce çevrenizdeki arıcıları uyarınız.
KARA LEKE YANINDA KÜLLEME NEDİR?
Kara leke yanında külleme elmada en tehlikeli fungal bir hastalıktır. Fungus en iyi gelişme koşullarını kara lekenin aksine özellikle daha sıcak ve kuru yetiştirme bölgelerinde bulur. Buralarda külleme kara lekeye göre daha duyarlı çeşitlerde daha büyük zararlara neden olur.
KÜLLEME HASTALIĞI NEDEN OLUR?
Külleme hastalığının etmeni bir fungus olup, kışı yere dökülen yapraklarda ve hastalıklı bitki artıklarında geçirir. Hastalık İlkbaharda gelişmekte olan yaprak, çotanak ve sürgünler üzerinde belirtilerini oluşturur. Hastalık rüzgarla taşınarak bitkiden bitkiye yayılır.
O ilçede bakın hangi hastalık görüldü! 'En tehlikeli hastalık' Acil mücadele çağrısı…
BELİRTİLERİ NELER?
Hastalığın belirtileri yaprak, meyve ve sürgünlerde görülür.  Yaprağın alt ve üst yüzünde oluşan lekeler başlangıçta yağlımsı görünüştedir. Lekeler giderek zeytin rengini alır sonra da kahverengileşir. Kadifemsi yapıdadır ve zamanla lekeli kısımdaki doku ölür, üzerinde   çatlaklar ve delikler oluşur. Ağır hastalıklı yapraklar sararır ve erkenden dökülürler.  Meyvedeki lekeler yeşilimtırak olup zamanla kahverengine dönüşür. Küçük lekeler zamanla birleşerek bu kısımda meyvenin gelişmesini durdurur ve şekli bozuk meyveler oluşur.  Sürgünde lekeler oval veya yuvarlak kabarcıklar şeklindedir. Püstül denilen bu kabarcıklar ilkbaharda çatlar. Püstüller zamanla birleşerek "uyuz" veya "sıraca" denilen yaraları oluşturur.
O ilçede bakın hangi hastalık görüldü! 'En tehlikeli hastalık' Acil mücadele çağrısı…
HASTALIĞIN GÖRÜLDÜĞÜ BİTKİLER! PEKİ NE YAPILMALI
 Mücadele de  Kültürel Önlemler  oldukça önemlidir. Yere dökülen yapraklar sonbaharda toplanıp yakılmalı veya derince gömülmelidir. Sıracalı dallar budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Ağaçlar yapraklardaki zeminin  daha hızlı kuruyabilmesi için hava akımına izin verecek şekilde taçlanmalı ve uygun aralıklarla dikilmelidir. İlk bahçe tesisinde etmene dayanıklı çeşitlerle bahçe kurulmalı ,yabancı ot mücadelesi düzenli  olarak ve zamanında yapılmalıdır. Bahçe de salma (vahşi) sulamadan kaçınılmalı bitki besleme mutlaka toprak analizine göre yapılmalıdır. Ağaçlarda gözler uyanmadan önce % 2’lik Bordo Bulamacı uygulaması ve Kış Budaması sonrası % 1,5’lik Bordo bulamacı uygulaması yapılmalıdır.
Kimyasal Mücadele tek başına kültürel  önlemlerin  yeterli olmadığı durumlarda tercih edilmelidir. İlaçlama Zamanları:
1. İlaçlama: Çiçek gözleri kabardığında (dal sıracası bulunan yerlerde 3–5 gün önce)
2. İlaçlama: Pembe rozet tomurcuğu döneminde (çiçekler ayrı ayrı görüldüğünde)
3. İlaçlama: Çiçek taç yaprakları % 70–80 dökülünce ve diğer ilaçlamalar ise iklim koşullarının hastalığın ilerlemesi için uygun olduğu durumlarda kullanılan ilaçların etki süreleri dikkate alınarak uygulanmalıdır. İlaçlama sırasında kullanılan Pestisitlerin elmada kara leke için ruhsatlı olmasına ,yetkili kişiler tarafından reçete edilmesine ,son kullanım tarihinin geçmemiş olmasına ve uygun dozda kullanılmasına dikkat edilmelidir.