Mülteciler Kayseri'de neden bu kadar çok kimlik kaybediyor?

Gazetelerin ilan sayfalarını dolduran, mültecilerin Göç İdaresi'nden alınan kimliklere dair kimlik kayıp ilanları merak uyandırmaya devam ediyor. CHP'den milletvekili adayı olan Avukat Niyazi Ünalmış da bu soruyu gündeme taşıyarak yetkilileri uyardı. Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi haber bülteninde…

Mülteciler Kayseri'de neden bu kadar çok kimlik kaybediyor?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Son günlerde farklı kentlerde karıştıkları olaylarla gündeme gelen mültecilerin kimlik kartları da gündem olmaya devam ediyor. Kayseri'de yaklaşık 83 bin Suriyeli ve 5 bine yakında Afgan mültecinin yaşadığı ifade edilirken, gazete sayfalarını dolduran kayıp ilanları siyasilerin gündemi meşgul ediyor. CHP milletvekili adayı, Avukat Niyazi Ünalmış da sosyal medyadan yaptığı paylaşımla, yetkilileri uyardı. Soruşturma açılması gerektiğini ifade eden Ünalmış, “Son zamanlarda dikkat çekici şekilde Suriyeli sığınmacıların ‘kimlik kayıp ilanlarını’ görür olduk. Geçtiğimiz günlerde de dile getirmiştik. Ama yetkililerden ne bir inceleme ne de bir açıklama görebildik, duyabildik.  Neredeyse yerel ve ulusal gazetelerin tamamında, her gün 15 ya da 20 adet Suriyeli sığınmacıların “kimlik kayıp ilanı” var. (Bunların bir tanesinin görselini paylaşıyorum) Daha önce 6, 7 olan ilan sayısı, gün geçtikçe artıyor.  Neden bu kadar kimlik kayıp ilanı var? 
Hiç düşünen oldu mu ? 
Yetkililerden hiç durumu sorgulayan oldu mu? 
Soruşturma açıldı mı ? 
Ne yazık ki kocaman bir HAYIR!

Mülteciler kaybediyor
Her gün Kayseri’de Suriyeli sığınmacıların kavgalarını, silahlı çatışmalarını okur hale geldik. Kayseri halkı tedirgin. Kolluk kuvvetlerimiz doğrudan olayların ortasında mücadele verse de kimlik bilgisine ulaşım konusunda ciddi anlamda sıkıntı çekmekteler. Eylemleri gerçekleştiren şahısları bulmak konusunda zorlanmaktalar. Bu durum kolluk kuvvetlerince de şikayet konusu olsa da onlar sadece bize durumu dile getirebiliyorlar. Oysa durum çok ciddi ve bence devlet güvenliği meselesi. Diğer yandan Suriyeli sığınmacıların, nüfus müdürlüklerine müracaat ederek yasa dışı yollardan başkalarının adreslerine sahte belgelerle kayıtlar yaptırdığı, ikâmetgah sorgulamalarında hiç tanınmayan insanların aynı evde ikamet ettiğinin öğrenildiği ise gündemi sıkça meşgul eden bir gerçek…  Suriyeli sığınmacıların bir yandan sahte belgelerle ikâmetgahının kayıtları yaparken, bir yandan da kimlik kayıp ilanlarıyla “iyi hal” durumları oluşturmaya çalıştığı, bu yolla vatandaşlık almaya çalıştığı hususuna dikkat etmeliyiz.
Çünkü genel kamu düzenini bozan ve milli güvenliği tehdit eden bir suç işlemiş olan sığınmacıya vatandaşlık verilmeyeceği için, gerçek kimliği bilinmeyen veya tespit edilemeyen ancak suça karışmış olan Suriyeli sığınmacıların kendileri için “iyi hal” oluşturmak ve işlemiş oldukları suçların delillerini karartmak ya da gizlenmek adına gerçek olmayan bir isimde, gerçek olmayan bir kimliği kayıp ettiklerini İl Göç İdarelerine beyan ediyor olabilirler. Yeni isimlerle, yeni kimlik çıkartma girişimleri de yerel ve ulusal gazete ilan sayfalarına bu şekilde yansımış olabilir. 
Bu konuda başta Kayseri Valiliği olmak üzere, gerek Emniyet birimlerimizin, gerekse devletimizin tüm kurumlarının ciddi araştırma içerisinde olması genel kamu düzenimiz ve milli güvenliğimiz açısından önemlidir. 
Sığınmacıların kayıp ilanları dikkatle incelenmeli ve ilgili kişiler hakkında soruşturma açılması gerekmektedir. 
Hem de acil!”

Mülteciler kaybediyor