Muharrem orucu başlıyor..
Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının İslam tarihinde önemli bir yeri vardır. Bu ayın onuncu gününe "aşure günü" denilmektedir. Peki 2016 Muharrem ayı ne zaman başlayacak?
Muharrem ayı, tarih boyunca insanlık için dönüm noktaları sayılabilecek önemli olayların yer aldığı bir aydır. Bu sene Muharremin başlangıcı 2 Ekim Pazar günü olacak ve 31 Ekim Pazartesi günü son bulacak.
Allahü teâlâ, birçok duaları Aşûre günü kabul etmiştir. Muharrem ayı ve Aşûre günü oruç tutmak sünnettir.
2016 AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?
Muharrem ayının 10. gününün ‘aşure’ günü olarak benimsenmesi ve o günün önemine binaen Müslümanların hem ibadet ve hem de sosyal içerikli hayır-hasenat yapma bakımından büyük bir faaliyet içinde olmalarıdır. Muharrem ayının 10. günü ihya ettiğimiz bu kutlu gün, yani 2016 yılının aşure günü 11 Ekim Salı gününe denk geliyor.
AŞURE GÜNÜ NEDİR?
Muharrem ayı, içerisinde müstesna günlerden biri olan aşure gününü de barındırır. Aşure, muharrem ayının onuncu günüdür. İsmini Arapça on manasına gelen “aşera” kelimesinden almıştır. Dilimizde, bugün pişirilip dağıtılan tatlıya ad olarak “aşure” şeklinde telaffuzu yaygındır. Tarihte bugün, insanlık ve İslam tarihi açısından önem taşıyan bazı olaylar meydana gelmiştir. Rivayetlere göre Hz. İbrahim aşure günü dünyaya gelmiş, Hz. Musa ve kavmi Firavun’un zulmünden bugünde kurtulmuş, Hz. Nuh’un gemisi Cûdi dağına aşure günü oturmuştur… Bu özellikleri bakımından aşure bir sevinç, mutluluk ve kutlama günüdür. Nitekim Hz. Aişe’den nakledilen bir rivayette, cahiliye döneminde Kureyşlilerin aşure gününü kutladıklarından; Kâbe’nin örtüsünü değiştirip oruç tuttuklarından bahsedilmektedir. (Müsned, VI, 244.)
Alevilik'te Muharem orucu...
“12 İmam Orucu” ve “Yas-ı “Matem” orucu olarak da bilinen Muharrem’de Alevi inancını taşıyan vatandaşlar 12 gün oruç tutuyor.
Oruç ile birlikte Muharrem’de , Kerbela’da İmam Hüseyin ile birlikte öldürülen “73 Can” için de yas tutulur.
Muharrem Orucu’nda sahura kalkılmazken oruç açmak için güneşin batması dikkate alınır.
Muharrem’in 10’ncu günü (Aşura) Hz. Hüseyin’in şehit edilişinin yıldönümü olduğu için anma yapılır. 10’ncu günden sonra Aşure pişirilir. Orucun tamamlanmasıyla birlikte ise kurbanlar kesilir, lokma dağıtılır.
Alevi İnancında Matem ”yaslı olma” durumu olarak algılandığı için Muharrem Orucu süresince eğlence yapılmaz, yaşam biçimine dikkat edilir.
·Her türlü eğlence, zevk ve keyf verici davranışlardan mümkün oldukça uzak durulur ve sakınılır!...( Düğün, nişan, sünnet doğum günü gibi)
· Alkol ve benzer keyf verici maddelerden kaçınılır...
·Et ve etli yiyeceklerin tüketileceği ortam ve davranıştan uzak durulur!..
·Aşırı ve gereksiz süslenmelerden, gösteriş ve her türlü lüks özentilerden kaçınılır!..