Müdür tek tek inceledi! Bir sorun mu var?

Tarım ve İl Müdürü Bülent Saklav, Talas'ta bulunan hangi alanlarda incelemelerde bulundu. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde

Müdür tek tek inceledi! Bir sorun mu var?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, Talas ilçesinde bulunan hubabat ekili alanlarda gözlemlerde bulundu. İl Müdürü Saklav’a, Müdür Yardımcısı Mehmet Demirbaş ve İlçe Müdürü Murat Ürker’in eşlik ettiği ziyarette teknik ekip de hazır bulundu. 

Müdür tek tek inceledi! Bir sorun mu var?

Hububat ekili alanlarda fenolojik incelemelerin ardından yine Talas ilçesinde bulunan 100 adet menengiç ağacına uygulanan halebi ve çukur çeşidi antepfıstığı aşıları ve projenin devamında bu yıl yapılacak anaç ağaçları kontrol edildi. Saklav ağaçları tek tek gezerek kontrol etti. 

Müdür tek tek inceledi! Bir sorun mu var?

Fenomolojik gözlem nedir?

Canlıların gelişme periyotları içerisinde meydana gelen çeşitli gelişme safhalarını inceleyen bilim dalına ‘fenoloji’ denir. İklim faktörlerinin etkisiyle bitki bünyesinde meydana gelen değişikliklerin ve dolayısıyla vejetasyon devresi içerisindeki belirli ve kritik dönemlerin tarihleri ile tespit edilmesi fenolojik gözlemler yardımıyla mümkün olmaktadır. Örneğin; tahıllarda ekim, çimlenme, sapa kalkma, başaklanma, çiçeklenme, erme-hasat, meyve ağaçlarında tomurcuklanma, çiçek açma, olgunlaşma, yaprakların sararıp dökülmesi, gibi olayların meydana geliş zamanları hakkında bilgi toplanır.

Müdür tek tek inceledi! Bir sorun mu var?

Çeşitli bitkilerde meydana gelen belirli fenoloji safhaları ile meteorolojik şartlar arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. İklim gidişine bağlı olarak aynı bitkinin gelişme safhalarının zamanı ve süresi bölgelere göre farklılıklar gösterir. Bu gelişme safhalarına fenolojik safhalar denir. Bu safhaların tespiti için yapılan gözlemlere de fenolojik rasatlar denir.