Merkez Bankası tahminleri yükseltti

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, piyasaların merakla beklediği enflasyon raporunu açıkladı. TCMB'nin yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 58'den yüzde 65'e çıkarıldı. Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bülteninde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Merkez Bankası tahminleri yükseltti
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, basın toplantısı düzenleyerek, yılın son enflasyon raporunu açıkladı.  
Erkan, “Merkez Bankası olarak, toplumsal refaha en büyük katkıyı, fiyat istikrarını sağlayarak sunacağımızın bilincindeyiz. Bu sebeple, haziran ayında başlattığımız güçlü parasal sıkılaştırma ile enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz. Bir süredir yüksek ve oynak seyreden enflasyonu kontrol altına almanın uzun ve zorlu bir süreç olacağı bilinciyle enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanacağız” dedi.
TCMB'nin yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 58'den yüzde 65'e çıkarıldığını belirten Erkan’ın konuşmasının satır başları şöyle: 
 “Toplam sterilizasyon 1 trilyon Türk lirasının üzerine çıkacaktır”
TCMB Başkanı Erkan, politika faizini yüzde 8,5’ten yüzde 35’e yükselttiklerini hatırlatarak, “Haziran-ekim arasındaki Para Politikası Kurulu toplantılarında aldığımız kararlarla politika faizini güçlü bir şekilde toplamda 26,5 puan artırmış olduk. Bu süreçte faiz artırımlarının tamamlayıcısı olarak miktarsal sıkılaştırma ve seçici kredi politikalarını da devreye aldık. Böylece sterilizasyon yoluyla toplam 700 milyar TL tutarında miktarsal sıkılaştırma yapılmıştır. Bugün itibarıyla yürürlüğe giren kararımızla zorunlu karşılık oranlarını 5’er puan daha artırarak, ilgili vadelerde sırasıyla yüzde 30 ve yüzde 10’a çıkardık. Buna ek olarak yabancı para mevduatına Türk lirası olarak tesis edilmek üzere ilave yüzde 4 zorunlu karşılık tesisi kararı aldık. Böylece ilave 350 milyar Türk lirası likiditenin daha sistemden çekilmesiyle, toplam sterilizasyon 1 trilyon Türk lirasının üzerine çıkacaktır” diye konuştu.
“TL mevduatın toplam mevduat içindeki payı yaklaşık yüzde 5 artmıştır”
Erkan, mevduat gelişmelerinde ağustos sonunda aldıkları kur korumalı mevduattan Türk lirası vadeli mevduata geçişi teşvik eden kararların olumlu etkilerini gördüklerini söyleyerek, “Bu kararlarımız sonucunda Türk lirası tasarruf araçlarına ve özellikle vadeli mevduata olan talep artmıştır. 20 Ekim itibarıyla sadece 8 hafta içerisinde Türk lirası mevduat 970 milyar Türk lirası artarken, kur korumalı mevduat 300 milyar Türk lirası geriledi. Döviz cinsi mevduat da 3,9 milyar ABD doları geriledi. Sonuç olarak, TL mevduatın toplam mevduat içindeki payı yaklaşık yüzde 5 artmıştır. Güçlendirdiğimiz düzenlemelerin mevduat kompozisyonu üzerindeki etkilerinin zaman içinde daha da belirgin hale gelmesini bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.