Mahkemeden o kooperatifin konkordato talebine ret!

Kayseri'de 'ruhsatsız yapı cezası, temeli dahi atılmayan konutlar için çekilen kuralar, yıllar sonra üyelere çıkartılan borç' gibi konularla, tartışmalarla gündeme gelen kooperatifle ilgili dikkat çeken bir mahkeme kararı ortaya çıktı. Mahkeme kooperatifin talebini reddetti. Detaylar Kayseri Olay Haber Merkezince hazırladığımız Kayseri Haber bülteninde...

Mahkemeden o kooperatifin konkordato talebine ret!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’de kooperatif mağdurları, sorunlarına çare ararken bu konudaki belirsizlik de sürüyor. Kentte ruhsatsız yapı cezası, temeli dahi atılmayan konutlar için çekilen kuralar, yıllar sonra üyelere çıkartılan borç gibi konularla gündeme gelen Yıldırım Beyazıt Kent Kooperatifi ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. Mahkeme bir süre önce kooperatif yönetiminin hangi başvurusunu reddetti? Kayseri 1.Asliye Ticaret Mahkemesi, Sınırlı Sorumlu Yıldırım Beyazıt Kent Konut Yapı Kooperatifi’nin talebini reddetti. 
Geçtiğimiz yıl, Yıldırım Beyazıt Kent Konut Yapı Kooperatifi tarafından açılan Konkordato başvurusu yapıldı. Mahkeme tarafından yapılan yargılaması sonucunda merakla beklenen karar bir süre önce çıktı. 1. Asliye Ticaret Mahkemesi Davacının konkordato talebinin “reddine” yönünde karar verdi.
“MAHKEME YENİ KARARA GEREK OLMADIĞINA' HÜKMETTİ
Mahkeme heyeti, konkordato komiserlerinin görevleri dahil olmak üzere verilmiş olan tüm ihtiyati tedbirlerin kaldırılmış olmasından dolayı bu konuda yeniden karar verilmesine yer olmadığına hükmetti. 
Yine  davanın görüldüğü Kayseri 1.Asliye Ticaret Mahkemesi, atanan kayyımın görevlendirilmesi kaldırıldığından bu konuda da yeniden karar verilmesine yer olmadığına, Sınırlı Sorumlu Yıldırım Beyazıt Kent Konut Yapı Kooperatifi'nin iflasına yönelik de  yeni bir karara gerek olmadığına hükmetti.
Mahkemeden o kooperatifin konkordato talebine ret!KONKORDATO NEDİR ?
Konkordato; bir borçlunun alacaklılarına mahkeme aracılığıyla yaptığı ödeme teklifinin, alacaklıların en az yarısı (veya belirli durumda 2/3’ü) tarafından kabul edilmesi ve Ticaret Mahkemesi tarafından tasdik edilmesi şartıyla, borçlunun tüm adi (rehinli veya imtiyazlı olmayan) borçlarını, bu teklifi doğrultusunda ödeyebilmesidir. Rehinli alacaklar için borçlunun talebinin olması  ve rehinli alacaklılar tarafından kabul edilmesi halinde, rehinli borçlarda bu kapsama dahil olur.

Bundan da anlaşılacağı üzere, konkordato teklifinin alacaklıları bağlayıcı hale gelebilmesi için, alacaklıların belirli bir çoğunluğu tarafından kabul edilmesi ve ayrıca mahkeme tarafından tasdik edilmesi gerekir.

Kimler Konkordato Talep Edebilir?

Konkordato herkesin yararlanabileceği bir kurum değildir. Öncelikle talep edecek kişinin sıfatı alacaklı ya da borçlu olmalıdır. Daha sonra bu taraflar belirlenen şartları yerine getirmelidir. Yani belirli şartları sağlamak şartıyla borçlular ve alacaklılar konkordato talebinde bulunabilir.