Maden faciasında Kayseri detayı: İliç'in aynısı Develi'de de yaşanabilir!

Erzincan'ın İliç ilçesinde faaliyet gösteren altın madeninde yaşanan maden faciasının ardından TBMM'de yapılan konuşmalarda Kayseri Develi detayı dikkat çekti. İyi Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, İliç'te yaşananların Develi'de de yaşanabileceğini ifade etti. Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bülteninde...

Maden faciasında Kayseri detayı: İliç'in aynısı Develi'de de yaşanabilir!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Erzincan’ın İliç İlçesinde faaliyet gösteren altın madeninde yaşanan felaket Türkiye Büyük Milleti gündemine de taşındı. Konuyla ilgili olarak TBMM’de konuşan İyi Parti Grup Başkanvekili Samsun Milletvekili Erhan Usta, 13 ilde 20 farklı bölgede siyanürle altın madeni çıkarma çalışmalarının sürdüğünü belirterek, Develi’deki Özsüt Madencilik tarafından yürütülen çalışmaları gündeme getirdi. Facianın göz göre göre geldiğini belirten Usta, “Yapılan tüm uyarılara ve mahkeme kararlarına rağmen göz göre göre gelen Erzincan İliç’teki siyanürlü maden faciasının üzerinden iki gün geçmesine rağmen, hâlâ göçük altındaki işçilere ulaşılamamıştır. Yaşanan facianın vahameti 9 ilimizi ve 3 komşu ülkemizi içine alan uluslararası bir tehlike doğurmuşken, toprağa, bitkilere ve hayvanlara sirayet eden siyanür gelecek nesillerimizi tehlike altına almışken, ülkemizin dört bir yanında siyanürle altın madeni arama çalışmaları da maalesef devam etmektedir. Şu anda Ordu, Gümüşhane, Erzincan, Sivas, Kayseri, Niğde, Konya, Eskişehir, Uşak, Manisa, İzmir, Çanakkale ve Balıkesir’de; 13 ilimizin 20 farklı bölgesinde siyanürle altın madeni çıkartma faaliyetleri yürütülmektedir. Üstelik maden faaliyetleri yürütülen bu 20 bölgede kapasite artırımına gidilmesi ve farklı illerde, farklı bölgelerle faaliyet alanlarının genişletilmesi planlanmaktadır. Hükûmet; yabancı sermaye ve 5’li çeteye rant yaratmak için doğayı, çevreyi ve bölgede yaşayan insanları zehirlemekten vazgeçmediği gibi, zehir alanlarını genişletme peşindedir. Elbette yabancı sermaye düşmanı değiliz ama bu tür yatırımlar, Türkiye Cumhuriyeti devletini yüz yıl sonra yeniden manda ve himaye tehlikesiyle karşı karşıya bırakmıştır. 
Dün Kayseri’nin Develi ilçesinde bulunan, yine Kanadalı firma ortaklığıyla çalışan bir altın madeninde cıvayla zehirlenen 77 maden işçisinden birisi partimizin Meclis grubuna ulaşarak bizzat kendi ağzından şikâyetlerini dile getirmiştir. Develi Cumhuriyet Başsavcılığının bilirkişi heyet raporuna göre burada çalışan işçilerin işe giriş sağlık raporu ve sigortalı işe giriş bildirgesi bulunmamaktadır. 77 işçimizin çalıştığı bu madende, çalışma ortamında cıvanın varlığı tespit edilmiş ve buna rağmen maden çıkarma faaliyetlerini durdurmayan yetkililer isim isim mahkeme tarafından tespit edilerek bilirkişi raporuna eklenmiştir. Değerli milletvekilleri, bu, şu demektir: Bakın, nokta atış yapıyorum, şehir, ilçe, hatta maden firmasının adını veriyorum; burada çalıştırılan işçiler ellerinde bilirkişi raporu olmasına ve zehirli ortamda çalıştıkları tescil edilmesine rağmen hâlen çalıştırmaya devam etmektedirler. Kayseri Develi’deki bu firmada iki gün önce Erzincan İliç’te yaşadığımız facianın aynısı göz göre göre gelmektedir. Yetkilileri uyarıyorum: Çok geç olmadan bu maden firmalarını denetleyip gerekli tedbirleri ivedilikle alın.
Siyanür, sülfürik asit ve onlarca kanserojen madde içeren bu atıkların ülkemize ve doğamıza ve insanlarımıza zarar vermesine müsaade etmeyin. Konunun ısrarla takipçisi olmaya, maden işçilerimizin, bölge halkının ve gelecek nesillerin huzur ve refahı için konuyu gündemde tutmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.