Kütür kütür karışık turşu

Kayserili vatandaşların da severek tükettiği enfes lezzet: Turşu. Ekim ayı turşu ayıdır. Hiç yumuşamayan, her yemeğin yanına yakışan kütür kütür turşunun tarifini sizler için hazırladık. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırlanan Kayseri haber bültenimizde...

Kütür kütür karışık turşu
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayserili vatandaşların da severek tükettiği enfes lezzet: Turşu. Ekim ayı turşu ayıdır. Hiç yumuşamayan, her yemeğin yanına yakışan kütür kütür turşunun püf noktası içine konulan tuzdan kaynaklanır. Tuz tam kararında olmalı ne eksik ne fazla koymalıyız aksi takdirde turşunuz eriyecektir. 
Turşunun suyu da çok önemlidir ya hazır su kullanılmalı ya da kaynamış soğumuş su eklenmelidir. İçine koyacağınız malzemeler de kokmuş, çürük kullanılmamalı aksi takdirde emeğiniz ziyan olacaktır. 

Malzemeler:

2 kg kelek
2 kg acur
2 kg kornişon salatalık

2 kg kıl biber
2 adet havuç
4 adet domates
1 baş sarımsak
1 su bardağı sirke
6 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı limon tuzu
1 yemek kaşığı şeker
Kaynamış soğumuş su
İstediğiniz malzemeler

Kütür kütür karışık turşu

 Yapılışı

5 litre bidon için ya da cam kavanozlara yapabileceğiniz turşu için öncelikle bütün malzemeler tertemiz yıkanır ve dilediğiniz büyüklükte kesilir. Bir bidona 1 baş sarımsak kullanmanızı tavsiye ederim, bidona malzemeleri karışık bir şekilde koyalım. Aralarına sarımsak atmayı unutmayın bidonun başına temizlenmiş ama sapları kopartılmamış maydanoz konur. Bir kabın içerisine 6 yemek kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı şeker, 1 su bardağı sirke, 1 tatlı kaşığı limon tuzu konulur biraz kaynattığımız su ilave edilip tuzun erimesi sağlanır karışımı bidonun içine dökülür. Kalan kısmı kaynamış soğumuş su ile doldurulur. Kapağı sağlam bir şekilde kapatılır. Serin ve karanlık bir yerde saklayınız yaklaşık 20 günde olgunlaşacaktır. Eğer kısa sürede yemek isterseniz cam kavanoz da kaynar suyla yapabilirsiniz. Olgunlaştıktan sonra buzdolabına koymanıza gerek yok. Yapacaklara şimdiden afiyet olsun.