Köylülerin okul arsası olarak bağışladığı arazi, villa parseline dönüştürülüyor?

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özer, karara karşı çıktıklarını ifade ederek, 'Dinletemedik. Tarım arazileri, meralar imara açılmamalı, amacına uygun kullanılmalı' dedi.

Köylülerin okul arsası olarak bağışladığı arazi, villa parseline dönüştürülüyor?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Haber: Cafer ZENGİN -  Kayseri'de 1960’lı yılların başında Güneşli'de köylüyü,  tarımı ve hayvancılığı desteklemek amacıyla Tarım Meslek Lisesi açılması planlandı. Bölgede yaşayan vatandaşların ise projeye destek vermek için seferber oldukları ve arazilerini proje için bağışladıları ifade edildi. Şimdi ise o yıllarda Kocasinan  ilçesine bağlı Güneşli Mahallesinde yer alan 981 bin 560 metrekarelik kamu arazisi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından villa parsellerine dönüştürülecek. Konu geçtiğimiz Temmuz ayında da Büyükşehir Meclisi gündemine gelmiş ve görüşülmek üzere komisyona havale edilmişti. İşte yaşanan bu sürecin ardından ilgili gündem maddesi Büyükşehir Meclisinde görüşüldü. Muhalefet Tarım alanının villa parseline dönüştürülmesine karşı çıktı, ancak oy çokluğu ile bu İmar değişikliği talebi kabul edildi. 

CHP'Lİ ÖZGÜR ÖZER: KARARA İTİRAZ ETTİK, AMA... 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özer, 44 maddenin görüşüldüğü Büyükşehir Belediye Meclis toplantısı ile ilgili yaptığı açıklamada Güneşli'de bulunan eski Ziraat Okulu arazisinin villa imarına açılmasına tepki gösterdi. Karara itiraz ettiklerini, ancak çoğunluğun oyuyla Meclis'ten geçtiğini kaydeden Özer, ‘Buranın eski işlevinin devam etmesi gerektiğini vurguladık, ancak dinletemedik’ dedi. 

‘AMACINA UYGUN YANİ TARIMLA İLGİLİ KULLANILMALIYDI’

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özer, ‘Güneşli’de yer alan yaklaşık 1 milyon metrekarelik bir alanda eski Ziraat teknikeri yetiştirme okulu adı altında kurulan yapının yer aldığı arsanın  villa parseline dönüştürülmesine karşı çıktık, itiraz ettik. 700 villa parsel yapılmış. Satılacak, Belediyeye gelir sağlanacak deniyor. Biz bu alanın tarımda yani daha önce olduğu gibi tarımla alakalı değerlendirilmesini talep ettik. Şu an yaşananlar ortada. Nohutu, fasülyeci bile ithal eder hale geldik’ diye konuştu. 

‘TARIM ARAZİLERİ, MERALAR KESİNLİKLE İMARA AÇILMAMALI’

Tarım arazilerinin, meraların kesinlikle imara açılmaması gerektiğini ifade eden Özer, ‘Biz bu alanın Tarım alanı olarak yok edilmesine, villa parsel yapılmasına kısacası Tarımsal değerlerden vazgeçilmesine itiraz ettik. 700 villa parseli yapılacak diye Kayseri önemli bir tarımsal değeri kaybedecek. Bu anlayış tarımda geri kalma demektir. Çünkü önemli bir okul arsası kaybedilecek. Eski alanına yönelik bir çalışma yapılmalıydı. Israrcı olduk, bu konuda mücadele ettik, ancak görmezden gelindi. Karşı çıkmamız rağmen çoğunluğun oyuyla bu teklif edildi’ şeklinde konuştu. 

O ARAZİ DAHA ÖNCE DE GÜNDEME GELMİŞTİ

Söz konusu arazi Sözcü Gazetesinde 2013 yılında ‘Okul olsun diye bağışlanan araziyi bakın kime verdiler?’ başlığı ile de gündeme gelmişti. Haberde, yer alan bazı ifadeler şu şekildeydi: AKP Kayseri eski İl Başkanı Ömer Dengiz’in, Güneşli Beldesi’nde köy sakinlerinin ‘Tarım Meslek Lisesi’ yapımı için devlete bağış yaptığı 1 milyon 50 bin metrekarelik araziyi devraldığı ortaya çıktı. Söz konusu arazinin 2008 yılında Günta Tarım ve Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi adına ortaklar Selim Merter Temtek, Mahmut Cıngıllıoğlu, Celal Hasnalçacı, Nuh Mehmet Akkaş, Hüseyin Mermerkaya, Şaban Çopuroğlu tarafından kiralandığı öğrenildi.

‘BİZ MALIMIZIN İADESİNİ İSTİYORUZ’

Şu an AKP İl Başkanı Ömer Dengiz’in kullanımına sunulan söz konusu araziye babası Mehmet Çilsal’ın 1962 yılında 40 bin dönüm bağış yaptığını belirten oğul Faik Çilsal, isyan etti. ‘Bizim okul için bağışladığımız arazilerimiz neden tüccara peşkeş çekiliyor. Biz malımızın iadesini istiyoruz’ şeklinde ifadeler kullanan Çilsal, şöyle konuştu: