Kokarkuyu'dan Küpeli'ye işte merak edilen Kayseri mahalle isimleri (8)

Kayseri ilimiz, 16 ilçeden ve toplam 714 mahalleden oluşmaktadır. Peki siz bu mahallelerin isimlerinin nereden geldiğini biliyor musunuz? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde...

Kokarkuyu'dan Küpeli'ye işte merak edilen Kayseri mahalle isimleri (8)
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri ilimiz, 16 ilçeden ve toplam 714 mahalleden oluşmaktadır. Her mahallenin ayrı bir adı, ayrı bir hikayesi, ayrı bir anlamı vardır. Peki siz bu mahallelerin isimlerinin nereden geldiğini biliyor musunuz? Tüm detaylarını sizler için derledik...

Tomarza Kokarkuyu  Mahallesi: Mahalle halkının içme suyu olarak kullandığı kuyunun suyu kokulu olduğu için mahalleye “Kokarkuyu” denilmiştir. Daha sonra mahallenin adı değiştirilerek mahalle yakınında bulunan Aslan kabartmalı taştan dolayı “Aslantaş” olmuştur. Bu taş, şu anda Kayseri Arkeoloji Müzesi’nde bulunmaktadır.

Tomarza Kirikler Mahallesi: Büyükcanlı Mahallenin eski adı “Kirik” olup sözlüklerde; sıpa, ufak kulaklı kara keçi, ördek yavrusu, boza yakın renk, kısa kılçıklı başak, dört köşeli buğday, kılçıksız toparlak buğday, sincap, bağ budama bıçağı, gibi karşılıkları bulunmaktadır. Ancak mahallenin adı daha sonra “Büyükcanlı” olarak değiştirilmiştir. Burada bulunan bir obanın adıdır. Mahallenin hemen kuzeydoğusunda “Küçük Canlı” mahallesi bulunmakta olup eski adı ise “Ali Ağalar”dır.

Gesi Bir ara Mahallesi: “Bağyurdu” da denilen Gesi’nin yabancı bir ad olduğu düşünülerek “Gezi”ye çevrilmiştir. Oysa “Gesi “Türkçe bir kelimedir. Hem bir Türk aşiretinin adı hem de Türklerde ordunun önünde keşif yapmak amacıyla giden askerî birliğe verilen addır. Hatta Macaristan’a yerleşen Türk boylarından birinin adı da “Kesi”dir. Yine Kayseri’de XVI. yüzyılda “Bâlâ Kesi” “Yukarı Kesi” adını taşıyan bir mahalle bulunuyordu.

Tomarza Trafşin İncili Mahallesi: Eski adı “Trafşin”dir. Maraş’ın Afşin ilçesinden gelenler tarafından kurulduğuna inanılmaktadır. Tur+Afşin=Turafşin (Trafşin). Selçuklu komutanı Afşin Bey’den adını almıştır. Daha sonra mahallenin adına, Türk mizahının ünlü ustalarından olan İncili Çavuş’un, muhtemelen bu mahalleden, olmasından dolayı “İncili” denilmiştir. Eymür boyuna bağlı, Maraş Yörük taifesinden “İncili cemaati” de bilinmektedir.

Reşadiye Toklar Mahallesi: “Toklar”, Türkistan’da çok rastlanılan adlardandır. Türkistan’da Kundur Türklerinin, Kırgızistan Türklerinin, Türkmenlerin ve Kazakistan Türklerinin “Tok” ve “Toklar” adını taşıyan boyları vardır. 

Özvatan Küpeli Mahallesi: Eski adı da Tok Arslan idi. Çin kaynakları Türk adını “Touk” olarak yazmış hatta ünlü Türk topluluklarından Türkeşleri de “Tok eş (Touk Ech)” olarak adlandırmıştır.