Baraj kapakları açıldı, Kızılırmak yükseldi!
DSİ 12. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ve Avanos Belediye Başkanı Mustafa Kenan Sarıtaş, ilçe merkezinden geçen Kızılırmak nehir yatağında teknik incelemelerde bulundu.
Son dönemlerdeki yoğun yağışlar ve eriyen kar suları, barajlarda doluluk oranını kritik seviyelere ulaştırdı. Kayseri de bulunan ve doluluk oranı %74'ü aşan Yamula Barajı'nda, en son 2010 yılında gerçekleştirilen kontrollü su tahliyesi süreci 16 yıl sonra yeniden başlatıldı.
Saniyede yaklaşık 50 metreküp suyun nehir yatağına bırakılmasıyla birlikte Kızılırmak hattı boyunca alarm verildi.
Kızılırmak kıyısında taşkın önlemi
Yamula ve Bayramhacılı Barajlarında 7 Mayıs tarihi itibariyle başlatılan tahliye işlemleri üzerine, Avanos Belediye Başkanlığı koordinasyonunda Kızılırmak kıyı şeridi ve meskün mahal sınırları içerisinde taşkın riskine karşı üst düzey tedbirler alındı.
Avanos Belediye Başkanı Mustafa Kenan Sarıtaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Filiz Kılıç, DSİ Nevşehir 124. Şube Müdürü Bülent Polat ve beraberindeki heyet, nehir kenarında alınan önlemleri yerinde inceledi.
Kıyı şeridinde emniyet şeridi çekildi
Kızılırmak'ın ilçe merkezinden geçen hattında, vatandaşların can ve mal güvenliğini korumak amaçlı nehir kıyısındaki alanlara emniyet şeritleri çekerek giriş çıkışları sınırlandırdı.
Ayrıca belediye ekipleri Kızılırmak hattı boyunca 7/24 devriye faaliyetlerine başladı. Belediye vatandaşların nehir kenarındaki yürüyüş yollarından ve riskli alanlardan uzak durmaları gerektiğini vurguladı.
Başkan Sarıtaş'tan hayati uyarı
İncelemeler sonrası açıklama yapan Belediye Başkanı Mustafa Kenan Sarıtaş, kontrollü olarak bırakılan tahliye suyuna karşı dikkatli olunması gerektiğini belirterek;
“Vatandaşlarımızıncan güvenliğiher şeyden önemli. Kontrollü tahliye süreci boyunca Kızılırmak kenarında tedbirli olunmalı ve riskli alanlardan kesinlikle uzak durulmalıdır.” dedi.

