KAYSİAD'dan denetimsizlik isyanı!

Kayseri Sigorta Acenteleri Derneği (KAYSİAD) 130 acentenin katılımı ile gerçekleştirilen programda 2022 yılında yapılan çalışmaları değerlendirdi.

KAYSİAD'dan denetimsizlik isyanı!

Kayseri Sigorta Acenteleri Derneği (KAYSİAD) sektörde yaşanan gelişmelerin değerlendirildiği bir toplantı gerçekleştrdi. 130 acentenin katıldığı toplantıda konuşan KAYSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Kollugil, sektörde yaşanan güncel konuları ve ilerleyen yıllarda olabilecek gelişmeleri meslektaşlarıyla paylaştı.
“DİJİTALLEŞME ACENTELERİN EN ÖNEMLİ ÖNCELİĞİ OLMALI”
Toplantıya ev sahipliği yapan Doğanium firmasına teşekkür eden Kollugil, "Son dönemlerde herkesin dillendirdiği acentenin dijitalleşmesi konusunun da bu  toplantı bence ilk adım olsun diyebiliriz. Acentelerin dijitalleşmesi konusunda bu tip yazılım kuruluşlarıyla dernek olarak temas halinde olacağımızı ve meslektaşlarımıza elimizden gelen tüm desteği yapacağımızı da bilmenizi isteriz. Aslında bu tip organizasyonlar için bize güç veren ve umutlandıran sizlerin ilgisi ve teşrifleridir. Elbette bu etkinlikler arkadaşlarımızın bir araya gelip tanışmaları, kaynaşmaları adına birer fırsattır. Ticari hayatta birbirlerine rakip olan belki de birbirlerini hiç tanımayan sadece isim olarak tanıyan meslektaşlarımızın aynı masada bir araya gelip tanışmalarını önemsiyoruz. Çünkü insan bilmediğinden korkar. Gönül isterdi ki bu tip birliktelikleri Kayseri Ticaret odamız düzenlesin, bizleri belirli periyotlarda bir araya getirsin" dedi.
KAYSİAD'dan denetimsizlik isyanı!
“DENETİMSİZLİK EN BÜYÜK SORUNUMUZ”
"Dağıtım kanalları arasındaki haksız rekabet, usulsüz ekran paylaşımı, çarpık ve kanunsuz şubeleşme, denetimsizlik gibi sorunlara bir de sigorta şirketlerinin trafik sigortası kesmekten kaçınması sorunu eklenmiştir" diyen Kollugil, "2022’nin dokuzuncu ayından sonra bu kaçınma had safhaya ulaşmış acenteler sigortalı karsısında güven kaybına uğramıştır. Hepimizin bildiği ve her meslektaşımızın bir araya gelince konuştuğu ve yaşadığı sorunları tek tek dile getirip zamanınızı  almayacağım. Kayseri’mizde 20 Ağustos 2022 tarihide yaptığımız milletvekillerimizin, SAİK ve Tüsaf Başkanı ve 41 il dernek başkanının katıldığı toplantı sonunda, sorunlarımızı rapor halinde milletvekillerimize sunduk. Özellikle asıl mesleği sigortacılık olan Sivas milletvekilimizin Kayseri’de sözünü verdiği mecliste sesiniz olacağım sözü etkisini göstermiş SAİK ve TÜSAF başkanları için Bakanlık nezdinde randevu oluşturmuştur. Buda bu tip organizasyonların önemini bir kez daha ortaya  koymuştur" diye konuştu. 
KAYSİAD'dan denetimsizlik isyanı!
“NOTERLER SİGORTACILIK YAPAMAYACAKLAR”
KAYSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Kollugil, SEDDK başkanının trafikle ilgili yol haritasını açıklamadan önce SAİK tarafından tüm derneklerden olduğu gibi derneklerine de görüşünün sorulduğunu dile getirerek, şunları söyledi: "Dernek olarak; trafik sigortalarında uzun zamanda beri konuşulan doğrudan tazmine bir an önce geçilmesi, her acentenin her  şirketten poliçe kesebilmesi, tavan fiyatın kaldırılması, % 5’lik Trafik Hizmetleri Geliştirme fonu geçici bir sürede olsa kaldırılması, trafik sigortası kesmekten kaçınan şirketlere kanunun öngördüğü ceza ve yaptırımların uygulanması, ölüm ve sakatlıklarda dava açma sürelerine kısıtlama getirilmesi gibi görüşlerimiz bildirilmiştir. Açıklanan yol haritasında doğrudan tazmin ve her acentenin her şirketten poliçe kesme konusunun gündemlerinde olduğunu açıklamışlardır. Buda sivil toplum örgütlerinin ve bu kuruluşlara katılımın önemini göstermektedir. Yeri gelmişken SEDDK’nın açıklamış olduğu yol haritasında basamak sayısının artırılmasının önemli olduğunu ve bir nebzede olsa trafik sigortası sorununa çare olacağını düşünmekteyim. Ama açıklanan  araç satışlarında yeni poliçenin kesildikten sonra satış olması şartının noter personelinde suiistimal edileceğini yada noterler etrafında Elektrik şirketleri içinde olduğu gibi çantacıların artacağını belirterek itiraz ettik. SEDDK başkanı haklı bularak bu konudan vazgeçtiklerini belirtti.
KAYSİAD'dan denetimsizlik isyanı!
“YASA DIŞI SATIŞ KANALLARINA KARŞIYIZ”
2022 yılında tüm Türkiye‘de ve Kayseri’de Ticaret odası seçimleri yapıldı. Hiçbir dönemde olmadığı kadar  rekabet içinde kıyasıya bir seçim atmosferi yaşandı. Bununda en büyük sebebi şube yapılanması şeklinde faaliyet gösteren acentelerin Tüm Türkiye’de Ticaret odasında ve SAİK de yer alma çalışmalarıdır. Bunu derken şubelere karsı olduğumuz anlaşılmasın. Şubelere karsı olmak kanuna karşı olmaktır. Tüsaf ve KAYSİAD  olarak şubeye karsı değiliz. Kanunun verdiği yetkilere kimse karsı olamaz. Ama biz çarpık şubeleşmeye, yetkisiz şubeleşmeye, yetkisiz ekran dağıtımına, Suriyeli bakkala, galericiye, emlakçıya verilen ekranlara, yetkisiz, denetimsiz ve kanunsuz şubeleşmeye karşıyız.
“TRAFİK HARİCİ DİĞER BRANŞLARDA DA SORUN DEVAM ETMEKTEDİR”
Sektörümüzde 2023 yılına girerken; kısa vadede trafik sigortalarındaki kaos devam edecek gibi görünüyor. Her ne kadar SEDDK yol haritası açıklasa da kısa vadede çözüm  bulunacağını beklemek fazla iyimserlik olur. En büyük sorun sigorta şirketlerinin zarar ettiklerini beyan ettiklerini açıklamaları ve SEDDK’nın  açıkladıkları rakamlarla bunu teyit etmesi. Şirketler zarar ediyoruz yapmıyoruz diyor devlet zararı kabul ediyor. Zararın tek çıkar yolu zam. Ama seçim arifesinde devlet zamma müsaade etmiyor. Tam bir kısır döngü. Maalesef sektör bileşenleri trafikte patinaj yaparken sektör tüm enerjisini trafikte harcarken 9. aydan beri daha büyük bir sorunla karsı karsıyayız. Reasürans şirketleri dolayısıyla sigorta şirketleri yangın sigorta poliçesi yapmaktan da kaçınmaktadırlar. Riskli sektörlerde  başlayan bu kaçınma zamanla diğer sektörlerde de etkisini gösterecektir. Özellikle Kayseri bundan çok etkilenmekte ve etkilenecektir. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve SEDDK bünyesinde bu konuyu dile getirdik. Yangında riskli işler için havuz oluşturulması için hazinenin çalışmalara başladığını belirttiler. İnşallah en kısa sürede hayata geçer.
“SAİK SEÇİMLERİ ÇOK ÖNEMLİ”
Sevgili meslektaşlarımız 2023 yılı sektör açısından bir  başka önem taşımaktadır. 2023 yılında SAİK sigorta acenteleri icra komitesi seçimleri yapılacaktır. SAİK bilindiği gibi sektörümüzün resmi çatı örgütüdür. Sektörle ilgili kanun, yönetmelik, genelge ve duyuru gibi sektörün gelişiminde ve yönlendirilmesinde  esas konular SAİK tarafından belirlenir. SAİK nasıl seçilir. Tüm illerdeki acente sayısına göre her ilde delege seçimleri yapılır. 1-2 ay içerisinde Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kayseri’de delege seçimleri yapılacaktır. İllerdeki acente sayısına göre illerden seçilen delegeler Ankara’da 40 kişilik sektör meclisini oluşturur. Sektör Meclisi ’de acenteleri yönetecek olan 7 kişilik Sigorta Acenteleri İcra komitesini (SAİK) oluşturur. TBMM meclisi ve hükümet gibi düşünün. Neden bu SAİK seçimleri önemli? Yukarda belirttiğim gibi şubecilik  şeklinde çalışan yapı Ticaret odası ve SAİK yönetimi için düğmeye basmış durumdalar. Tüm illerde yoğun şekilde gayret sarf etmektedirler. SAİK yönetimi için kadroları bile belirlenmiş durumda. Neden bu SAİK seçim önemli? Hemen bir örnekle açıklayayım. Şu anki Mevcut SAİK yönetiminde bulunan şubeci arkadaşların gayreti ile ilk çıkardıkları yönetmelik Şubelerdeki teknik personel zorunluluğunun kaldırılarak şubeleşmeyi kolaylaştırmışlardır. Bu kararın önemini merak edenler bu karar öncesi ve sonrası şube sayılarını araştırarak cevap bulabilirler. Meslektaşlarımdan ricam; çok yakın zamanda yapılacak olan tarihi açıklanacak delege seçimlerine mutlaka katılması; hatır, gönül, parti ilişkisini  bir tarafa bırakarak mesleği ve mesleğinin geleceği adına oy vermesidir.  Ticaret odası 37.meslek komitesi seçimlerinde girdiğimiz mavi liste olarak bu organizasyonu gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Mavi liste olarak Kayseri’de faaliyet gösteren acentelerimiz arasında birlik ve  beraberlik sağlamayı, haklarımızı sonuna kadar savunmayı kendimize görev addediyoruz. Yakın zamanda yapılacak  olan delege seçimleri için desteklerinizi rica ediyoruz. Katılımınız için hepinize teşekkür ederiz. Kollugil,  meslektaşlarıyla fikir alışverişinde de bulundu.