Kayserispor maçındaki karar gündem oldu! Tartışmaya Ahmet Çakar da katıldı
Kayserispor ile Batman Petrolspor arasında 2-2 sona eren karşılaşmada verilen tartışmalı penaltı kararı, futbol kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Eski hakem Ahmet Çakar karara sert tepki gösterdi.
Trendyol 1. Lig’in 11. haftasında Kayserispor ile Batman Petrolspor arasında oynanan ve 2-2 sona eren karşılaşmanın ardından tartışmalı penaltı kararı gündemdeki yerini koruyor.İki takımın sahadan 2-2’lik beraberlikle ayrıldığı mücadelede verilen penaltı kararı, maçın ardından eski hakemler, spor yorumcuları ve teknik heyetin açıklamalarıyla gündeme taşındı.
Karşılaşmanın hakemi Asena Albayrak’ın VAR incelemesinin ardından penaltı kararını değiştirmemesi farklı değerlendirmelere neden oldu. Ahmet Çakar ve Deniz Ateş Bitnel pozisyonun penaltı olmadığını savunurken, Kayseri bölgesi eski hakemlerinden Vahap Beyaz, savunma oyuncusunun rakibiyle temasına dikkat çekerek kararın hakemin takdirinde olduğunu belirtti. Kayserispor Teknik Direktörü Atila Gerin de hakemin kararını destekledi.
Ahmet Çakar: ‘Penaltı değil, komedi’
Eski hakem ve spor yorumcusu Ahmet Çakar, katıldığı canlı yayında karşılaşmanın hakemi Asena Albayrak’ın penaltı kararına tepki gösterdi. VAR incelemesine rağmen kararın değiştirilmemesini eleştiren Çakar, şu ifadeleri kullandı: “Beyler, bugün utandım. Eyvah! Bunu söylerken çok üzüntü duyuyorum. Bugün bir PTT birincilik maçı seyrettim. TFF 1. Lig maçı seyrettim. Kayseri-Batman. Bayan hakem, gurur duyuyorum. Bayan hakemlerin bolluğu iyi bir şeydir.
Lakin kısacası ego savaşı yapıyorsun. Bir penaltı verdi. Seyreden hiç kimse yapılan hareketin penaltı olmadığını zaten hızlı şekilde gördü. Tamam sen hata yaptın, insansın. Olabilir. VAR seni haklı olarak ‘Penaltıyı, kardeşim gel bir kenara bak’ dedi. Baktın.
Buna rağmen hatalı kararında ısrar ettin. Niye yaptın bunu biliyor musun? Bu penaltı falan değil kızım. Bir takımın canını yakıyorsun. Bu tam tersi de olabilirdi. Bu penaltıyla Batman'dan emanet alabilirdi. Ona lafım yok. Sorun burada Kayseri-Batman, PTT 1. Lig, TFF 1. Lig, Süper Lig, 2. Lig değil. İnsani olarak hata da yaparsın.
VAR sistemi zaten böyle komik penaltılar verilmesin diye icat edildi. Geliyorsun, bakıyorsun hanım kızım. Ve bunu geçen sene de yaptın. Bir Göztepe maçı. Bunu şimdi de yaptın. Ve penaltı, hatalı, yanlış, komik penaltı kararında direniyorsun. Şimdi bu son derece rahatsız edici.
Tamam hanımlar inatçıdır filan ama hatalı bir kararda sırf ego yüzünden inat edip kararı değiştirmemekle bir takımın hakkını yiyorsun. Sadece onu değil. O maç farklı olsa diğer takımlar da belki potaya girecek veya potanın dışında kalacak. Ben bunu kabul etmiyorum. Asla kabul edemem.
Yoruma açık olsa derim ki tamam. İnat etti. VAR hakemi zaten öyle bir şey olsa seni niye çağırıyor? Ortada bir pozisyonda derim. Penaltı filan değil, komedi. Atıyor kendini. Neymiş? Arkadan elini koymuş da düşmüş. Ben sana öyle 50 tane pozisyon göstereyim her maçta. Bunu bir kere daha yaptığın için de söylüyorum.”
Deniz Ateş Bitnel: 'Düşme sebebi temas değil'
Eski FIFA hakemi ve spor yorumcusu Deniz Ateş Bitnel de karşılaşmadaki penaltı kararına ilişkin değerlendirmede bulundu.
Pozisyonda oyuncunun temas gerçekleşmeden önce düşmeye başladığını savunan Bitnel, VAR incelemesinin ardından penaltı kararının değiştirilmemesini eleştirdi.
Bitnel, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Kayserispor-Batman Petrolspor maçında, Asen Albayrak penaltı veriyor, VAR penaltı iptali için izleme tavsiyesinde bulunuyor…! Pozisyon penaltı değil, oyuncu zaten düşüyor ve son anda defansla temas gerçekleşiyor…! Düşme sebebi temas değil!!! Asen Albayrak’ın VAR hakemleri ile inatlaşması, yanlıştan dönmemesi büyük sıkıntı!”
Kayserili eski hakem Vahap Beyaz: ‘Kural 12, hakemin kanaatine bırakmıştır’
Kayseri'de 1981-1997 yılları arasında Türkiye Futbol Federasyonu bünyesinde hakemlik yapan Vahap Beyaz da tartışmalı pozisyona ilişkin görüşlerini paylaştı. Kayseri bölgesinin eski hakemlerinden Beyaz, penaltı kararına katılmadığını ancak pozisyondaki temasın ihlal oluşturup oluşturmadığının hakemin değerlendirmesine bağlı olduğunu belirtti.
Beyaz, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Kayserispor-Batman Petrolspor maçında verilen penaltı için Kural 12, hakemin kanaatine bırakmıştır. Penaltıya katılmamakla birlikte, VAR temas yoksa izleme talebinde bulunur. Defansın sağ eli rakibinin omuzunda, sol eli sırtında temas görüntüsü var iken, bu temasın ihlal olup olmadığına VAR yorum yapamaz.”
Beyaz, Kayseri ile olan bağını da hatırlatarak, “Memleketim Kayseri'de 10 yıl futbol oynadım” ifadelerini kullandı.
Atila Gerin: ‘Kararında durarak dönmek her babayiğidin harcı değil’
Diğer yandan Kayserispor Teknik Direktörü Atila Gerin ise karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında tartışmalı penaltı pozisyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Pozisyonu penaltı olarak değerlendirdiğini belirten Gerin, hakem Asen Albayrak'ın VAR incelemesinin ardından kararını değiştirmemesini destekledi.
Gerin, şu ifadeleri kullandı: “Hakem konusunda 2 takım açısından da bakıyorum. Çünkü Batman Petrolspor kendi açısından konuşacak, biz de kendi açımızdan konuşacağız. Penaltı pozisyonumuz bence penaltı. Onlara göre olmayabilir. ‘Hafif bir müdahale var’ diyebilirler. VAR incelemesinde bu kadar uzun süre izlenip, kararında durarak dönmek her babayiğidin harcı değil. Ben kendi açımdan kararı doğru buluyorum.”



