Kayseripark'ın kaçak inşaatı ne olacak ?

Kurulduğu günden beri tartışma konusu olan Kayseri Park AVM'nin, depremden hemen sonra izinsiz olarak yeni kafeteryaların yapımına başlaması büyük tepkilere neden oldu. Milyonlarca lira rant sağlayacak bu gelişme ile ilgili kamuoyu sağlıklı bilgilendirilmiyor.

Kayseripark'ın kaçak inşaatı ne olacak ?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

KAÇAK İNŞAAT BAŞLATILDI

Yıllardır tartışmaların odağında olan Kayseri Park AVM, İmar Kanunu ve Uygulama yönetmeliğine aykırı şekilde kaçak inşaat yapılarak genişletiliyor. Hem de çelik konstrüksiyonlarla bodrum kat oluşturmak suretiyle kolonlara zarar verildiği iddialarıyla. Melikgazi Belediyesi tarafından kaçak inşaatı durdurulan Kayseri Park’ta kaçak inşaatın yapımına devam edildiği belirtilirken, tadilat ruhsatının Büyükşehir Belediyesi tarafından verilmesi için çalışma başlatıldığı öğrenildi.

ÖNCE DEPREMDE HASAR GÖRDÜĞÜ İDDİA EDİLDİ

Haber merkezimizin edindiği bilgilere göre; 23 Şubat 2023 gecesi 1 TIR dolusu çelik konstrüksiyon indirilen Kayseripark AVM’de aynı gün AVM önünde oluşan çatlaklar nedeniyle “deprem çatlağı” iddiaları ortaya atıldı. AVM’den yapılan açıklamada yolda oluşan çatlağın Google Maps görüntülerinden de anlaşılacağı üzere depremden önce de var olduğu bildirildi. AVM’ye indirilen çelik konstrüksiyonların sebebi ise sonradan ortaya çıktı. AVM’nin Mustafa Şimşek Caddesi istikametine bakan duvarlarla örülü sağır cephesindeki dükkanlarının kafeterya yapılmasına karar verildiği, çelik konstrüksiyonların da burada kullanılacağı, cephedeki otoparkın da kapatılacağı öğrenildi.

ÖNCE KENT ESTETİK KURULU’NDAN ONAY ALDILAR

Doruk Ticari Yatırımlar ve İnşaat A.Ş.’nin sahibi olduğu Kayseripark AVM’nin Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kent Estetik Kurulu’na başvurarak yan cepheye sundurma yapılması için ilgili belediyeden tadilat ruhsatı alınması şartıyla estetik açıdan uygunluk aldığı öğrenildi. AVM’nin tadilat ruhsatı almadan Kent Estetik Kurulu onayı ile inşaata başlaması ise krize neden oldu.

PALANCIOĞLU: KAÇAK YAPI İŞLEMİ YAPTIK

Kayseri Park AVM’nin bodrum katında çalışmaların başlamasının Kayseri basınında gündeme gelmesinin ardından Melikgazi Belediyesi duruma el atarak, tadilat ruhsatı alınmadan başlayan inşaat çalışmalarını durdurdu. Konuyla ilgili olarak Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Olay Türk TV’de yaptığı açıklamada, “Kayseripark AVM'ye de biraz daha ilerisindeki işletmeye de gerekli uyarıları yaptık. Her iki ayrı yere de kaçak yapı işlemleri yaptık. Kayseripark AVM, bir tadilat yapacağına ilişkin bize haber vermedi. Sadece şifahi olarak tadilat yapmayı düşündüklerini söylemişlerdi. Bizim için AVM yanına kafe yapıp yapmaması mesele değil. Binanın cephesini dahi değiştirecek olursanız bize müracaat edip izin almanız gerekiyor. Ancak kafe yapacaksanız ilave olarak Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kent Estetik Kurulu'ndan izin alarak onay alarak bunu yapmanız gerekiyor. Yeme içme mekanları için durum böyle. Biz bunları söyledikten sonra Büyükşehir Kent Estetik Kurulu'ndan karar geçirmişler sanırım. 3194 sayılı kanına göre ilgili belediyeden izin almaları gerekiyor. Bunu tadilat ruhsatı almadan yaptırmaya başladıkları için durdurduk. Yazılı ihtarımızı ve 15 gün süremizi verdik. Takibini yapıyoruz” dedi.

İNŞAAT DEVAM EDİYOR İDDİASI

Bir yanda Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu inşaatın durdurulduğunu ve kaçak yapı işlemi yaptıklarını söylerken diğer yandan AVM’de kaçak inşaatın devam ettiği iddia edildi. AVM’nin kolonlarına zarar verildiği iddia edilen inşaatın devam ettiriliyor olması tepkilere neden oldu.

TADİLAT RUHSATINI BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Mİ VERECEK?

Kent Estetik Kurulu kararıyla tadilat çalışmalarına başlayan Kayseri Park AVM’nin sahibi olan Doruk Ticari Yatırımlar ve İnşaat A.Ş.’nin Melikgazi Belediyesi’nin inşaatı durdurmasının ardından, “5.000 metrekare ve üzerindeki AVM’lerin tadilat ruhsatlarının Büyükşehir Belediyeleri tarafından verileceği”ne yönelik yönetmelik değişikliğini esas alarak, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne tadilat müracaatında bulunacağı belirtildi.

MEMDUH BÜYÜKKILIÇ NE DEDİ ?

Gelişmeleri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’a sorduk. Başkan Büyükkılıç, “Henüz bana yansıyan herhangi bir bilgi söz konusu olmadı.” dedi.

TADİLAT RUHSATINI BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VEREBİLİR Mİ?

Öte yandan 5.000 metrekare ve üzeri AVM’lerin tadilat ruhsatını ilgilendiren yönetmeliğin sonradan çıktığı ve yeni yapılar için geçerli olduğu, tadilat ruhsatını ilk ruhsatı hangi belediye düzenlediyse o belediyenin vermesi gerektiği de belirtildi. Şimdi Kayseri Park AVM’de kaçak olarak yapılan inşaatın akıbetinin ne olacağı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden yap işlet devret ile kiralanarak yapılan AVM’nin kaçak olarak genişletilmeye devam eden kafeteryalarının ruhsat alıp alamayacağı, ruhsat alınması halinde AVM şirketinin Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne yeni oluşturulacak alanlar için kaç TL kira ödeyeceği gibi konular merak konusu oldu.

KOLONLAR ZARAR GÖRDÜ İDDİASI

Kayseri Park AVM’de kolonlara yanlamasına döşenen çelik konstrüksiyonlarla ilgili bir başka iddia da kolonların zarar gördüğü şeklinde. Konstrüksiyonların üste kata çıkılacak olan kafeterya katı nedeniyle bu şekilde yerleştirilmesinin taşıyıcı kolonlara zarar verdiği iddia ediliyor. Konunun uzman incelemesine tabi tutulması gerektiği belirtiliyor.

BETON KESİLECEK İDDİASI

AVM’nin yan otoparkının bulunduğu alanın kafeterya olarak inşa edilecek olması sürecinde bodrumda çelik konstrüksiyonlarla yapılan alanın üst katla irtibatının kurulması amacıyla zemin betonunun kesileceği de ifade ediliyor. Deprem ortamında yaşanan bu gelişmeler binanın sağlamlığına zarar verildiği iddiaları nedeniyle vatandaşların ve AVM’deki diğer işletmelerin tedirgin olmasına neden oluyor.

BÜYÜK RANT

Kayseri Park AVM’nin kaçak olarak inşa etmeye çalıştığı kafeterya alanlarını inşa etmesi durumunda büyük bir rant elde etmiş olacağı da hesaplanırken, “O zaman herkes Kent Estetik Kurulu’na başvurup onay alsın, inşaat ruhsatı olmadan büyük kazanımlar elde etsin, bu olacak iş mi?” yorumları yapılıyor.

ESTETİK KURUL KARARI YETMEZ

Kent Estetik Kurulu’nun Büyükşehir Belediyesi Encümeni tarafından da onaylanmasını yeterli gören Kayseri Park AVM’ye büyük rant elde edecek şekilde kıyak çekilse bile AVM’nin tadilat ruhsatı almak için hazırlaması gereken çok sayıda proje var. Estetik Kurul onaylı avam projenin inşa edilebilmesi, AVM’nin sağır duvarlarının dışarıya açılarak kafeterya yapılması için mimari proje, statik proje gibi 25’e yakın evrakı hazır etmesi gerektiği bildiriliyor.

KAYNAK: KAYSERİ ANADOLU HABER GAZETESİ