Kayserililer o türbeye akın ediyor

Kayseri'de merkezde bulunan o türbe her yıl binlerce vatandaş tarafından ziyaret ediliyor. Anadolu'nun önemli değerlerinden birine ait olan o türbenin hikayesini biliyor musunuz? Detaylar için Kayseri Olay Gazetesi olarak derlediğimiz Kayseri Haber bültenimizde.

Kayserililer o türbeye akın ediyor

1166 veya 1169 yıllarında Tirmiz’de doğmuş olan Seyyid Burhaneddin, soyu Hz. Hüseyin’e dayanan bir İslam alimidir. Tirmiz’de büyüyüp eğitim alan Seyyid Burhaneddin, Belh’e giderek Mevlana’nın babasıyla tanışır. Mevlana’nın babası Bahâeddin Veled’den orada eğitim alan ve Sultan Veled’le arkadaş olan Seyyid Burhaneddin, ilerleyen zamanda Mevlana’nın hocası oldu. Mevlana Celaleddin Rumi, babası Bahauddin Veled'in ölümünden sonra, ailesiyle birlikte Konya'ya yerleşmişti.

 Bir rivayete göre, bir gün rüyasında vefat eden yakın dostu Bahauddin Veled’in kendisine oğlu Mevlana’ya bakmadığı ile ilgili sitemde bulunduğunu gören Seyyid Burhaneddin, Mevlana Celaleddin Rumi’nin yanına giderek ona İslam ilimleri, fıkıh, kelam ve tasavvuf gibi dersler verdi. Mevlana Celaleddin Rumi, Seyyid Burhaneddin'in ölümünden sonra da hocasının hatırasını yaşatmaya devam etti ve ona saygı gösterdi. Mevlana'nın ünlü eseri olan "Mesnevi"de, Seyyid Burhaneddin'e atıflar ve onun bilgeliğine olan hayranlığı görülebilir.Kayserililer o türbeye akın ediyor Yaklaşık olarak 9 yıl Mevlana’ya hocalık yapan Seyyid Burhaneddin’in 1240lı yılların başında Kayseri’de vefat ettiği biliniyor. Bölge halkı tarafından sıklıkla ziyaret akınına uğrayan türbe, halkın kültürünün bir parçası haline gelmiş durumda. Düğünler, bayramlar gibi özel günlerde öncelikli olarak ziyaret edilip dualar edilen türbe, halen Kayseri için önemini koruyor.