Kayserililer'in damaklarını şenlendiren lezzet : Papara

Kayseri'de sofralarınızı süsleyecek, aileniz ve sevdiklerinizle yiyebileceğiniz baş döndüren o pratik lezzet ne ? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince hazırladığımız haber bülteninde…

Kayserililer'in damaklarını şenlendiren lezzet : Papara

Kayseri mutfağından damak çatlatan, şölen tadında Papara Yemeği ya da Ekmek Mantısı Olarak da bilinen bayat ekmeklerinizi değerlendirebileceğiniz harika bir lezzet. 
Geleneksel olarak yapılan bir yemek çeşidi olan Papara yemeğinin tarihi Rumeli’ye dayanıyor. İç Anadolu her yerinde farklı yapımlara sahip olan Papara yemeği, ilk olarak evde kalan ekmekleri değerlendirmek adına yapılsa da bugün Kayseri de popülerliğini koruyor.


Papara yemeği, dişleri olmayan yaşlılarında gözde yemeği sayılıyor. Yumuşacık ağızda dağılan yapısıyla adeta lezzet şöleni sunan Papara yemeği kolay yapılabilir olması sebebiyle Kayseri’de sofraların vazgeçilmezi oluyor.
Papara aynı zamanda protein bakımından da çok zengin ailenizle akşam yiyebileceğiniz lezzetiyle baş döndürecek bir lezzet. İşte detaylar…

Malzemeler;
500 gram kıyma
2 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
3 adet yeşil biber
3 adet domates
2 tatlı kaşığı salça
Yarım çay bardağı sıvı yağ
 4 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz 
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı pul biber
1 çay bardağı su
1 adet bayat ekmek 

Tarifimizin hazırlanışına geçelim ;


İlk önce 1 adet bayat ekmeğinizi küp şeker şeklinde küp küp doğrayıp bir fırın tepsisine alın… Bu ekmekleri kıymanın kavrulmasının bitişine 10 dakika kala ısınmış sıcak fırına atıp alt üst ederek dikkatlice kızartın.
Sarımsaklı yoğurdunuzu hazırlayın. Sarımsağın kabukları soyularak yoğurdun içine rendeleyin dilerseniz içine bir tutam tuz ekleyebilirsiniz. Soğuması için buzdolabına kaldırın.
Yemeklik doğradığınız soğanı, sarımsağı ve yeşil biberi tavada sıvı yağla beraber hafif kavurun ve salçayı ekleyerek kavurmaya devam edin. Kıymayı ekleyin ve kavurmaya yine devam edin…
Karışıma doğranmış domatesi, suyu ve baharatları da ekleyin ve tüm malzemeyi güzelce karıştırın. Tavada ki malzemeler kaynayınca ocağın altını kısık ateşe alın. Kıymalı harcı kısık ateşte arada sırada karıştırarak pişirmeye devam edin. Tavayı ocaktan indirmenize 5 dakika kala kıymaya maydanozu ekleyin ve 5 dakika sonra ocağı kapatın.
Servis tabağınıza bolca tepeleme olacak şekil de kızarmış ekmekleriniz den koyun. Kızartmış olduğunuz ekmeklerin üstüne bolca sarımsaklı yoğurt gezdirin. En üstüne de kıymalı sosunuz dan dökerek paparanızı sıcak sıcak afiyetle yiyebilirsiniz. 

Tarifi bizden yapması sizden. Afiyet olsun.