Kayserililer çok seviyor! İşte o tatların tarihsel kökenleri

Kayseri'de yapılan çorbaların tarihsel kökeni ve Kayseri'de en çok pişirilen çorba çeşitleri... Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırlanan Kayseri haber bültenimizde..

Kayserililer çok seviyor! İşte o tatların tarihsel kökenleri
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri'nin yemek alışkanlıkları üzerine yapılan çalışmada Kayseri’de en fazla pişirilen çorba çeşitleri; mercimek, yayla ve tarhana çorbaları olduğu tespit edilmiştir. Geçmişten Geleceğe Kayseri Mutfağı'ndan alınan bilgilere göre Kayseri yöremizde çorbaların eski adları neler ve kökeni nereden gelmektedir birinci bölümünü Kayseri Olay Gazetesi olarak sizler için hazırladık.

Düğ çorbası (Düğ pilavı - Pıt Pıt aşı)

Orta Asya’da 11. yüzyılda dövülerek kabuğu çıkarılmış darı anlamına gelen “tügi” kelimesi “düğü” şeklini alarak Osmanlı döneminde en az 16. yüzyıla kadar aynı anlamı korumuştur. Derleme Sözlüğü’ne göre Anadolu’nun neredeyse her yerinde “düğü” ince bulgur veya bulgur içi için kullanılmaktadır.
Düğ çorbasına ismini veren “düğ” kelimesi Kayseri’de de ince bulgur anlamında kullanılmaktadır. Düğ çorbası Kayseri Mutfağının Orta Asya Türk Mutfağı köklerine işaret etmektedir.

Börek çorbası (Börek aşı)

Tutmaç veya kulak çorbasına benzetilen bu çorbaya ismini veren “börek” Türk mutfağına ait yufka kültürünün dünyaca tanınan bir ürünüdür.
Börek kelimesi Arapça, Farsça, Yunanca, Ermenice, Rusça ve tüm Balkan dilleri dahil dünyada yirmi kadar dile girmiştir.
Böreğin çorbasının dahi yapıldığını gösteren bu çorba Kayseri Mutfağının Orta Asya Türk Mutfağı köklerine işaret etmektedir.

Kurşun aşı

Kayseri’nin Develi ilçesinde bu çorbaya “lülük aşı” da denilir.

Un çorbası (Kayseri çorbası)

Evliya Çelebi “Lahşe” çorbasının bir diğer adının “un çorbası” olduğunu söyler. Lahşe çorbası ince şeritler halinde kesme hamurdan yapılırdı. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde  Hz. Peygamber’in “En iyi yemek lahşedir.” şeklindeki bir hadisinden de bahsetmektedir.

Pirinç çorbası

Pirinç Divânü Lugâti’t Türk’te “tuturkan” adıyla geçmektedir. Pirinç çorbasının 15. ve 16. yüzyıllarda Osmanlı Saray Mutfağında yapıldığı bilinmektedir.

Yoğurt çorbası (Toğga çorbası)

15. yüzyılda Kaygusuz Abdal’ın bir şiirinde geçen Toga çorbasının İç ve Doğu Anadolu’da da yapıldığını Evliya Çelebi’den öğrenmekteyiz. Sütü mayalayarak hazırlanan yoğurt Orta Asya kökenli olup Divânü Lugâti’t Türk’te yoğurtla ilgili çeşitli bilgiler yeralmaktadır. 15. yüzyılda Padişah için pazılı yoğurt çorbası yapıldığı bilinmektedir.Yoğurt çorbası Kayseri Mutfağının Orta Asya Türk Mutfağı köklerine işaret etmektedir.

Arabaşı

16. yüzyılda Osmanlı Sarayında yapıldığı kayıtlıdır.