Kayserili üreticiyi de ilgilendiriyor: Destek ödemelerinde yeni dönem başlıyor!
Kayseri'de de üreticileri ilgilendiren destekleme ödemelerine ilişkin açıklama Tarım ve Orman Bakanlığından geldi. Bakanlık, 2024-2026 döneminde verilecek destekleme ödemelerine ilişkin ayrıntıları açıkladı. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Su Ürünleri Yetiştiriciliği Desteklemesine Dair Tebliğ’, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, Bakanlıktan onaylı su ürünleri yetiştiricilik belgesine sahip, Su Ürünleri Bilgi Sistemi'ne (SUBİS) kayıtlı yetiştiricilere 2024, 2025 ve 2026 yıllarında yapılacak su ürünleri yetiştiriciliği destekleme ödemelerine dair usul ve esaslar belirlendi.
Kimlere destek verilecek?
Destekler alabalık, sazan, midye ve yeni türler kapsamında mersin, kalkan, fangri, mercan, sinagrit, lahoz, sivri burun karagöz, minekop, eşkine, sargoz, mırmır, sarıağız, sarıkuyruk, trança, yayın, şabut, karabalık, yılan balığı, tilapya, kerevit, karides, tıbbi sülük, Karadeniz alası, kırmızı benekli alabalık gibi su ürünlerinin yetiştiriciliğini yapanlara verilecek.
Su ürünleri yetiştiricilik belgesi bulunan ve belirlenen türlerin entansif (yoğun tarım) şekilde yetiştiriciliğini gerçekleştiren ve midye yetiştiriciliği yapan üreticilere kararda belirlenen fiyat kadar destekleme yapılacak.
Elektrik enerjisiyle çıkardığı yer altı suyunu ya da enerjisiz şekilde kaynak suyunu kullanarak daha çok iç tüketim amaçlı toprak havuzlarda küçük ölçekli yetiştiricilik yapan üreticilere de temel destekleme birim fiyatı kadar destek verilecek.
Destek şartlarını sağlayan işletmelerin, proje kapasitesinin yılda 50 ton ve altında olması, üretici birliklerine üye, birinci derece tarımsal amaçlı örgüte üye ve kapalı devre üretim yapması gibi teknik kriterleri sahip işletmelere her bir teknik kriter için, temel destek tutarına ilave teknik kriter desteği sağlanacak.
Destek miktarı doğrudan verilecek
Desteklemeden yararlanmak isteyen üreticiler, faydalanmak istedikleri su ürünleri desteği için yetiştiricilik tesisinin bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne müracaat edecek.
Ne kadar destek verilecek?
Su ürünleri yetiştiriciliği için kilo başına; Alabalik-sazan 1,2 TL, yeni tür 3 TL, toprak havuz 1,5, midye 1 TL.
İlave destekler kapsamında proje kapasitesi yıllık 50 ton ve altı olan yetiştiriciler 0,60-0,99 TL, kapalı devre üretim yapan yetiştiriciler 2,40-6,00 TL, üretici birliklere üyeliği olan yetiştiriciler 0,04-0,12 TL, Birinci derece tarımsal amaçlı örgüt üyeliği olan yetiştiriciler 0,02-0,06 TL arasında değişen tutarlarda olmak üzere ürettikleri türe göre ilave destekleme ödemesi alabilecek.
Kayseri’de su ürünleri yetiştiriciliği
Kayseri’de su ürünleri yetiştiriciliğinin ilk tesisi 1987 yılında, Pınarbaşı ilçesine bağlı Yukarıkaragöz mevkiinde kurulmuştur. 2022 yılında 42 işletmede, 6.381 ton alabalık üretilerek Türkiye içsu balıkları yetiştiriciliğinde, denize kıyısı olmayan iller arasında 4. sırada yer almıştır.
Su ürünleri yetiştiricilik belgesi olan ve 31.07.2024 tarihi itibariyle faaliyet gösteren 37 adet Alabalık ve 2 adet Sülük üterim tesisi olmak üzere 39 adet su ürünleri üretim işletmesi vardır. Alabalık üretim işletmeleri yıllık toplam 21.084 ton proje uygulama kapasitesine sahiptir. Karada kurulu kuluçkahane ile kendi yavrusunu üreten 18 işletmede; 233.155.000 adet yavru balık ve 240.050.000 adet yumurta üretim kapasitesi mevcuttur. İlimizde en yoğun yetiştiricilik faaliyeti, 16 işletmenin yıllık 14.750 ton su ürünleri üretimi proje kapasitesi ile Yamula Baraj Gölü’nde gerçekleşmektedir. Su Ürünleri Yetiştiricilik Tesisi kurmak isteyen müteşebbislerin başvuruları “Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yönetmeliği” hükümlerine göre değerlendirilmektedir.
Alternatif tür çeşitliliğini artırmak için desteklediğimiz hem kuluçkahane hem de yetiştirme ruhsatlı, yıllık 1,5 ton kapasiteli, Türkiye’nin ilk Tıbbi Sülük Yetiştiriciliği Tesisi, Kayseri İlimizde bulunmaktadır.