Kayserili iş adamının İstanbul'daki AVM'sinin pazar değeri açıklandı

Kayserili iş adamının sahibi olduğu Avrupakent Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. portföyünde yer alan ArmoniPark AVM'nin 2023 yılı değerleme raporu açıklandı. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Kayserili iş adamının İstanbul'daki AVM'sinin pazar değeri açıklandı

Artaş Holding’in sahibi Kayserili iş adamı Süleyman Çetinsaya’nın sahibi olduğu Avrupakent Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin portföyünde yer alan Armonipark AVM’nin 2023 yıl sonu gayrimenkul değerleme raporu açıklandı.

Kayserili iş adamının İstanbul'daki AVM'sinin pazar değeri açıklandı

Şirketin Kamu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden yaptığı açıklamaya göre İnvest Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş.’nin hazırladığı 2023 yıl sonu gayrimenkul değerleme raporunda Borsa İstanbul Yıldız Pazar’da “AVPGY” koduyla işlem gören Avrupakent Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. portföyünde yer alan ArmoniPark AVM’nin toplam pazar değeri (KDV hariç) 2.064.000.000 TL,  KDV dahil değeri ise 2.476.800.000 TL olarak belirlendi.

Kayserili iş adamının İstanbul'daki AVM'sinin pazar değeri açıklandı

E-5 Karayoluna 810 m, Küçükçekmece Kaymakamlığına 720 m, Küçükçekmece Belediyesine 3,40km, Özel Rumeli Hastanesine 150 m mesafede olan, Armonipark AVM 90 adet bağımsız bölümden oluşmaktadır.

Kayserili iş adamının İstanbul'daki AVM'sinin pazar değeri açıklandı

Raporda, Armonipark AVM ile ilgili şu bilgilere de yer verildi;

  • “İstanbul İli, Küçükçekmeceİlçesi, Tevfikbey Mahallesi, Halkalı Caddesi ve Mektep Sokak arasındaki kısımda yer alan, 17.973,92 m² alana sahip 11446 parsel üzerinde 90 adet bağımsız bölümden oluşan Armonipark AVM’dir. 
  • Parsel üzerinde 1 adet AVM (Alışveriş Merkezi) Bloğuyer almaktadır. 
  • AVM 3 bodrum, zemin ve 2 normal kat olacak şekilde toplam 6 katlıdır.
  • Projesine göre 3. bodrum katta, sığınak, su deposu, otopark, tesisat odaları; 2. bodrum katlarında tesisat odaları ve otopark alanları; 1.bodrum katta dükkan ve eğlence merkezi vasıflı 122 adet bağımsız bölüm; 1.bodrum katta otopark, tesisat odaları, 21 adet bağımsız bölüm; zemin katında 2 adet AVM girişi ve 22 adet bağımsız bölüm; 1.normal katında 28 adet bağımsız bölüm, 2. normal katında 19 adet bağımsız bölüm; olmak üzere Armonipark AVM bünyesinde toplam 90 adet bağımsız bölüm tasarlanmıştır. 
  • Halihazırda yerinde yapılan tespitler ve AVM yetkilileri ile yapılan görüşmede bazı bağımsız bölümlerin birleştirildiği, boşluk alanlarda bazı satış alanlarının oluşturulduğu bölüm sayısının 90 olduğu ancak yerindeki bölümlerin bu bağımsız bölümlerle birebir uymadığı tespit edilmiştir. Bu değişikliklere ilişkin yapı kayıt belgeleri düzenlenmiş olup ilgili belgeler ekte sunulmuştur. 

Kayserili iş adamının İstanbul'daki AVM'sinin pazar değeri açıklandı

  • Proje genelinde AVM alanına ait toplam kapalı alan brüt 71.927 m²’dir. 
  • AVM Blokta yerinde yapılan tespitlerde 3. bodrum katta kapalı otopark alanı; 2. bodrum katta otopark alanları, oto yıkama, terzi, lostra salonu alanları; 1. bodrum katta kısmen teknik ve idari ofisler yanı sıra kiosk alanları, market, elektronik eşya, beyaz eşya, giyim, aksesuar mağazaları, çocuk oyun alanları ve açık alanlar; zemin katta kiosk alanları, birçok giyim, kozmetik, mücevher mağazaları, kafeler ve açık alanlar; 1. normal katında kiosk alanları, giyim, kozmetik, kafeler ve açık alanlar; 2. normal katta kiosk alanları, sinema ve yemek yeme alanları yer almaktadır. 
  • AVM bünyesinde 3 adet atrium alanı yer almaktadır. AVM’de otopark alanları yer alan 1. bodrum katta1 adet giriş, zemin katta 2 adet ana giriş kapısı olmak üzere AVM’ye toplam 3 adet giriş noktası yer almaktadır. 
  • AVM genelinde 16 adet yürüyen merdiven ve 4 adet yürüyen bant ve toplam 10 adet asansör mevcuttur.
  • Yerinde yapılan tespitler ve AVM yetkilileri ile yapılan görüşmede AVM’nin güncel doluluk oranının %99 civarında olduğu bilgisi alınmıştır.
  • AVM içerisinde ortalama kiralanabilir toplam alan yetkilililerden alınan bilgilere göre 25.376 m² olduğu ve 24.558 m² kiralanmış alan bulunduğu öğrenilmiştir. Buna göre tamamlanma oranı %99 hesaplanmıştır.
  • 2022 ve 2023 yılları için aylık ortalama ziyaretçi sayısının 1 - 1,2 milyon kişi arasında olduğu da ayrıca öğrenilmiştir. 17 2023/3743
  • AVM içerisinde yapılan incelemede kat holleri, dekorasyon malzemeleri, dükkan dış cephe özelllikleri ve AVM içerisinde genel olarak kaliteli yapı malzemelerinin kullanıldığı görülmüştür.
  • Dükkan dekorasyonları kiracılar tarafından mağazaların konseptine uygun olarak yapılmıştır.
  • İç kısımda ortak alanlar seramik kaplı olup, tavan spotlu asma tavandır.
  • Bodrum katta kapalı otoparklarda zemini epoksi kaplamadır.
  • Merkezi ısıtma ve soğutma yapılmaktadır.
  • Otomasyona bağlı yangın alarmı ve söndürme sistemleri mevcuttur. 
  • Güvenlik, temizlik ve teknik (elektrik-mekanik) hizmetler ile periyodik bakım, onarım ve yenileme hizmetleri AVM yönetimi tarafından verilmektedir.
  • Jeneratör, su deposu ve trafo mevcuttur.
  • AVM bünyesinde yer alan mağazaların yanı sıra 7 salonlu Site Sinemaları ve Funny Vallet eğlence parkı bulumaktadır.
  • AVM genelinde kiralanabilir alanların büyük kısmı 1. bodrum, zemin, 1 ve 2. normal katlaronda yer amaktadır.
  • AVM içerisinde yer alan önemli ve bilindik markalar Carrefour, LCW, Mavi, Defacto, Pierre Cardin, Flo, Adidas, Bambi, Gratis, Teknosa olarak sıralanabilir.”

Kayserili iş adamının İstanbul'daki AVM'sinin pazar değeri açıklandı

Raporun “Nihai Değer Takdiri ve Sonuç” bölümünde ise şu bilgilere yer verildi: “Rapor içeriğinde özellikleri belirtilen alışveriş merkezinin yerinde yapılan incelemelerinde konumuna, arsasının yüzölçümü büyüklüğüne, imar durumlarına, parseldeki yapının toplam kullanım alanı büyüklüğüne, fiziksel özelliklerine ve çevrede yapılan piyasa araştırmalarına göre günümüz ekonomik koşulları itibariyle takdir edilen toplam değeri aşağıdaki tabloda sunulmuştur. 

Kayserili iş adamının İstanbul'daki AVM'sinin pazar değeri açıklandı

Bulundukları bölge, konumları, imar durumları, ulaşımı ve kullanım olanakları göz önünde bulundurularak, değerleme konusu taşınmazların “SATILABİLİR” nitelikte olduğu kanaatindeyiz. İş bu rapor e-imzalı dokuman ve 2 (iki) orijinal suret olarak hazırlanmıştır. Bu rapor Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği tarafından yayınlanan Uluslararası Değerleme Standartları (2017) kapsamında ve Sermaye Piyasası Hükümlerine göre hazırlanmıştır. Bilgilerinize sunulur. 05 Ocak 2024 (Ekspertiz tarihi: 29 Aralık 2023)”

Kayserili iş adamının İstanbul'daki AVM'sinin pazar değeri açıklandı

Şirketin KAP üzerinden açıkladığı değerleme raporu için TIKLAYINIZ