Kayseri, Yozgat, Aksaray, Konya çağrısı: Hasar var! Afet bölgesi ilan edilsin

İYİ Parti Yozgat Milletvekili ve aynı zamanda Tarım, Orman ve Maliye eski Bakanı Lütfullah Kayalar, Yozgat, Kayseri, Konya, Aksaray gibi illerde afet sayılabilecek olan hasarların ortaya çıktığını söyledi. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Kayseri, Yozgat, Aksaray, Konya çağrısı: Hasar var! Afet bölgesi ilan edilsin
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı görevlerinde bulunan şu anda da İYİ Parti’den Yozgat Milletvekili olarak görev yapan Lütfullah Kayalar, üreticilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. 

Kayalar’dan Yozgat, Kayseri, Konya, Aksaray çağrısı

Orta Anadolu’da başta Yozgat olmak üzere Kayseri, Konya, Aksaray gibi illerde iklim koşulları nedeniyle tabii afet sayılabilecek olan hasarların ortaya çıktığını dile getiren Kayalar, etkili olan yağışlara, don ve sel olaylarına değindi. Kayalar, ‘Çiftçimiz bu konudan da fevkalade mağdur durumdadır. Milletvekili olduğum Yozgat ilimizin Şefaatli ve Yerköy ilçelerindeki aşağı yukarı 40’a yakın köyde 100 bin dekarın üzerindeki arazide yarım saat süren bir dolu neticesinde inanılmaz bir hasar ortaya çıkmış bulunmaktadır. Ben, bu sahaların bir kısmını gezdim. Gittiğimde gördüm ki bu, belki 30-40 senede bir olabilecek olan gerçek bir afet olmuş’ dedi.

Kayseri, Yozgat, Aksaray, Konya çağrısı: Hasar var! Afet bölgesi ilan edilsin

Bu bölgeler afet alanı olarak ilan edilmeli!

‘Hububat fiyatlarından dolayı büyük bir sıkıntı içerisinde olan çiftçimiz, bölgesel olarak başka bir büyük sıkıntının içine düşmüş durumda’ diyin Kayalar, ‘Bütün çiftçilerimiz TARSİM’e kayıtlı değil. Kaldı ki TARSİM’in yapacağı bu tespitler içerisinde ürün fiyatlaması, rekoltenin hangi hesaplara göre yapılacağı ve TARSİM’e kayıtlı olmayan çiftçilerimizin bu hasarların nasıl giderileceği konusu da önem arz etmektedir. Onun için, ifade etmek istediğimiz şu: Bu bölgelerin afet alanı olarak ilan edilmesi gerçekten çok büyük bir afet. Bu çerçeve içerisinde, özellikle, burada zarar gören çiftçilerimizin Tarım Krediye olan borçlarının, Ziraat Bankası başta olmak üzere diğer kamu bankalarına olan borçlarının iki yıl faizsiz olarak ertelenmesi; aynı şekilde, yeni ekim için çiftçimize tohum, gübre başta olmak üzere girdi desteğinin yapılması gerekir. Gene burada sulamayla ilgili olan kanallar ve buradaki göletler epeyce tahrip olmuş durumdadır, yollar tahrip olmuş durumdadır. Bunların da yeniden ve bir an önce yeni ekim dönemine yetiştirilmek üzere tamiratlarının yapılması gerekmektedir. İfade etmek istediğimiz şey şudur: Aynı şekilde, sulamayla ilgili sulama birliklerine yapılan bildirimler var, sulama birliklerine çiftçinin borçları var; bu borçların da faizsiz olarak ertelenmesini ve önceden sulama birliklerine ödeme yapmış olanlar için de yeni dönem için kolaylaştırıcı tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etmek istiyorum’ şeklinde konutu.

Kayseri, Yozgat, Aksaray, Konya çağrısı: Hasar var! Afet bölgesi ilan edilsin

Çiftçi sıkıntıda! 20 senelik tarım politikaları artık çökmüş durumda
 

Kayalar, açıklanan hububat fiyatlarının da tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Depolama konusunda da sıkıntıların kendisine iletildiğini dile getiren Kayalar, ‘Bu sene de depolama konusunda sıkıntının olacağı, büyük bir sıkıntının ortaya çıkacağı şu anda görünüyor. Bu görünenlere karşı da bir tedbirin şimdiden alınması gerekiyor. Batman, Urfa, Çukurova, Trakya, Orta Anadolu, Ege’nin değişik yerlerinin hepsinden arayanlar oldu. Bu demektir ki gerçekten tabanda bir büyük sıkıntı var, çiftçinin bir büyük sıkıntısı var ve bu sıkıntının her türlü siyasi görüşün üzerinde. Çiftçimizin zor günlerinde alınması gereken acil tedbirler var ama asıl sıkıntı 20 senelik tarım politikalarının artık çökmüş olmasıdır, yeni tarım politikalarının tespit edilmesi gerekir’ dedi.

Lütfullah Kayalar kimdir?

1952 yılında Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde doğmuştur. Eğitim hayatında ilkokulu Namık Kemal İlkokulu’nda, ortaokulu Yozgat Merkez Ortaokulu’nda ve liseyi Ankara Aydınlık Evler Lisesi’nde tamamlamıştır. Kısa bir süre ODTÜ’ye devam ettikten sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. Yozgat ve Ankara’da avukatlık yapmış ve aynı zamanda sporla ilgilenerek Türkiye Okçuluk Federasyonu Başkanlığı görevini üstlenmiştir. 1983 yılında Anavatan Partisi Ankara il örgütü kurucusu olarak siyasete atılan Lütfullah Kayalar, Yozgat milletvekili seçilmiştir. XVII., XVIII., XIX., XX. ve XXI. Dönem Yozgat Milletvekilliği, TBMM Başkanlık Divanı İdare Amirliği, TBMM KİT Komisyon Başkanlığı ile Tarım Orman ve Köy İşleri ve Maliye Bakanlıkları görevlerinde bulunmuştur. Ayrıca AGİT Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu üyesi olmuştur. Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı görevindeyken Türkiye’nin en büyük yeşil kuşak projesini başlatarak “Şehirde ne varsa köyde de olacak” sloganı ile Türkiye genelinde büyük bir yapılandırma hareketi öncülük etmiştir.