Kayseri'yi Moğol istilasından kurtaran adam…

Kayseri'yi Moğol istilasından kurtaran adam Alaeddin Eretna kimdir? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde

Kayseri'yi Moğol istilasından kurtaran adam…
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri'yi Moğol istilasından kurtaran adam Alaeddin Eretna kimdir? 1335 senesinde Kayseri ve Sivas merkezli kurulan Eretna Beyliğinin kurucusu olan Alaeddin Eretna Anadoluyu işgal etmiş olan İlhanlılara hizmet eden bir komutanken Moğol devletine karşı isyan ettiği ve beraberindeki ordu ile Kayseri Sivas bölgesine gelerek bölgeyi Moğol istilasından kurtardığı ve bağımsızlığını ilan ederek Eretna beyliğini kurduğu biliniyor.

Wikipedia'ya göre, "Eretna Beyliği ya da Eretna Devleti, Anadolu'nun Moğol (İlhanlılar) istilasına uğramasından sonra, Kayseri ve Sivas merkezli kurulan, 1335 - 1381 yılları arası hüküm sürmüş bir Anadolu beyliğidir. Beyliğin kurucusu Alaeddin Eretna, Uygur kökenli olup, İlhanlılar Devletinin Rûm (Anadolu) valisi Timurtaş'a hizmet eden komutanlardan birisiydi. Timurtaş ile kız kardeşini evlendirerek akrabalık bağı da kuran Eretna, onun Mısır'a kendisini yerine vekil bırakmasını fırsat bilip Moğollara karşı ayaklandı. Memlük sultanı adına sikke kestirip hutbe okuttu. Celayirî Emir (Şeyh) Hasan Büzurg kendisine tabiliği reddeden Eretna üzerine bir ordu ile yürüdü ve Sivas ile Erzincan arasında Karanbük mevkiinde meydana gelen savaşı Eretna kazandı. Bundan sonra nüfuzunu kuvvetlendiren Eretna bağımsızlığını ilan etti. Kayseri'de vefat eden Alaeddin Eretna, Köşk Medresesi avlusundaki kümbete gömüldü. Öldüğünde Sivas, Tunceli, Kayseri, Amasya, Tokat, Çorum, Develi, Şebinkarahisar, Ankara, Zile, Canik, Ürgüp, Niğde, Aksaray, Erzincan, Doğu Karahisar ve Darende onun hakimiyeti altındaydı. Eretna dindar, iyiliksever ve alim bir hükümdar olarak tanınmıştır. İdaresi altındaki yerleri adilane yönettiğinden ve seyrek çıkan sakalları sebebiyle halk arasında köse peygamber lakabıyla meşhur olduğu biliniyor."

Kayseri'yi Moğol istilasından kurtaran adam…Kayseri'yi Moğol istilasından kurtaran adam…