Kayseri ve Konya Şeker, Pancar Motor arazisini 252 milyon TL'ye devretti

MERHUM Başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından kurulan Pancar Motor'un üzerinde bulunduğu arazinin FMA Gayrimenkul Yönetim Hizmetleri Ltd. Şti'ye 252 milyon 720 Bin TL'ye satıldığı belirtildi.

Kayseri ve Konya Şeker, Pancar Motor arazisini 252 milyon TL'ye devretti
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

MERHUM Başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından kurulan Pancar Motor’un üzerinde bulunduğu arazinin FMA Gayrimenkul Yönetim Hizmetleri Ltd. Şti’ye 252 milyon 720 Bin TL’ye satıldığı belirtildi. Geçtiğimiz yıl devri yapılan satış ile birlikte arsa sahibi olan Kayseri Şeker Fabrikası’nın yaklaşık 166 milyon TL civarında bu satıştan gelir elde ettiği ifade edildi.

Türkiye’nin ilk dizel motor fabrikası olarak faaliyete geçen Pancar Motor’un temeli 1956’da Erbakan tarafından atıldı. Ancak fabrika 5 yıl kadar önce kapandı. Fabrikanın üzerine kurulu olduğu arazinin sahibi ise Kayseri Şeker ve Konya Şeker Fabrikaları. Hissenin 3’te ikisi Kayseri Şeker’e kalan kısım ise Konya Şeker’e ait. İstanbul Bayrampaşa’da bulunan fabrika arazisi için daha önce 225 milyon TL muhammen bedel belirlendi. Sürecini Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş.’nin yönettiği arsa için daha önce yapılan ihalede 25 Mart 2015 son teklif tarihi olarak açıklanmıştı. Ancak gelen teklif sayısı, 3’ün altında kalınca ihale, şartname gereği iptal edildi.

Foto: Yalçın Arsan, Pancar Motor eski Genel Müdürü

KAYSERİ VE KONYA ŞEKER SATIŞTAN GELİR ELDE ETTİ

44 dönümlük arazinin konut veya ticaret alanı olarak planlandığı kaydedildi. Geçtiğimiz yıl satışı için çalışma başlatılan arazinin satıldığı yani tapuda devir işlemlerinin tamamlandığı ve arsa devrinin Yapı Kredi Finansal Kiralama Anonim Ortaklığı'na yapıldığı kaydedildi. Söz konusu arazinin 2/3’ünün Kayseri Şeker Fabrikası'na, 1/3’ünün ise Konya Şeker Fabrikası'na ait olduğu belirtildi. Bu durumda, Kayseri Şeker Fabrikası’nın satıştan dolayı 166 milyon TL civarında, Konya Şeker'in ise, 83 milyon TL civarında gelir elde ettiği belirtildi.

GENEL KURUL TUTANAĞINDA SATIŞ KARARININ OY BİRLİĞİ İLE ALINDIĞI YER ALIYOR

Satışla ilgili Konya Şeker’in geçtiğimiz yıl yaptığı 62. Genel Kurul Toplantı Tutanağı’nda şu ifadeler yer aldı: ''İstanbul Bayrampaşa'da bulunan hisseli arsamızın satışı hakkında, 2/3 hissesi Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. ve 1/3 hissesi şirketimize ait oları İstanbul ili, Bayrampaşa İlçesi, Sağmalcılar Köyü, Kartaltepe Mevkii, 512 Pafta, 13664, 124, ve 125 nolu parsellerde kayıtlı gayrimenkullerin satışının yapılmasına karar verilmiştir. Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. ile yapılan görüşmeler neticesinde gayrimenkullerin toplam değeri alıcı ve satıcıya ait tüm devir masrafları ( alıcı ve satıcı tarafından ödenmesi gereken vergi, resim, tapu, harçlar toplamı vb.) dahil 252 milyon 720 bin TL. (İki yüz elli iki milyon yedi yüz yirmi bin Türk Lirası) olarak belirlenmesine, bu bedelle FMA Gayrimenkul Yönetim Hizmetleri Ltd. Şti.'ye satışının yapılmasına ve FMA Gayrimenkul Yönetim Hizmetleri Ltd. Şti.'nin satın alma işlemini leasing yöntemiyle yapacağına ilişkin firmanın Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş.'ne vermiş olduğu 29.07.2015 tarihli yazısına istinaden tapu devirlerinin Yapı Kredi Finansal Kiralama Anonim Ortaklığı'na yapılmasına, Konu ile ilgili gerekli işlemlerin yerine getirilmesi hususunda Genel Müdürlüğün yetkili kılınmasına, satış ile ilgili tapu sicil müdürlüklerindeki her türlü işlemleri yapmak üzere Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sn. Ali Tunçel ve Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Yavuz Erence'ye yetki verilmesi, oy birliği ile kabul edilmiştir. “

30 Kasım’da ofisler dahil tüm fabrikanın tahliyesi sona erdi. Arazi sahibinin temsilcileri 5 Aralık’ta Bayrampaşa icra dairesi yetkilisinin eşliğinde Pancar Motor’un elektrik şalterini son defa indirdiler.

PANCAR MOTOR 2009 SONRASI KRİZ YAŞADI

Fabrikanın adı 1964 yılında sermayedarların değişmesi ile Pancar Motor oldu. 2009 yılında kriz yaşayan fabrika zor günler yaşamaya başladı. Ürünlerinin yüzde 80'ini tarım, yüzde 20'sini küçük balıkçı tekneleri pazarına sattığı belirtilen Pancar Motor’un özellikle Çin'in çok ucuz ürünlerle Türkiye pazarına girmeye başlamasından sonra zor günler yaşamaya başladığı ifade edildi. Şirketin çok dayanıklı ürünleri olmasına rağmen rakiplerine göre pahalı kaldığı için rekabet edemez hale geldiği bu nedenle maaş, prim borcu ve kendi arazisinin kirasını ödeyemeyecek duruma düştüğü kaydedildi. Özellikle Anadolu'da marka bilinirliği olan Pancar Motor'un toplam borcunun da 7 milyon TL civarında olduğu açıklandı. Pancar Motor'da geçen süreç içinde de toplamda 600 bin motor üretildiği bildirildi.

İlk yılların ürün yelpazesi: Eski ismiyle “Gümüş”, sonra Pancar Motor’lar yan yana.

Haber: Cafer ZENGİN

Fotoğraflar için kaynak: Yalçın Arsan (Pancar Motor eski Genel Müdürü)