Kayseri Valisine emri kim verdi? Himmetdede'de o treni kim, neden durdurdu
Kayseri'de o treni kimler, neden durdurdu? Vali'ye emri kim verdi? Tebliği hangi Vali Yardımcısı tarafından o isme okundu ve hangi ifadeler kullanıldı? Tarihe damgasını vuran o olayın dikkat çeken detayları Kayseri Olay'da.
Bugün 2 Nisan. Bu tarih aynı zamanda siyaset tarihine damgasını vuran olayın yıldönümü. Milli Mücadele kahramanlarının başında gelen, Türkiye Cumhuriyetinin ilk Başbakanı, ikinci Cumhurbaşkanı, asker, devlet adamı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün en yakın arkadaşı olan İsmet İnönü'nün 1973 yılında 89 yaşındayken hayata veda etti.
66 yıl önce Kayseri'de yaşanan olay siyaset tarihine damgasını vurdu
Peki 2 Nisan tarihinin İnönü ve Kayseri arasında nasıl bir bağlantısı var? Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesinde 25 Mart 1960’ta yaşanan olaylar siyaset tarihinde bir dönüm noktası olarak ifade ediliyor. 66 yıl önce yaşanan olaylarda CHP ve DP taraftarları arasında Kayseri'de meydan kavgası çıkmıştı.
Yasak geldi
Olayın ardından CHP’den dört milletvekili araştırma amacıyla olay yerine gitti, 28 Mart’ta ise basına Yeşilhisar olayları ile ilgili yasaklama geldi. Bu gerginlikler ilerleyen günlerde de devam etti ve 31 Mart’ta Adana’da benzeri kavgalar yaşandı.
İnönü’nün treni Kayseri'de durduruldu
Diğer yandan İsmet İnönü, Kayseri’deki CHP İl Kongresi’ne katılmak üzere 2 Nisan günü Ankara’dan trenle yola çıktı. Dönemin Menderes Hükümeti ise, İnönü’nün oraya gitmesinin tansiyonu daha da artıracağını düşünerek, buna engel olmaya çalıştı. Bu nedenle 12.10.1957-27.05.1960 tarihleri arasında Kayseri'de görev yapan Vali Ahmet Kınık’a trenin durdurulması için emir verildi.
O gün bu emir doğrultusunda Himmetdede İstasyonu’nda, İnönü'nün treni kendisini bekleyen askeri birlikler tarafından durduruldu. İnönü, 3 saat beklemek zorunda kaldı.
Kayseri Valisi kararı tebliğ etti!
Vali Kınık’ın Yardımcısı Şükrü Kenanoğlu’ndan İnönü’ye alınan yasak kararı tebliğ edildi. Kararda şu ifadeler yer aldı: Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu bildiğiniz gibi halen meriyette bulunmaktadır. Bu seyahatinizle ilgili olarak bu kanun hükümlerinin aynen uygulandığını ve uygulanacağını belirtmek isterim. Tahrik politikanızın işareti olan birçok Halk Partili, Hükümet Konağını basmaya kadar ileri gitmiştir.
Kayseri Vali Yardımcısı: Her iki grup diken üstünde
Vali yardımcısı da, ‘Kayseri’ye girmeniz fevkalade mahzurludur. Her iki grup da diken üstünde durmaktadır. Sizden tekrar Ankara’ya avdet etmenizi rica ediyoruz’ diyerek, İnönü'yü ikna etmeye çalıştı.
İnönü trenden inerek barikatları aştı
Bunun üzerine İsmet İnönü trenden inerek barikatları aşar ve Kayseri’de büyük bir taraftar kitlesinin tezahüratı ile karşılaşır.
Yeşilhisar olayları
Kayseri'de yaşanan bu gelişme tarihte ‘Yeşilhisar Olayları’ diye hafızalara kazındı. CHP’liler ile DP’liler arasında çıkan kavgada 10 kişi yaralandı. 1960 Mart’ında Kayseri Yeşilhisar’da CHP’liler ile DP’liler arasında çıkan kavgada 10 kişi yaralandı.
Tüm yaşananlara karşın İnönü Kayseri’ye gitti. İnönü, oradan da Yeşilhisar’a gitmek istedi. Fakat Yeşilhisar yolu askeri birliklerce tutuldu.







