Kayseri Şeker iddiası: Aynı adreste kurulmuş firmalara…

Kayseri Şeker Fabrikası Yönetimindeyken gördüğü 'usulsüzlükler' nedeniyle istifa ettiğini açıklayan ve bu konuda hukuk mücadelesini de sürdüren Metin Demircan, 'Şirket nasıl borçlandırılır' başlıklı açıklamasında çarpıcı ifadeler kullandı. Demircan, 'Aynı adreste kurulmuş başka firmalara ne gibi işler veya ne gibi başka ödemeler yapıldı?' sorusuyla da akıllarda soru işaretleri bıraktı.

Kayseri Şeker iddiası: Aynı adreste kurulmuş firmalara…
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Şeker Fabrikası Yönetimindeyken gördüğü “usulsüzlükler” nedeniyle istifa ettiğini açıklayan ve bu konuda hukuk mücadelesini de sürdüren Metin Demircan, “Şirket nasıl borçlandırılır” başlıklı açıklamasında çarpıcı ifadeler kullandı. Demircan, “Aynı adreste kurulmuş başka firmalara ne gibi işler veya ne gibi başka ödemeler yapıldı?” sorusuyla da akıllarda soru işaretleri bıraktı. 
İşte Metin Demircan’ın yaptığı o açıklama: 
ŞİRKET NASIL BORÇLANDIRILIR
Pandoğa San.Tic.A.Ş. 2013 yılında Kayseri Şeker Fab.A.Ş. den aktif pasifi ile devrolmuştur.
Şirketin %100’ü Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. ne aittir. 
Şirket İncesu çiftliğinde faaliyet gösterirken, sürüyü büyütmek amacı ile  avrupadan dişi, doğurmamış, avrupa kırmızısı olarak bilinen, yaklaşık 450 hayvan getirilmiştir. Gelen bu hayvanlar aracı kurum olmadan getirilmiştir. Yurt dışındaki hayvan gelebilmesi için Tarım Bakanlığının belirtmiş olduğu ülkelerden almak şartı ile alım yapılır.
İncesu Çiftlikten sonra Kayseri Şeker,   Pazarören bölgesinde erkek besi çiftliğini yaparak Pandoğa’ya kiraya vermiştir. Pazarören’e alınan hayvanlar da aracı kurum olmaksızın alınmıştır. Alınan hayvan sayısı yaklaşık olarak 1200 civarıdır. Pazarören çiftliğine iki yılda bir, erkek küçük besi hayvanı alımı yapılır ve şimdiye kadar alınan hayvanlar için aracı bir kurum ile herhangi bir anlaşma yoktur.
Pazarören çiftlikten sonra Gemerek Bölgeye de Kayseri Şeker A.Ş. tarafından etçil dişi hayvan  çiftliği yapılmıştır. Gemerek çiftliğe doğurmamış limuzin cinsi hayvan almaya karar verilir. Hayvanların alımı için yurt dışındaki firmalar ile irtibata geçilir. Fiyatlar alındıktan sonra kooperatif başkanına sunulur, karar aşamasına gelindiğinde; başkanın gösterdiği  ad daha önce hiç duyulmamış, henüz 2 ay önce kuruluşu tamamlanan ve hiç bir tecrübesi olmayan bir şirket olan 2S Ltd.Şti. olur. Buradan alacaksınız diye yetkililere direktifte bulunulması sonrası, Ankara Firması olan 2S Danışmanlık Ltd.Şti. sahibi ile yapılan görüşmeler neticesinde, 1.200 euro çiftlik teslimi fiyata alınabilecek olan hayvanlar için, 1.750 euroya, hayvan başına aracı firmaya 550 euro vermek sureti ile sözleşme imzalanır.
Ödenen paraların bir kısmı 2S firmasına ödeme talimatı verilerek, geri kalan kısmı ise yurt dışındaki JG Global firmasına ödenir.
Sözleşme imzalandıktan sonra sözleşmedeki peşinatlar yatmaya başlar ve hayvanlar peyderpey gelmeye başlar. 2S Ltd.Şti. den en son yatacak olan miktarı yatırması istenir. Fakat daha gelmeyen 48 hayvan varken ve aracılıktan doğan fatura kesilmeden PARANIN TAMAMININ ödemesi de yapılır. 
Gelmeyen hayvanlar için 2S Ltd.Şti. firmasını ararlar ama bir süre sonra telefonlarına ulaşamazlar. Daha sonra Şirket yetkilileri Yurt dışı firması olan JG Global firmasındaki yetkiliye ulaşırlar, firma yetkilisi 48 hayvan için hayvan başı 1200 euro yatırırsanız hayvanları göndeririz derler. 
Bu arada Pandoğa A.Ş. yetkilileri şirket avukatına 48 hayvan ile ilgili dümenden dava açar. Avukat dava açmasına açar ama sonuçta şirketin yerinde olmadığı, içinin boşaltıldığı ve şirketin ve şirket ortaklarının üzerlerinde hiç bir şey olmadığını tespit ederler.
Kesilmeyen Aracılık faturası ile ilgili de bir süre bekledikten sonra Maliye bakanlığına şikayet dilekçesi verilir.
Genel toplamda 1.484.150 Euro para gönderilmiş buda 1.484.150 /1.750 : 848 hayvan yapıyor.
Gelen hayvan sayısı fiili 795 hayvan, 5 hayvanın parasının gelip gelmediğini bilinmemekte. 
Toplamda aracı firmaya  795.550  euro karşılığında :  437.250 euro 
Gelmeyen 48 hayvan  için 48.1750 euro karşılığında :   84.000 euro  
Trafik cezaları : 1.957 euro     
Toplamda :  523.207 euro
Bunun için bankadan kredi çekildi. Çekilen kredinin faizini Pandoğa A.Ş. ödedi. 
Asıl soru bu firma ya da aynı adreste kurulmuş başka firmalara ne gibi işler veya ne gibi başka ödemeler yapıldı?
Demircan'dan dikkat çeken Kayseri Şeker iddiası: Aynı adreste kurulmuş firmalara…